Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЧ „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора с ателиета за изработване на стрели

Поводът е предстоящият празник от народния календар Сирни Заговезни, който ще отбележим в неделя, 26 февруари

Снимка: архив

В залите на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора ще се проведат творчески ателиета за изработване на стрели /бутурници, бутренци, чавги, ператници/. 

Инициативата е част от проект "ИМАНЕТО" на читалището, финансиран от Национален фонд „Култура“. Това каза за Радио Стара Загора Гинка Михайлова, координатор на проекта в читалището като поясни, че майстор, ще показва и ще помогне да бъдат изработени традиционни български стрели, които по-късно ще може да бъдат изстреляни вечерта на Заговезни.

Творческите ателиета ще се проведат от 15,00 до 17,00 и от 17,00 до 19,00, а поканата за тях е отворена към всички, които имат интерес, но препоръката на организаторите е най-малките да бъдат придружени от родител, дядо или чичо, който би могъл да им помогне. 

Проектът "ИМАНЕТО"  има за цел да даде възможност на децата да изследват, изучават, усвояват различни умения и знания, както и се популяризират празниците и обичаите от националната празнично-обредна система. За сега учениците са се запознавли с песните, ритуалите и обичаите за Коледа. Предстоят такива събития за Лазаровден, Великден, Гергьовден и Еньовден.

В дейностите по проекта участват детски градини „Светулка“ и „Светлина“, НУ „Димитър Благоев“, учениците от СУ „Иван Вазов“, ПГПМТ „Н. Й. Вапцаров“,ППМГ „Гео Милев“, ПГТКТ“Г. С. Раковски“, Търговска гимназия „Княз Симен Търновски“, ПГЕ “Джон Атанасов“, ОУ „В. Ханчев“ в партньорство с ПГКНМА“М. Балкански“.

Още по темата, чуйте от прикачения звуков файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършват се 90 години от откриването на Паметника на свободата

На 26 август се навършват 90 години от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Монументът е открит от цар Борис Трети, а събитието е тържествен момент и за старозагорци, разказва Райна Антонова от..

публикувано на 26.08.24 в 10:01
Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01