Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стара Загора тържествено почете 150 години от гибелта на Васил Левски

7
Снимка: Кристина Русева

С почетен караул, тържествен ритуал  и поднасяне на цветя и венци пред паметника на Апостола Стара Загора отбелязва 150 години от гибелта му.  Старозагорският митрополит Киприан и старозагорските свещеници  отслужиха  заупокойна  света литургия  в памет на Дякон Игнатий,  след което владиката припомни значимостта на делото на Левски :“150 години ни делят от обесването на геният на революционната ни борба, примерът за нравствено величие и родолюбие Васил Левски. Той е Дяконът, той е Апостолът на свободата, който носи на страдащите от тъмнината на робството български души, духът на живота.

"Старозагорци се гордеем, защото тук Левски живее 3 години, докато се обучава за свещеник в Хилендарския метох. По думите на Стоян Заимов, именно в Стара Загора, Дяконът получава своето просветление за правда и за свобода. Левски избира своя път, вместо робство - свобода. Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде - умен, смел, горд, непримирим." , каза в словото си за Апостола кметът Живко Тодоров:


  Възпитаници на СУ "Васил Левски" изпълниха рецитал със стихове и песни посветени на патрона им. 

За старозагорци Васил Левски си остава най-великата и светла личност в българската история:
Галерия

Още от категорията

Румен Радев: Не можем да се развиваме като демократично общество без силни, свободни и независими медии

Не можем да се развиваме като демократично общество без силни, свободни и независими медии, заяви президентът Румен Радев на Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Казанлък.  Днес е последният ден от форума, чиято..

публикувано на 04.06.23 в 12:44

Задържаха 13 души при акция на полицията в Харманли и Любимец

Спецчасти от хасковската полиция атакуваха адрес в Харманли и задържаха общо 13 души. Сред арестуваните са служител на Дома за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ към МВР в Любимец и синът на служител от бюро „Съдимост" към Районен съд Харманли...

публикувано на 04.06.23 в 10:56

Президентът Румен Радев е гост на 120-ите Празници на розата

С ритуали по розобер и розоварене, както и с пъстро дефиле с над 5 хиляди участници в Казанлък отбелязват кулминацията на 120-ите Празници на розата в неделния ден. Гост на фестивала ще бъде и президентът Румен Радев.  В неделния ден по традиция..

публикувано на 04.06.23 в 07:41

Ивайло Вълчев: Правителството, което се съставя в момента, е рожба на нещо твърде безпринципно

„Това правителство, което се съставя в момента, е рожба на нещо твърде безпринципно“, заяви  в Стара Загора депутатът от ПП "Има такъв народ" Ивайло Вълчев.  Според него проектокабинетът Денков-Габриел не може да доведе до нищо добро и групата на ИТН..

публикувано на 03.06.23 в 16:06

Казанлък посрещна девет чуждестранни делегации от побратимени градове

Днес Кметът на Казанлък посрещна в сградата на Общината девет чуждестранни делегации от побратимени градове: Сентерблен, Франция, Димотика, Гърция, Дзинан, Китай, Джунгнанг-гу, Южна Корея, Кацаго Сан Мартино, Италия, Верия, Гърция, Кочани, Северна..

публикувано на 03.06.23 в 15:33

Еко празник в Зоопарка по повод Деня на околната среда събра стотици малчугани

Пъстър еко празник събра деца от близо и далеч в старозагорския зоопарк. Инициативата на зооградината се реализира съвместно с РИОСВ – Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев“. Чрез игри и викторина малчуганите научиха интересни и полезни съвети..

публикувано на 03.06.23 в 13:32

Все повече деца се пристрастяват към екраните

Екранната зависимост е дигитален хероин, който спира развитието на децата и може да причини скрита епилепсия. Това твърди специалистът по невробиология и ръководител на Центъра за приложни невронауки доц. Стоян Везенков. Изследвания..

публикувано на 03.06.23 в 12:23

Пореден вандалски акт на детска площадка в Сливен

Пореден вандалски акт на детска площадка в Сливен, който е бил заснет на видео и качен в една от градските групи в социалните мрежи,предизвика гражданското недоволство. Вандалските сцени са заснети в квартал „Даме Груев". На тях се вижда как няколко деца..

публикувано на 03.06.23 в 11:59
Град Болярово

"Върбова свирка свири" в Болярово

В град Болярово днес ще се проведе 23 –то издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири". За участие са записани близо 600 деца от цялата страна.  В рамките на събора е и конкурсът „С песните на Елена Граматикова", а целта на..

публикувано на 03.06.23 в 09:46

Черешова Задушница е

Днес e Черешова Задушница. В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия християнски празник Петдесетница, който е утре - на 50 дни след Възкресение Христово, Денят на..

публикувано на 03.06.23 в 09:05