Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Дончева, член на УС на Българската асоциация за конен туризъм:

"Бум в конния туризъм и детските лагери с коне в България"

| обновено на 04.03.23 в 10:06

Православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на великденските пости. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тодорица. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборецДнес една малка частица от мощите на Свети Теодор Тирон се намират в църквата „Св. Йоан Рилски“ при Софийската духовна семинария. Правешкият манастир „Св. Теодор Тирон“ също пази частица от светите му мощи. 

Според фолклорните ни традиции, предците ни са вярвали, че Свети Теодор отивал със своя кон при Господ, за да измоли добра реколта за стопаните. Характерни за празника са надбягванията с коне, известни като кушии, които се провеждат в цялата страна.

Екатерина Дончева е издател на специализиран сайт за коне, конен спорт и туризъм, наследник на книжното издание списание "Езда", член на управителния съвет на Българската асоциация за конен туризъм, настоящ водещ на предаването „Конете на България“. 

Тя сподели за Радио Стара Загора повече за конете в България и какво се случва с конния спорт, развъдната дейност, за бума в конния туризъм и провеждането на детски лагери с коне. Какви са предизвикателствата и трудностите, които стоят зад успехите на българите и техните благородни другари конете. Къде, какво и как ще се празнува в страната днес на Тодоровден. За традициите на този празник, послания и пожелание - чуйте всичко това в прикачения звуков файл: 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече.  Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908..

публикувано на 14.05.24 в 06:20

Кариерно консултиране за деца

Кариерното ориентиране е важно от най-ранна детска възраст. Изборът на професия е следствие от множество фактори, но преди всичко на добра информираност.  В разговори с (не)познати деца, освен за годините и името, ние често ги питаме и какви искат..

публикувано на 13.05.24 в 15:26

Всяко второ лице е засегнато от някаква форма на тревожност или има близък, който страда от нея

Психологът Даниел Троев представи своята първа книга, озаглавена "Отвъд тревожността", като резултат от години на работа с хора, страдащи от тревожност, паник атаки и емоционални притеснения. В интервю за Радио Стара Загора, Троев споделя, че..

публикувано на 11.05.24 в 10:58
Динко Цвятков , Моника и Даная Илиеви

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране на отпадъците и за целта ще бъдат поставени необходимите контейнери. Това каза за Радио Стара Загора директорът на училището Динко Цвятков. Вчера..

публикувано на 09.05.24 в 16:15

Всички пътища за бесарабските българи водят към България

  Жана Суслина е бесарабска българка, която много пъти е идвала в България и всеки път открива по нов и различен начин прародината на дедите си. При случайната ни среща в Ямбол, разбирам, че идва за втори път в града на Диана, а брат й и дъщеря й живеят в..

публикувано на 11.05.24 в 06:30
Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност,..

публикувано на 06.05.24 в 13:39

Гергана Микова и Георги Гьоков за живота, празника и змея, който са победили

Навръх Гергьовден имен ден празнуват хиляди българи.  Сред тях са и нашите двама именици, които "срещаме"  в блиц интервю в ефира на Радио Стара Загора. Тя се казва Гергана Микова. Наша колега журналист, била е и областен управител на Област Стара Загора...

публикувано на 06.05.24 в 08:10

Християнски ценности в семейството

Великден е - християнските семейства смирено честват Възкресение Христово. Днешният ден поражда много въпроси у децата за смъртта,  връщането към живота, грехът, покаянието, прошката. И на всички тях ние, като родители се опитваме да дадем разумен..

публикувано на 05.05.24 в 08:44

Деца помагат на църквата в Хасково

Деца подредиха изложба в Хасково. Картините им са на икони и ще бъдат разпродадени, а събраните средства ще бъдат дарени за новостроящата се църква в хасковския жк „Орфей“. Творбите им са църковна живопис. Младите художници за първи път пробват четките..

публикувано на 03.05.24 в 11:43

Силвина Златарова: Да се докоснеш до енергията на Шаолин

Две седмици в Китай и над 30 000 км, от които шест полета със самолет. Над сто проверки на багаж, скенери на лицето, отпечатъци от всички пръсти, запознанства, приключения и незабравими спомени, така описва престоя си в Китай Силвина Златарова от Радио..

публикувано на 02.05.24 в 13:37