Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да постигнем желаната фигура!Ако сме качили излишни килограми през зимата и искаме да ги свалим на прага на пролетта е необходимо да влезем в калориен дефицит. Това препоръча в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ треньорът и шампион по фитнес от СК „Кобра“ Яна Грудова. Тя уточни, че калориите, които приемаме от храната, трябва да бъдат по-малко от изразходваните.

Треньорът ни съветва още да олекотим хранителния си режим като изключим от него пържените храни и да ограничим приема на тестените изделия от бяло брашно. От изключително значение за добрата ни форма са плодовете и зеленчуците, както и приемът на повече вода. За Яна Грудова храненията през деня трябва да са поне 4, като към закуската, обяда и вечерята се добави едно междинно хапване следобед. Така не се налага на тялото ни да образува излишни запаси от мазнини, подобрява обмяната на веществата и това благоприятства свалянето на килограми.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Яна Грудова.


БНР подкасти:

Още от категорията

Безплатни прегледи за рак на гърдата и простатата

Лекарите от младежката секция на Районната колегия на Български лекарски съюз започват поредица от безплатни профилактични прегледи в Стара Загора. На 21 април ще бъдат прегледите за рак на простатата. Скринингът за рак на шийката на матката..

публикувано на 01.04.23 в 15:40

Старозагорци страдат много по-често от алергии през пролетта

Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население. Това каза за Радио Стара Загора алерголога д-р Пламен Яковлиев.  Замърсяването на въздуха в градовете е по-голямо заради твърдите частици, прах, който е в изобилие в Стара..

публикувано на 30.03.23 в 07:10

Решенията на ТЕЛК и ходенето по мъките

За пореден случай на проблеми с медицинската експертиза и издаването на ТЕЛК решение ни сигнализира наша слушателка.  Надежда Пачалова е майка на малкия Стефан, който след 2 месеца ще навърши 6 години. Още по време на бременността е установено, че..

публикувано на 29.03.23 в 12:44

Наднорменото тегло води до диабет

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 25.03.23 в 12:00

Намаляват болните от туберкулоза в Ямболско

51 души от Ямболско са прегледани безплатно за туберкулоза в Седмицата на отворени врати за информираност за заболяването. Всяка година жителите на града участват активно в тази кампания, увери началникът на  отделението по пневмология и..

публикувано на 24.03.23 в 14:40

Всяка 22-ра жена е с рак на гърдата в България

Ракът на гърдата е едно от водещите заболявания заедно с диабета и сърдечно-съдовите проблеми. Все повече са случаите, в които пациентките се диагностицират в напреднал стадий. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора д-р..

публикувано на 18.03.23 в 12:40

15% от вродените аномалии при децата засягат бъбреците и уринарния тракт

Днес е Световният ден за борба с бъбречните заболявания . Той се отбелязва всяка година във втория четвъртък на месец март. Очаква се до няколко години хроничните бъбречни заболявания да се превърнат в петата причина за смърт в света, като изпреварят..

публикувано на 09.03.23 в 18:24

Безплатен скрининг на бъбреци в Стара Загора

Расте броят на пациентите с бъбречни заболявания . През миналата година в Клиниката по нефрология и хемодиализа в Университетската болница „Проф.Стоян Киркович“ в Стара Загора са били лекувани около 1000 болни от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол,..

публикувано на 09.03.23 в 11:36

Все повече деца проговарят късно

Тенденция да се увеличава броят на децата, които проговарят късно, отчитат логопеди. Практиката сочи, че основна причина за късното проговаряне и дори   проговаряне на английски език в среда с майчин език – български, са екраните или..

публикувано на 06.03.23 в 14:55

Подобрява се качеството на живот на хората със СПИН

От Българската асоциация по семейно планиране и репродуктивно здраве отчитат подобряване на качеството на живот на хората със СПИН. Това сочат данните от международен проект по темата, съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора "Часът на..

публикувано на 04.03.23 в 13:08