Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Природозащитници излизат на протест с искане за забрана на фермите за норки в България

Най-голямата ферма, с над 30 000 животни към момента се намира край старозагорското село Маджерито

| обновено на 10.02.23 в 08:07

Мирен протест в подкрепа на заповедта за забрана на отглеждане и развъждане на американски норки в България започва в 8,30 пред сградата на Административния съд в столицата. Заповедта за забрана на отглеждането на дребния хищник у нас, се обжалва от Асоциацията на норковъдите. Делото е с начало 9 часа.  

Според Петя Алтимирска от природозащитната организация СНЦ КАЖИ, които са организатори на протеста в подкрепа на заповедта за забрана,  американската норка е инвазивен вид и представлява заплаха за биоразнообразието в регионите, където се отглежда у нас.

На територията на старозагорското село Маджерито се намира най-голямата ферма за отглеждане на американски норки в България. По данни на Българската агенция по безопасност на храните в момента в нея има над 30 000 животни.  Периодично хората от Маджерито и от село Загоре се оплакват от набези на дребния хищник над отглежданите в стопанствата им птици.  

Един от последните сигнали, получени от природозащитниците, е избягала норка, която е достигнала чак до Гълъбово и лови риба в местната река.  

В интервю за Радио Стара Загора Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ - дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ при Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните, заяви при направените проверки на фермата, няма констатирани нарушения.

От фермата за норки край старозагорското село Маджерито заявиха, че ще се въздържат от коментар. 

Протестът в подкрепа на заповедта, които забранява развъждането и отглеждането на американски норки в България, е подкрепен и от организацията "Невидими животни". 

Гражданската организация „Невидими животни” се включи в подкрепа на последната фаза на кампанията на Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи”. От нейния старт на 18 май 2022 г. до днес общият брой граждани в ЕС, които се обявяват против добива и търговията с ценни кожи, е над 1 400 000. Близо 60 000 от тях са регистрирани в България, съобщи Илина Генова:Още от категорията

Откриха голяма наркооранжерия в новозагорското село Баня

Една от най-големите наркооранжерии, откривани в страната, бе неутрализирана при съвместна операция на Прокуратура, Полиция и Агенция Митници. Тя се намира в землището на село Баня, община Нова Загора, информират от прокуратурата. Помещенията, в които са..

публикувано на 27.03.23 в 16:56

Местната инициативна група в Тунджа разширява дейността си

Местната инициативна група в община Тунджа започна разработването на новата стратегия за програмния период 2023- 2027 година. През този период в обхвата на  местната група, освен 44-те села на община Тунджа,  ще влязат населени места и от съседната..

публикувано на 27.03.23 в 16:54

Ще отнемат повече контролни точки за нарушения на пътя

От утре (28 март) влиза в сила нова наредба, според която от КАТ ще отнемат повече контролни точки за определени нарушения на пътя. За превишаване на разрешената скорост с над 50 км/час ще се вземат 18 точки (в момента 12 т.), но за първи път се..

публикувано на 27.03.23 в 15:30

Близо 15 тона отпадъци събра кампанията за по-чиста Стара Загора

Близо 15 тона отпадъци са събрани до момента от кампанията "Заедно за една по-чиста Стара Загора", съобщи зам.-кметът на община Стара Загора Радостин Танев. Той добави, че продължава извозването на събран отпадък от инициативата, в която се..

публикувано на 27.03.23 в 15:13
Илюстрация: Георги Цветков

Пристигнаха изборните бюлетини и устройствата за видеонаблюдение за област Стара Загора

Бюлетините и устройствата за видеонаблюдение за изборите на 2 април вече са получени от областна администрация в Стара Загора. Те ще бъдат предадени на общините по график от сряда, съобщи областният управител Иван Чолаков. Създадена е организация и..

публикувано на 27.03.23 в 14:32

Всеки може да е дигитален кукловод

От днес всеки зрител на кукления театър в Стара Загора може да се превърне в дигитален кукловод и да управлява образът на един от най-известните герои от репертоара – марионетката Жабокът Принц . Изображението оживява на специален монитор и всеки,..

публикувано на 27.03.23 в 13:50

Ремонтират детската градина в павелбанското село Осетеново

След като от 30 години ДГ „Радост” в с. Осетеново не беше ремонтирана, днес дейностите са в разгара си. Лично кметът на Павел баня Иса Бесоолу се убеди в това, след като посети детското заведение и разговаря с екипа на място. В рамките на ремонтните..

публикувано на 27.03.23 в 12:41

Простреляха шофьор опитал да прегази полицаи в Свиленград

Мъж е прострелян със стоп патрон в крака след като е опитал да блъсне патрулен екип на полицията в Свиленград, съобщава кореспондентът ни Христо Христов. Инцидентът е станал в неделя малко след 22,30 часа в центъра на града. Шофьорът не е..

публикувано на 27.03.23 в 09:57

Училища и детски градини от Стара Загора се включват в програмата „Бързи герои 112“

Лайънс клуб Стара Загора Августа и фондация "Сърце до сърце за България", съвместно с Община Стара Загора, се обединяват отново в проекта за осъществяване на здравнообразователна програма „Бързи герои 112“. В рамките на програмата до момента в..

публикувано на 27.03.23 в 09:29

„Театър в движение“ изненада пътниците в градския транспорт в Стара Загора

По повод празника, конкурс „Нарисувай ми театър“ ще търси най-добре запечатаните в картина герои или моменти от спектакли на старозагорския театър „Гео Милев“. След това, жури ще реши кои творби да украсят фоайето на 2-рия етаж на Културен..

публикувано на 27.03.23 в 08:48