Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снежана Маринова и проф.д-р Светла Димитрова представят новата си книга

"Мозайка от миналото на Стара Загора" обединява интересни факти от историята на града

Днес от 18:00 ч. в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора ще бъде представена новата книга "Мозайка от миналото на Стара Загора" с автори проф. д-р Светла Димитрова и Снежана Маринова. За книгата и авторите ще говорят авторът на предговора доц. д-р Георги Вълчев от Софийския университет и научният редактор на изданието проф. д-р София Василева от УНИБИТ.

Книгата представя интересни факти, обекти, събития и случки, свързани с личности, като това, което ги обединява е Стара Загора и че са оставили траен спомен в историята на града.

Разделите от съдържанието на "Мозайка от миналото на Стара Загора" са: "Ценности", "Събития", "Оттук Оттам", "Личности", "История между кориците", "Забележителности“.

Чуйте повече в прикачения звуков файл от интервю за Радио Стара Загора със съавтора Снежана Маринова:

Снежана Маринова е родена на 12 май 1956 г. в Стара Загора в семейство на тракийски бежанци. Учи в Шесто основно училище „Атанас Генчев“. Завършва успешно Търговската гимназия. Висше образование получава в Ленинград (Санкт Петербург) – специалност „Организация и управление на културно-масовата работа“. След завръщането си от СССР работи за кратко в Окръжния профсъюзен дом на културата, в Окръжен съвет за култура и от 1988 г. – в Окръжната библиотека . От 2001 до 2013 г. е директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. За това време я превърна и в най-големия културен център. Автор е на десетки статии в централния и местния печат. 

Съавтор е на книгата „На този ден…130 години от живота на Стара Загора“ (2009) заедно с проф. д-р Светла Димитрова. Съставител е на Албума „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от ХІХ до средата на ХХ век“ от колекцията на Неделчо Митев.

Краеведът, изследовател и дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Снежана Маринова получи признание за дейността си от Община Стара Загора на специална церемония вчера. Плакетът с „Почетен знак на Стара Загора“ бе връчен от кмета Живко Тодоров. В знак на признателност зам.кметът Милена Желева подари на Снежана Маринова уникални стари картички на Стара Загора, с които тя ще попълни колекцията си от над 500 броя

Eто и какво публикува в личната си фейсбук страница след церемонията кметът на Стара Загора Живко Тодоров: "С удоволствие връчих почетен знак на дългогодишния директор на Регионална библиотека “Захарий Княжески” и общественик, г-жа Снежана Маринова! Освен всичко, тя е и колекционер на снимки от града ни през годините назад. Очаквайте скоро изложба и албум, за да могат повече хора да се докоснат до събраната с много труд история! Да си пожелаем да има повече такива хора!"
Галерия

Още от категорията

Работа от вкъщи или работа в споделено пространство?

През последните няколко години онлайн работата извън офиса добива все по-голяма популярност по цял свят. Различни предприемачи, фрийлансъри и дигитални номади ежедневно избират да извършват служебните си задължения от вкъщи. Част от работодателите пък..

публикувано на 31.03.23 в 15:46

Казанлъшкото сдружение "Бъдеще за децата" с две нови инициативи

Казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата“, което навършва 20 години от създаването си, организира юбилейна кампания, с която поставя началото на две нови инициативи. Това каза за Радио Стара Загора - Невена Трифонова от дружеството.  Едната инициатива е..

публикувано на 30.03.23 в 15:22

Българското детско игрално кино се завръща със "Случаят Тесла"

Режисьорът Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино с филма си “Случаят Тесла” , който е продължение на „Случаят Кюри“. Продукцията разказва за младия изобретател Тони , мечтаещ да завърши..

публикувано на 30.03.23 в 14:40

29 март - Световен ден на пианото, но защо?

Днешният 29 март е 88-мият ден от годината. Един божествен музикален инструмент – пианото има точно 88 клавиша. Затова и тъкмо днес отбелязваме Световния ден на пианото.  Трима са пианистите в оркестъра на Държавната опера в Стара Загора.  Една от тях..

публикувано на 29.03.23 в 15:18

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас.  А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с..

публикувано на 24.03.23 в 09:15

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м.    Над 300 000 лв. са..

публикувано на 22.03.23 в 17:36

"75 кадъра История" от Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден на 22.02.1948г. в гр.Нова Загора. Детството му е преминало в музея, където майка му е била първата реставраторка в града. От там е любовта му към историята, а увлечението към фотографията е още от ученическите години и в..

публикувано на 22.03.23 в 15:04

Стикери "СТОП реклама" спасяват дървета

„СТОП реклама!“ е гражданска инициатива – механизъм, който ти  позволява да се откажеш от нежеланата хартиена реклама чрез стикер, залепен на пощенската кутия. Механизмът е добре прилаган във Франция, Белгия и Германия. У нас инициативата до..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството . Със сигурност днес тя е третата най-популярна..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

"Палци по ноти" събира на една сцена 150 млади таланти

Премиерата на танцовия спектакъл „Палци по ноти“ ще бъде днес от 18.00 часа в Културен център – Стара Загора. Героите в спектакъла са госпожица Симфония и музикалните ноти, чрез поетични диалози в мерена реч, класически хореографии и характерни..

публикувано на 20.03.23 в 16:15