Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година от войната в Украйна

Възрастна двойка от Буча седмици наред се крили в мазе, преди да се спасят в Стара Загора

Снимка: Чавдар Златев

Възрастна  двойка от Буча живели седмици наред в мазе, преди да се спасят от ужана са войната в Украйна в Стара Загора. Това е историята  която остава като печат в сърцето на доброволеца и преводач към фондация „Мисия Криле“ Игор  Чеховский. 

В България Игор е от 2019-та година. Пристига през есента в Стара Загора, с намерение да учи за ветеринарен лекар в Тракийски университет. Но променя желанието си – сега е трети курс студент „хуманна медицина“.

Игор е украинец, роден е в Суми – малък град в североизточната част на Украйна, който се намира в граничните с Русия райони. А това, както той сам казва, е „напрягащ факт“.

"Сега в Суми е спокойно и дори някои хора забравят, че е война. Спомнят си го,  когато падне ракета и случайно порази някоя сграда", разказва Игор.

„Цялото ми семейство е там, но свикнаха вече с воя на сирените. Моите баба и дядо обаче не могат да свикнат с този звук. Всеки път, в който сирената завие, те трябва да слязат в мазето и да се крият. А дядо казва -  омръзна ми вече, нямам сили – ако трябва да пада някоя бомба върху къщата – да пада“, разказва Игор.

Казва и че поддържа връзка и с неговите връстници от Украйна. Но войната е лишила от Родината някои от тях – негова позната е в Полша,  а момчетата повечето са войници. 

„Добре са, живи са",  допълва Игор.

В Стара Загора той работи като преводач и доброволец в "Мисия Криле".

 Познава повечето семейства, родители, деца, за които Градът на липите и областта се превърнаха в убежище от ужаса на бомбардировките и сраженията в Украйна.  

„Имаше възрастна двойка на която помагахме да бъдат регистрирани за Българския чеврен кръст. Оказа се, че те са от Буча. Седмици наред са живели в мазе, не са смеели да излязат. И когато дойдоха в Стара Загора се нуждаеха и от психологическа подкрепа. Сега са добре, живеят в Стара Загора, учат български и търсят постоянна работа“,  разказва младият мъж.  

По данни на „Мисия Криле“ през първите месеци на войната в Старозагорска област е имало 1500 души бежанци. Повечето от тях вече са минали регистрация и имат статут на закрила. 

"Можем да кажем, че днес работим с 300 семейства украински бежанци на територията на Гурково, Павел баня и Стара Загора Казанлък. Също помагаме на украинските групи в Хасково и в Ямбол", разказва Игор.  Ако изобщо може да се говори за урок от войната, за Игор този урок е още по-силната обич към Родината. В която той ще се върне отново. Независимо, че нищо няма да е както преди. 

В деня, в който войната в Украйна стъпва във втората си година, Игор си пожелава само една кратка дума – мир. За Украйна и за целия свят. 

Интервюто с Игор Чеховский можете да чуете в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10