Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатен скрининг на бъбреци в Стара Загора

Снимка: Таня Балабанова

Расте броят на пациентите с бъбречни заболявания. През миналата година в Клиниката по нефрология и хемодиализа в Университетската болница „Проф.Стоян Киркович“ в Стара Загора са били лекувани около 1000 болни от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Бургас. Това съобщи проф. Илия Попов, началник на клиниката, в Световния бъбречен ден, който се отбелязва всеки втори четвъртък на месец март. Тази година кампанията е под мотото "Бъбречно здраве за всички".

По данни на Световната здравна организация (СЗО) основен проблем на бъбречното здраве е хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ). До 10 години ХБЗ ще бъде 5-та причина за смъртност в света. За България данните за честота на ХБЗ са 12-13 %, а сред някои общности тази честота е дори по-висока. България е с най-висока честота на ХБЗ в Европейския съюзВсичко това определя голямата значимост на бъбречните заболявания за здравното състояние на човешката популация.

През месец април клиниката ще организира безплатни консултации с нефролог, които включват преглед и ехографско изследване на отделителната система. Допълнителна информация за предварително записване ще бъде оповестена скоро.

Клиниката по нефрология и хемодиализа към Университетската болница е единственото място в региона, където се полагат професионални грижи за пациенти с остра бъбречна недостатъчност. Там работят високообразовани специалисти, които прилагат успешно съвременни методи в лечението на бъбречните заболявания.


Още от категорията

Пилатес и ин йога за физически и душевен баланс

Името ин йога идва от концепцията за ин и ян – ин като противовес на ян, пасивно вместо активно. Особено в нашето ежедневие с преобладаваща ян енергия, имаме нужда от този баланс и можем да си го дадем с практиката. Това обясни в здравното..

публикувано на 27.05.23 в 12:05

Какво е кенгуру-грижа и има ли почва у нас?

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация  за грижата за бебетата родени..

обновено на 26.05.23 в 09:47

Самоусъвършенстване и възможности за реализация

Всеки крие определен капацитет от възможности, които рано или късно в процеса на самоусъвършенстване и реализация влизат в сила по един или друг начин. Необходимо е подрастващият да проумее това и да се стреми да го използва максимално,..

публикувано на 20.05.23 в 12:00
Казанлък

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“. Тазгодишното издание ще се проведе на 20 и 21 май в парк „Тюлбе“.Това каза за радио Стара Загора Нина Бойчева – координатор на фестивала за Казанлък...

публикувано на 16.05.23 в 16:15

РЗИ - Стара Загора отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) се провежда в периода  15-22 май 2023г ., отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН..

публикувано на 15.05.23 в 16:33

Въглехидратен махмурлук - ежедневна опасност в менюто ни

Въглехидратният махмурлук има много сходни симптоми като този, причинен от злоупотребата с алкохол: раздразнителност, главоболие, загуба на енергия. Но докато при алкохолният неразположенията се появяват почти веднага и може да се направи категорична..

публикувано на 14.05.23 в 12:14

Здравните специалисти отбелязват 20 години от обединението си

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязва 20 години от създаването си с редица събития. Кампанията се реализира под мотото „Даряваме здраве и връщаме вашите усмивки“. В област Стара Загора в асоциацията членуват..

публикувано на 13.05.23 в 12:23

Девет години сътрудничество на затворите с "Анонимни алкохолици"

С цел популяризиране на дейността и запознаване на затворническата общност с идеята на организацията „Анонимни алкохолици“ (АА), както и отбелязване на девет години от началото на сътрудничеството на затворите с АА, ще бъде организирана открита..

публикувано на 12.05.23 в 15:56

35% прогнозен ръст на инсулт в Европа до 2030 година

Община Стара Загора е сред 100 - те общини, които се включиха в националната кампания "Живот след инсулт" по повод 9 май - Европейски ден за информираност за инсулта.  Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството..

публикувано на 09.05.23 в 17:07

Хората стават по-тревожни

Хората стават по-тревожни. Стресът в ежедневието отключва проблеми, каза д-р Пенчо Гюрковски, управител на общинското дружество "Център за психично здраве" в Стара Загора.  Някогашният психодиспансер поддържа 3 структури - поликлиника с 4 кабинета,..

публикувано на 08.05.23 в 11:36