Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"За Земята" за децентрализация и енергиен преход

Тодор Тодоров: Трябва да избегнем икономическите принуди за затварянето на въглищните централи с проекти за справедлив преход

Снимка: https://www.zazemiata.org

Екологично сдружение “За Земята” организира в Стара Загора  втора среща, посветена на справедливия преход. Събитието беше насочено предимно към представители на малкия и среден бизнес, културния сектор, професионални организации и гражданското общество.

Дискусията е втора стъпка към формулиране на директни искания на заинтересованите страни в региона в планирани разговори с институциите на местно, национално и европейско ниво, съобщи преди срещата в студиото на радио Стара Загора Тодор Тодоров от сдружението.

"В енергийния сектор трябва да има такава визия, която да е една и съща без значение кой ще бъде на власт. Тя трябва да е пряко свързана с децентрализацията в производството  на енергия", каза Тодор Тодоров и допълни, че "преговорите с ЕК с промени в Плана за възстановяване са свързани отново с готовността за реформи, т.е. комисията, ако реши да разгледа отново нашия план, ние трябва да сме готови да предложим други проекти, свързани с децентрализация  и енергиен преход. Без значение дали ще посочим 2038г. или 2030г. за изход от въглищата, защото икономическата принуда може да ги затвори много по-рано с търговията с емисии, с цената с емисии. Това е което трябва да избегнем",казва Тодоров.

Недостигът на кадри и липсата на инвестиции в други индустрии, освен въглищната, необходимостта от специализирано образование и партньорства с университети, възможните алтернативи за развитие в града, вкл. развитие на туризма и културно-историческото наследство, изграждането на доверие между заинтересованите страни са сред темите, които се обсъждат, за са изяснява т.нар.справедлив преход, каза Вени Кожухарова от "За Земята".

От сдружението разчитат на активност в региона, за да се изясни как  заедно с гражданския сектор в посока изискване към институциите на местно и национално ниво за спазването на принципите за прозрачност и партньорство, които са в основа на Механизма за справедлив преход на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Още от категорията

"Климатичен вот 2023"

За четвърти пореден път „Горичка“ стартира своята инициатива "Климатичен вот" преди избори.  "Наша основна цел е да запознаем българските избиратели с платформите и становищата на основните политически сили и в същото време да накараме бъдещите..

публикувано на 29.03.23 в 10:00

Приключи обучението на първите курсисти по „RES-SKILL"

Връчиха дипломите на първите 8 души от въгледобивния сектор, преминали през курса за допълнителна квалификация в сферата на възобновяемите енергийни източници, организиран от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.23 в 13:30

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00

В Брюксел: Стара Загора беше представена като водородната долина на Източна Европа

Стара Загора като водородната долина на Източна Европа беше представена на високо политическо и икономическо ниво в Брюксел от д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  Събитието се състоя в първите дни на март. Д-р Грозева представи..

публикувано на 08.03.23 в 10:20
Славчо Нейков

Славчо Нейков: В предоговарянето на ПВУ думата има Съветът на министрите, ЕК е само посредник

До средата на месец март трябва да бъдат представени основните теми за предоговаряне – новите цели и възможности, които да бъдат отразени в Националния план за възстановяване и устойчивост, а разговорите по темата с предоговарянето на Планa да..

публикувано на 22.02.23 в 10:00

Стартира проект "Коалиция"

АРИР - Стара Загора даде началото на едно ново партньосртво по Проект КОАЛИЦИЯ (COALITION) по работната програма Widera на Хоризонт Европа. В него участват региони от Централна и Източна Европа - в случая  Гърция, Румъния и България.  Проектът се..

публикувано на 08.02.23 в 10:00
Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора...

публикувано на 02.02.23 в 18:08

България към днешна дата няма Национална стратегия за развитие на енергетиката

Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г., която беше представена и приета от МС използва работата на Комисията по енергиен преход (КЕП), но на парче.  Очевидно авторите се опитват да..

публикувано на 25.01.23 в 10:50

Нови електробуси и зелени инвестиции в Община Стара Загора

18 от 33-та нови електробуси ще пристигнат в Стара Загора в рамките на месец януари. Те  ще бъдат вкарани веднага в транспортната схема, с което градът ще бъде с един от най-екологичните видове транспорт в страната, съобщи в първото за годината..

публикувано на 18.01.23 в 11:47

Д-р Румяна Грозева за опита от Международния съвет за икономическо развитие и къде сме ние

Да проучи опита на Международния съвет за икономическо развитие беше във Вашингтон д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  В рамките на 4-те си месеца престой там д-р Грозева е преминала обучение за това как се привличат и задържат..

публикувано на 21.12.22 в 10:16