Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Алпинистът Господин Динев тръгна към Хималаите

4
Снимка: Стоян Радев

 Алпинистът ветеран от Сливен Господин Динев  днес тръгна към Хималаите, където ще предприеме изкачване на три осемхилядника. Първият връх в програмата му е връх Анапурна, където вече е бил в състава на национална експедиция през 1989 година, следва връх Дхаулагири и накрая връх Макалу.

 Динев ще се отправи към Турция, където с полет до Катманду ще се присъедини към международната експедиция. Предвидил е всички изкачвания да са без кислородни бутилки.  

"Да пробием в алпийски стил без кислород. .. "

Защо без кислород?  

"Това е най-вероятно най-голямата мечта на всеки алпинист да усети предизвикателството на самите осемхилядници,където по разредения въздух може да почувстваш най- добре къде си – в космоса! "

Ще посветите ли на някой тази експедиция?          

"Най-вече на приятелите, които много ми помагат."      

Алпинистът бе изпратен от своите приятели, съмишленици и близки от централния площад Хаджи Димитър в родния му град с пожелания за здраве и добро време, както и да го посрещнат през месец май на същото място.   

 Успешно изкачване. Това е най-важното и успешно връщане, живи и здрави!;      

Жив и здрав да се върне и да го посрещнем пак  от тук, от където е тръгнал!  

Очаква се Динев да се завърне в България на 27 май. 


Галерия

Още от категорията

Държавният архив в Стара Загора отбеляза Международния ден на архивите

Държавният архив в Стара Загора отбеляза 9-Ти юни Международния ден на архивите като връчи грамоти за най-активен читател, дарител и приятел на институцията, която е сред авторитетните в града. Тази година за петнадесети път Международният съвет на..

публикувано на 09.06.23 в 15:17
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Подали сме сигнал до прокуратурата за нередности извършени от МРРБ и АПИ

От началото на юни у нас са отчетени 150 тежки ПТП-та, при които са загинали осем души, а 186 са ранени. Жертвите на войната по пътищата от началото на годината са 201, съобщава МВР днес.  В България годишно умират 500 човека по пътищата и на..

публикувано на 09.06.23 в 14:57

Маскирани полицаи задържаха 44-годишен мъж в Хасково

Маскирани полицаи задържаха 44-годишен мъж, който преди половин месец нападна с брадва полицаи, като и тогава бе арестуван от спецчастите в Хасково. Акцията се е провела днес, съобщава кореспондентът ни Христо Христов . От полицията не съобщават..

публикувано на 09.06.23 в 14:18

Над 90% от републиканските пътища в Ямболско се нуждаят от ремонт

Над 90 процента от пътищата от републиканската мрежа на територията на Ямболска област се нуждаят от ремонт, заяви областният управител Георги Чалъков. Според него е необходим спешен ремонт и  на международния път към Граничен пункт Лесово. В..

публикувано на 09.06.23 в 13:44

За 27-ми път Стара Загора посреща Международен пленер по живопис "Дружба"

В Стара Загора отново си дават среща участниците в Международния пленер по живопис „Дружба“. По традиция събитието започна  с обиколка на забележителностите на града, каза председателя на Съюза на българските художници в Стара Загора - д-р Милен..

публикувано на 09.06.23 в 13:07

Честите валежи затрудняват косенето и поддръжката на тревните площи в Стара Загора

В по-голямата част от Стара Загора тревните площи са окосени и са в добро състояние, но честите валежи и буйният растеж на тревата затрудняват дейността. Графиците се спазват, но има и места, които не се покриват добре и това най-често са междублоковите..

публикувано на 09.06.23 в 11:25

"Летни занимания в музея 2023 г." в Стара Загора

Регионалният исторически музей (РИМ) в Стара Загора предлага богата програма за деца на възраст между 7 и 12 години под надслов "Летни занимания в музея 2023 г.", съобщават от музея. Занятия ще се провеждат от 5 до 28 юли всяка сряда, четвъртък и петък..

публикувано на 09.06.23 в 11:24

Над 30 отбора по дебати се събират на турнир в Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на най-големия от началото на годината извънстоличен турнир по дебати. Той ще проведе на 10 и 11 юни /събота и неделя/ в сградата на ГПЧЕ "Ромен Ролан". Организатор е Клубът по дебати към гимназията, който е асоцииран член на..

публикувано на 09.06.23 в 10:15

Децата от 2 до 4 клас също ще получат еднократна помощ през новата учебна година

От тази учебна година освен първокласници и осмокласници еднократна помощ за подготовка за учебната година ще получат и децата във втори, трети и четвърти клас, припомни директорът на "Социално подпомагане" в Стара Загора Павлина Делчева. Тя..

публикувано на 09.06.23 в 09:34

Слаба реколта с добро качество отчитат производителите на череши в Кирилово

Слаба реколта на череши реализират производителите от региона тази година, коментира Валерий Видев, кмет на старозагорското село Кирилово, където в съботния ден организират традиционния вече Празник на черешата. Той обясни, че причина за проблемите са..

публикувано на 09.06.23 в 09:17