Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Община Стара Загора въвежда облекчения за гражданите и бизнеса

Записването на дата и час за граждански брак ще става електронно

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Облекчения на административните процедури, свързани със строителството, въвежда от днес Община Стара Загора. Това обяви кметът Живко Тодоров на съвместна среща с председателя на местния парламент Мария Динева, главния арх. Младен Иванов и секретаря Делян Иванов. Местната администрация въвежда служебно съгласуване на визите за проектиране с експлоатационните дружества - „EVN България“, „Водоснабдяване и канализация“, „Овергаз“ и БТК. Услугата ще е безвъзмездна, а срокът за издаване на документите ще бъде 14 дни. Наред с това ще бъде удължен срокът на валидност на издаваните скици от администрацията на 12 месеца, обяви кметът Тодоров. Той подчерта, че за обезпечаване на допълнителната дейност ще бъдат наети двама души. Кметът увери, че при неспазване на двуседмичния срок от експлоатационните дружества ще бъдат налагани санкции. Главният архитект на Стара Загора уточни, че в обхвата на процедурата по съгласуване попадат и подробните устройствени планове(ПУП). 

С промяната Общината се превръща в първата администрация, която налага на експлоатационните дружества да спазват закона. Това обяви председателят на местния парламент Мария Динева. Тя уточни, че подобна възможност е въведена с промени в ЗУТ още през 2019г., но до момента на практика не е била прилагана. По думите й стъпката, която старозагорската администрация  предприема, ще съкрати процедурата с поне три месеца. За изпълнението на новата услуга ще бъдат наети двама души. 

Наред със съгласуването на визата за проектиране и удължаването на валидността на издаваните скици Община Стара Загора ще внедри и ГИС система - Географски информационни системи, което представлява технология с наслагване на цифрови данни, която обединява цялата налична информация за дадена територия. По думите на арх. Иванов това ще облекчи както гражданите, така също и самата администрация. Местната администрация вече води преговори с две фирми за интегрирането на системата. Живко Тодоров разкри, че през идната седмица предстои подписването на договор с конкретен изпълнител. Той обясни, че с въвеждането на системата валидността на издаваните от администрацията скици ще стане безсрочна. 

Община Стара Загора въвежда електронно записване на дата и час граждански брак

Записването на дата и час за граждански брак в Стара Загора ще става електронно. Промяната предстои да бъде въведена, обяви секретарят на Общината Делян Иванов. Общо 101 от всички 139 административни услуги в Стара Загора са електронизирани. Те са налични за ползвани от граждани и бизнес през сайта на Общината. За целта обаче е нужен електронен подпис, обясни Иванов. По думите му в обхвата на електронизацията попадат 60 000 услуги годишно, сред които проверка и плащане на сумите за данъци и такси, за подаване на сигнали за нередности, предоставяне на информация във връзка с временната организация на движението заради ВиК ремонтите и др..


Още от категорията

Снимката е илюстративна

Трима ранени при верижна катастрофа

Сигналът за произшествието на 161-и км на АМ "Тракия" в посока Бургас е подаден в 16:37 часа. По първоначална информация инцидентът е станал между четири леки коли. Оказва се медицинска помощ на трима души. Водачите са тествани за алкохол, отчетен е..

обновено на 26.03.23 в 19:05

Катастрофа затруднява движението на магистрала Тракия

Временно е ограничено движението в активната и изпреварващата лента при км 161 на АМ "Тракия" в посока Бургас поради верижно пътнотранспортно произшествие. Трафикът в участъка се осъществява в аварийната лента и се регулира от пътна полиция...

публикувано на 26.03.23 в 18:02

Aсфалтират ключово кръстовище в Ямбол до дни

От 27 март, понеделник, през светлата част на деня, ще започнат подготвителните дейности за довършване на строително-монтажните работи на кръговото кръстовище до "ХЕС", като се предвижда те да са с продължителност до 3 календарни дни. Непосредствено..

публикувано на 26.03.23 в 17:43
Снимка: Община Стара Загора

С венци и цветя почетоха Деня на Тракия в Стара Загора

На 26 март се навършват се 110 години от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – п од командването на генерал-майор Георги Вазов, неуязвимата крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак на..

публикувано на 26.03.23 в 16:41
Снимка: Христо Христов

Откриха новия парк "Десети пехотен родопски полк" в Хасково

Новият парк "Десети пехотен родопски полк" беше официално открит днес в Хасково. Венци и цветя поднесоха хасковски военнослужещи, официални лица и граждани.   Официалното събитие бе навръх Деня на Тракия и честването на 110 години от Одринската епопея...

публикувано на 26.03.23 в 13:56
Снимка: Радио Стара Загора, архив

Отбелязваме Деня на Тракия

Навършват се 110 г. от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. Тази решителна победа кара турското..

публикувано на 26.03.23 в 09:48
Снимка: Архив, БНР

Преминахме към лятното часово време - преместихме стрелките на часовника с час напред

Тази нощ преминахме към лятното часово време. В 3.00 часа преместихме стрелките с час напред. Смяната на часовото време влияе върху здравето въпреки противоречивите резултати от проучвания преместването на стрелките на часовника с един час напред..

публикувано на 26.03.23 в 09:18

Започнаха Чудомировите празници в Казанлък

29-тите Чудомирови празници в Казанлък бяха официално открити днес,  навръх Благовещение, в емблематичния едноименен Литературно-художествен музей. Традиционно те започват навръх рождения ден на яркия общественик, художник и писател. Днес се навършват 133..

публикувано на 25.03.23 в 20:58
снимка: Анна Турлакова

Граждани протестираха срещу насилието над животни

Около 10 човека се събраха в центъра на Стара Загора на протест срещу насилието над животни.  Инициативата е национална и се провежда в още 11 града в страната с настояването институциите да погледнат сериозно на проблема и да се отнасят по-отговорно..

публикувано на 25.03.23 в 18:02

Над 120 кандидат-студенти се явиха на предварителен изпит в Тракийския университет

ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОВЕДЕ ПЪРВИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНИ КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ ИЗПИТИ ЗА 2023 Г. Първите предварителни изпити от кандидатстудентската кампания за 2023 г. се проведоха днес в Тракийски университет. Над 120 кандидат-студенти заявиха..

публикувано на 25.03.23 в 17:55