Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Информацията, че ЕК иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт, подобно на белината, за кратко време обиколи социалните мрежи и част от медиите и предизвика вълна от негативни коментари.

ТВЪРДЕНИЕ: Европейската комисия иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт

Историята тръгна от интервю на кмета на Казанлък Галина Стоянова, в което тя обяснява, че Европейската комисия готви промени в Регламента за производството на етерични масла. По думите й, тя научава за това от разговор с Жером Виод, кмет на френския град Грас, център на парфюмерийната промишленост и побратимен град с Казанлък от 2005 г. От своя страна кметът Виод, също сигнализира за промените във Фейсбук страницата си.

Нито един от кметовете в интервютата и коментарите си обаче не заявява, че етеричните масла, в частност розовото масло, ще бъде забранено или обявено за токсичен продукт.

Всъщност какви са готвените промени?

Предвижда се етеричните масла да не се приемат като земеделски, а като химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.

В нито едни документ не се говори за забрана на розовото масло или то да бъде обозначено като токсично

От своя страна българските евродепутати Андрей Новаков и Атидже Алиева – Вели, която е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, изразиха своето несъгласие с готвените промени от ЕК. Евентуалното приравняване на етеричните масла с химическите и петролни субстанции неминуемо ще затрудни българските производители, заяви пред БНР Андрей Новаков. По думите му отварянето на темата дава възможност проблемът да бъде уловен в зародиш.

Атидже Алиева пък коментира, че са реални готвените промени от ЕК в регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси.

"Факт е - предложението на ЕК в края на декември месец м.г., излезе с изменение на регламент 1272, който всъщност определя правилата за класифицирането , етикетирането на вещества и смеси. С това изменение на регламента ЕК предлага етеричните масла, тук попада и розовото масло, да се разглеждат като смеси. Това означава, че всяка съставка, тоест отделните молекули, ще трябва да се обследват и де се обозначава тяхното съдържание в етеричните масла. Сами по себе си част от етеричните масла крият риск за нарушение на функциите на ендокринната система, въпреки че досега етеричните масла не са показали в своята цялост такова вредно въздействие. Ако това предложение се приеме в този вид, ще доведе до промяна на режима на регистрации, разрешение и етикетиране, което ще изисква инвестиции от страна на розопроизводителите, както и на преработвателите на етерични масла, за да отговорят на новите изисквания. Комисията дава много разнопосочни сигнали на заинтересованите страни. Преди три месеца е изпратено запитване до ЕК по темата и оттам отговориха, че не възнамеряват да правят промени в законодателството, касаещо етеричните масла. Въпреки всичко три месеца след това излезе предложението на Комисията, което изцяло променя законодателството в тази част."

Предложените промени в законодателството на ЕС са част от Зелената сделка, която според Комисията цели по-добра защита на потребителите. С предлаганото законодателство не се цели "забрана" на розовото масло, а промяна в изписването на етикетите на продуктите, обяснява Атидже Алиева. Но дали е само това?

Гергана Андреева - изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла парфюмерия и козметика, определи като грешка включването на етеричните масла в обхвата на двата регламента (регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси или CLP и регламента REACH относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали).

Тя припомни, че още през 2021 г. от страна на асоциацията е била изпратена позиция до компетентните органи в България. По думите ѝ от подобен законодателен акт ще пострадат производителите в България, Франция, Италия и Испания. "Категорично неаргументирано е приравняването на екологичните и естествени етерични масла към химическите вещества и смеси", казва Андреева.

Тя подчерта, че ако бъдат приравнени натуралните етерични масла към химическите вещества и смеси, това ще доведе до ограничаване на употребата им до степен, в която почти не могат да бъдат влагани в различните производства.

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май.

Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още през януари 2013 г. ЕК излиза с подобно предложение заради съставки в етерични масла, които причиняват алергии. То обаче е спряно.

                                         Заключение

Твърдението, че ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично е НЕВЯРНО. Готвените промените в регламентите се отнасят за приравняване на етеричните масла с химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.

-------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Социалната кухня към храма в кв. "Зора" раздаде на нуждаещи се порции риба за Цветница

За Цветница близо 80 порции риба бяха приготвени и раздадени от работниците и доброволците в социалната кухня към храма “Свети Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал „Зора“. Осветена порция получиха и хората, които се черкуваха в храма,..

публикувано на 28.04.24 в 11:52

Мъглиж празнува на Цветница

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена..

публикувано на 28.04.24 в 09:29

Всички храмове в Ямболско ще са отворени за Цветница

Всички православни храмове в Ямболската духовна околия ще бъдат отворени на „Цветница", но само в част от тях ще има празнични служби, заради липсата на достатъчно свещеници. В най- старата ямболска църква Св. Троица се организира благотворителен..

публикувано на 28.04.24 в 09:13

Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на..

публикувано на 27.04.24 в 17:58
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Това обявиха лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев преди срещата си с граждани в Стара Загора. Рибарски беше..

публикувано на 27.04.24 в 17:13
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно след днешното заседание на Националният съвет на БСП, на което бяха утвърдени листите за изборите за Европейски парламент и 50-то..

публикувано на 27.04.24 в 16:18

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по..

публикувано на 27.04.24 в 15:27

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48