Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дядо Христо Комитата посрещал Левски в Златна ливада

 Местните хора и наследниците на Дядо Христо Димитров Христов Комитата от чирпанското с. Златна ливада, разказват, че той занесъл ножиците на Дякона, с които отрязал косите си, придружавал го, преоблечен като булка за основаването на комитета в Ябълково. Левски дарил трите най-важни икони в иконостаса на църквата в манастира на Златна ливада, нарисувани по негова заръка от Горги Данчов Зографина.

    Левски е идвал неколкратно в чирпанския край, където основал през 1869 г. и революционен комитет в Чирпан, а след това и мрежа от  комитети в чирпанските села. Свидетелства за това се пазят, освен в документи и писма, в спомените на негови сподвижници и в разказите на местните хора. Минавайки през този край се е крил в манастира край с. Алтън чеир , днешното  с. Златна ливада, разказват преданията.

   Малцина знаят, че по тези места Дяконът бил посрещан от Христо Димитров Христов – Комитата. Прозвището „комитата“ му дал сам Левски, разказва днес пра-правнучката на Христо Димитров Ирина Панева, кмет на родното му село Златна ливада. Не се знае откъде Васил Левски познавал нейния пра-прадядо, но поискал от дядо Христо Комитата ножици за да отреже косите си. „Седнал на Кукумявкините камъни край селото, над кладенеца от който момите и невестите пълнили вода, той помолил една млада жена да повика Комитата. При срещата им, поискал да му донесе ножици за да му отреже косите. Дядо Христо донесъл кръклъзите – ножиците, с които стрижели овцете“, разказът е предаван от 106 годишната му съпруга, която местните хора наричали Баба Комитката, какъвто бил прякора на мъжа й. След като отрязал косите си, Дякон Игнатий ги оставил на „майка си да ги погребе, ако не знае къде е гробът му.“, продължава разказа Ирина Панева.

  По спомените на нейната майка и вуйчо й, дядо Христо Димитров Христов Комитата бил буен и безстрашен. Носел в пояса си нож или малко сатърче под ямурлука си. "Така, когато придружавал Апостола, преоблечен като млада жена на път за с. Ябълково в димитровградско, заплашил турчина лодкар, който задявал „бъдещата булка“, че ще отреже главата му, ако посегне на момата“. След тази случка, Левски възкликнал “Дядо Христо, ти си безстрашен като комита!“, откъдето тръгнал и прякора му. А наследниците му и до днес са известни като Комитови.

  В рода им се предава, че Левски бил лекуван доста време в стаята до обора на овцете, вероятно след  операцията в Белград, след участието му във Втората българска легия.

  За жалост днес, къщата на дядо Христо Комитата е паднала под напора на времето, тежестта на годините и заради имуществен спор между наследниците  Но спомените, разказани от баба Комитката на децата, внуците и правнуците им, са отразени и в книгите на местните краеведи и любители на историята на своя край – „По стъпките на Апостола“ от Славчо Делчев и „По пътя на потомците“ от инж. Георги Добрев.

  В книжката си Славчо Делчев е  описал спомените на 105 годишния Георги Петров, сподвижник на Апостола от с. Златна ливада. Според тях,  Дяконът преоблечен като търговец на икони дарил три икони -  на Божията майка, на Исус Христос и на св. Атанасий на манастира до с. Алтън чеир, днешното Златна ливада. Иконите и до днес стоят на иконостаса в малката църква в манастира, казва Ирина Панева.

 Според директора на Историческия музей в Чирпан  Нанси Маринова, няма категорични доказателства, че Левски лично е поръчал иконите на своя приятел и сподвижник Георги Данчов Зографина, основател и член на чирпанския революционен комитет.

  „Но като се имат предвид близките отношения между двамата, не е изключено и самият Левски да ги е поръчал… В единия ъгъл може да се види подписа на Зографина върху тези три икони“, посочи Маринова.

 В звуковия файл чуйте историята на пра-прадядото на Ирина Панева Христо Димитров Христов - Комитата от с. Златна ливада.ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

„Любими песни от филми на Уолт Дисни"

На 1 юни от 19.00 часа, Културен център “Стара Загора“ ще се превърне в приказен замък и ще се изпълни с красивата музика на „Любими песни от филми на Уолт Дисни“.  Този концерт е подаръкът за Деня на детето от Вокална студия „Усмивки“ при Народно..

публикувано на 30.05.23 в 13:59

Културен афиш на Стара Загора (29 май - 4 юни)

29  май, /понеделник/  „Стон или трагедията на Яворов“ – музикална драма от Любомир Денев. Премиера. Либрето Бойко Илиев Диригент Любомир Денев , Режисьор Огнян Драганов Сценография и костюми Денис Иванов Хормайстор Младен Станев С..

публикувано на 26.05.23 в 15:04

Класика и модерност в деня на танца

На 29 април танцуващият свят ще отбележи Международния ден на танца (International (World) Dance Day) . За първи път е честван през 1982 година по решение на ЮНЕСКО, на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер , реформатор и теоретик..

обновено на 29.04.23 в 07:58

Ветеринарномедицинският факултет към ТрУ празнува 100 години през май

Ветеринарномедицинският факултет към Тракийски университет  празнува 100 години през месец май. Ф акултетът, основан през месец май 1923 г.,  ще отпразнува своя вековен юбилей под надслов „100 години ветеринарномедицински факултет и 100 години..

публикувано на 26.04.23 в 10:11

Д-р Стоян Везенков ще гостува в ТрУ с информация за екранната зависимост

Тракийски университет и Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) се включват в инициативата на Центъра за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ във връзка с "Екранната зависимост" - тема, която вълнува все повече..

обновено на 24.04.23 в 14:09

120 таланти се надпяват на конкурса "Славейче" в Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват този уикенд в XXIV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче" , организиран от Радио Стара Загора.  Два дни (22 и 23 април) в студиата на първото извънстолично радио..

обновено на 23.04.23 в 09:13
Ивелина Димова, лауреат на конкурса

Радио Стара Загора ще излъчи концерта на Оркестъра за народна музика "Гласове от радиото"

На 20 април (четвъртък) от 19.00 часа  Радио Стара Загора ще излъчи пряко от Първо студио на БНР концерта "Гласове от радиото". Това е третият концерт в празничния сезон на Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов, посветен на певческото..

публикувано на 19.04.23 в 13:18

Лазарки и празнична литургия в Болярово за Лазаровден и Цветница

Лазарски групи към НЧ „Възраждане-1912“ – гр. Болярово и  НЧ „Н.Й. Вапцаров-1930“ – с. Попово ще пресъздадат на 8 април един от най-популярните момински обичаи -  лазаруването. В съботата, на шестата седмица от Великия пост и осем дни преди Великден,..

публикувано на 05.04.23 в 13:43
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (27 март-2 април)

27  март ,  /понеделник/ Веселин Веселинов представя дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание" . С участието на  поетесата бард Татяна Йотова. 17.30 ч., Къща музей „Гео Милев“ Проект „Дигитално оживели кукли“, се завръща като..

публикувано на 24.03.23 в 17:09

Концерт от пролетни усмивки подаряват ученици от музикалното училище на старозагорци

Четири момичета от класа по поп и джаз пеене на Надя Тончева от  НУМСИ „Христина Морфова“ В Стара Загора  ще поздравят своите съграждани с концерта „Пролетни усмивки“. „В програмата са включени обичани и популярни български и чужди  хитове, джаз..

публикувано на 22.03.23 в 09:45