Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Чорбаджиев, член на националното ръководство на ДСБ

Обединението ДБ-ПП ще се стреми към мнозинство и съставяне на правителство

| обновено на 10.02.23 в 15:45
Димитър Чорбаджиев
Снимка: Личен архив

Националното съвещание на "Демократи за силна България" (ДСБ) даде мандат на председателя Атанас Атанасов да води преговори за обща предизборна коалиция във формат „Демократична България – Продължаваме Промяната“ преди дни. „Демократична България“ e центристко-дясна политическа коалиция, съставена от политическите партии  "Демократи за силна България", "Да, България" и "Зелено движение".

Преговорите за обединение са в напреднала фаза. Бъдещата коалиция ще се стреми да отговори на очакванията на обществото за изход от политическата криза с постигане на мнозинство в следващия парламент, ще консолидира "политици, които могат да представляват хората, които искат да имаме пълна интеграция в Европа, да сме членове на еврозоната и на Шенген, да имаме модерна и иновативна икономика", заяви Димитър Чорбаджиев, член на националното ръководство на ДСБ. В студиото на Радио Стара Загора той отбеляза още "правим тази коалиция, за да бъдем първа политическа сила и да съставим правителство". 

Ще се търси подкрепа и от граждански организации, които досега не са срещали съдействие от държавата, борят се самостоятелно и трудно постигат своите каузи, коментира Чорбаджиев.

Кирил Петков: ПП и ДБ ще сме основното ядро, но привличаме и доста граждански организации

В отговор на въпрос той подчерта, че извънредните парламентарни избори ще са решаващи за бъдещата ориентация на страната, защото "виждаме, че има политически субекти, които искат ориентацията да се смени на Изток". Членовете и симпатизантите на ДСБ разбират важността на обединението с ПП за постигане на пълноправното членство в ЕС и в унисон с евроатлантическите ценности. 

Целта е много по-голяма, а не как ще бъде подредена листата в Стара Загора. "Не всички наши кандидати ще намерят място, а най-изявените и хората, които привличат доверие. Самата подредба не е от особено значение, тъй като и двете формации имат достатъчно качествени хора".

По думите му борбата срещу връщането на хартиената бюлетина и промените в Изборния кодекс остават във фокуса на работата им в следващия парламент. Той припомни идеята на демократичната общност у нас от 2018 г. за въвеждане не само на машинно, но и на електронно дистанционно гласуване. Последното е надеждно, мантрите, че не може да стане - не ги приемаме, обясни Чорбаджиев. 

ОТ ДБ очакват подкрепата на своите активисти, "за да се минимизират щетите от хартиената коалиция" в изборния ден, защото "няма подкрепа и от служебното правителство да се бори с купения и контролирания вот".

Той изрази опасения, че до края на март служебният кабинет ще успее да предоговори Националния план за възстановяване и устойчивост, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г.

"Въпреки борбата да бъде запазен в целия си обем комплексът "Марица изток", трябва да работим активно по зеления преход".

Бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов ще представи новата си книга „Политиката отвътре“ на 16 февруари в Стара Загора. Срещата му с публиката е от 18:00 ч. в „Хотел Верея“, зала 1. Събитието ще бъде с участието на проф. Веселин Методиев, който ще говори за книгата като цялостен философски възглед върху българската политика през последните 30 години.

Цялото интервю с Димитър Чорбаджиев може да чуете в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06