Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стара Загора е пример за застъпничеството към българските евреи (ГАЛЕРИЯ)

13
Снимка: Мила Маринова

Радио Стара Загора продължава поредицата от разкази за спасяване на българските евреи по време на Втората Световна война, но оказва се, че застъпничеството за еврейската общност в Стара Загора е документирано много по-рано. 

Краеведът Снежана Маринова, при прелистване на периодичните издания от 30-те години на XX век, откри дописка в защита на еврейската общност. Тя е публикувана през месец януари 1932 г. във вестник "Южен глас", издаван в Стара Загора. Публикацията гласи:

"На няколко пъти неотговорни лица и групи се стремят да създадат в страната едно с нищо неоправдано движение срещу еврейството. Всички подобни опити са оставали без резултатни, главно поради разбиранията на българското общество. Последното е бивало винаги противник на едно такова движение.
Шепата антисемити в България, които искат да създадат държава в държавата забравят, че евреите родени в нашето отечество са равноправни наши братя, честно и почтено работят и с труд и умение са създали онова на което може би им се завижда. Ако се изхожда от гледището на патриотизма нека не се забравя, че това качество не е монопол на едни, а и още, че между евреите може би има по-добри българи и по-големи патриоти отколкото техните противници. Не бива да се забравя така също, че мнозина евреи оставиха костите си по бойните полета в защита на родината ни, а други са завърнаха от там с живи ордени на гърдите - рани.
Всяко движение у нас срещу еврейството сега, или по-късно няма да има успех поради липсата на оправдание. Но все пак за да се предотвратят домогванията на известни личности към подобна акция трябва о време отговорните фактори да вземат мерки." 

Красимира Готева, председател на Регионалната организация на евреите в Стара Загора "Шалом", член на Управителния съвет на организацията на евреите в България и носител на наградата "Шофар" за цялостен принос в развитието на еврейската общност в България в интервю разказа, че първите писмени сведения за еврейската махала в града са датирани от 1675 година. По-късно има свидетелства от 1875 година. По това време в града е имало турско, християнско и еврейско гробище. Повечето свидетелства за живота на евреите са от дописките, публикувани във вестниците "Зора" и "Дума". От там научаваме за първото съборено еврейско училище, през 1928 година. Със собствени средства и дарения се изгражда нова учебна сграда. Тя е официално открита на 12 октомври 1932 година. След изселването на евреите учебното заведение е превърнато в полицейски участък, а архивните документи и книги са унищожени.

Имало е нареждане от комисарството по еврейските въпроси 20 хиляди евреи от България да бъдат изпратени в Треблинка. Първоначално са изпратени около 11 500 души - от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които по това време са били в предалите на България. От тях 11 343 са загинали, сподели още Готева. 

На 10.03.1943г. евреите са спасени, но не и свободни. Съгласно постановление № 70 на МС от 21.05.1943г. 118 евреи от София са изселени в Стара Загора. Но в Стара Загора се намира щабът на маршал Лист, командващ германските войски на Балканите. Той нарежда евреи в този град да няма. И само месец по-късно всички евреи - софийските, старозагорските и казанлъшките/заради военните заводи "Арсенал"/ и варненските/заради пристанището, което е окупирано от германците/, са изселени и пръснати из страната. Главно в Северна България близо до Дунава - Бяла Слатина, Луковит, Нови пазар, Разград и Търговище.

Цялото интервю с Красимира Готева и проф.д-р Цанко Яблански, посланик на страната ни в периода 1999- 2003 година в Израел, чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Борислав Григоров: В "Парангалица" са едни от най-хубавите гори на смърч в Европа

"Резерватът "Парангалица" обхваща територия със северозападно изложение в Рила планина. В него са установени около 300 вида висши растения, сред които множество ендемити и реликти. Трябва да отбележим наличието на рилската иглика, бялата мура,..

публикувано на 31.05.23 в 07:02

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42