Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора е пример за застъпничеството към българските евреи (ГАЛЕРИЯ)

13
Снимка: Мила Маринова

Радио Стара Загора продължава поредицата от разкази за спасяване на българските евреи по време на Втората Световна война, но оказва се, че застъпничеството за еврейската общност в Стара Загора е документирано много по-рано. 

Краеведът Снежана Маринова, при прелистване на периодичните издания от 30-те години на XX век, откри дописка в защита на еврейската общност. Тя е публикувана през месец януари 1932 г. във вестник "Южен глас", издаван в Стара Загора. Публикацията гласи:

"На няколко пъти неотговорни лица и групи се стремят да създадат в страната едно с нищо неоправдано движение срещу еврейството. Всички подобни опити са оставали без резултатни, главно поради разбиранията на българското общество. Последното е бивало винаги противник на едно такова движение.
Шепата антисемити в България, които искат да създадат държава в държавата забравят, че евреите родени в нашето отечество са равноправни наши братя, честно и почтено работят и с труд и умение са създали онова на което може би им се завижда. Ако се изхожда от гледището на патриотизма нека не се забравя, че това качество не е монопол на едни, а и още, че между евреите може би има по-добри българи и по-големи патриоти отколкото техните противници. Не бива да се забравя така също, че мнозина евреи оставиха костите си по бойните полета в защита на родината ни, а други са завърнаха от там с живи ордени на гърдите - рани.
Всяко движение у нас срещу еврейството сега, или по-късно няма да има успех поради липсата на оправдание. Но все пак за да се предотвратят домогванията на известни личности към подобна акция трябва о време отговорните фактори да вземат мерки." 

Красимира Готева, председател на Регионалната организация на евреите в Стара Загора "Шалом", член на Управителния съвет на организацията на евреите в България и носител на наградата "Шофар" за цялостен принос в развитието на еврейската общност в България в интервю разказа, че първите писмени сведения за еврейската махала в града са датирани от 1675 година. По-късно има свидетелства от 1875 година. По това време в града е имало турско, християнско и еврейско гробище. Повечето свидетелства за живота на евреите са от дописките, публикувани във вестниците "Зора" и "Дума". От там научаваме за първото съборено еврейско училище, през 1928 година. Със собствени средства и дарения се изгражда нова учебна сграда. Тя е официално открита на 12 октомври 1932 година. След изселването на евреите учебното заведение е превърнато в полицейски участък, а архивните документи и книги са унищожени.

Имало е нареждане от комисарството по еврейските въпроси 20 хиляди евреи от България да бъдат изпратени в Треблинка. Първоначално са изпратени около 11 500 души - от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които по това време са били в предалите на България. От тях 11 343 са загинали, сподели още Готева. 

На 10.03.1943г. евреите са спасени, но не и свободни. Съгласно постановление № 70 на МС от 21.05.1943г. 118 евреи от София са изселени в Стара Загора. Но в Стара Загора се намира щабът на маршал Лист, командващ германските войски на Балканите. Той нарежда евреи в този град да няма. И само месец по-късно всички евреи - софийските, старозагорските и казанлъшките/заради военните заводи "Арсенал"/ и варненските/заради пристанището, което е окупирано от германците/, са изселени и пръснати из страната. Главно в Северна България близо до Дунава - Бяла Слатина, Луковит, Нови пазар, Разград и Търговище.

Цялото интервю с Красимира Готева и проф.д-р Цанко Яблански, посланик на страната ни в периода 1999- 2003 година в Израел, чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снежана Маринова

Фотографите са съхранили новата история на Стара Загора с внимание и респект

Фотографите на Стара Загора са били много отговорни хора, които са съхранили паметта на града ни с много високо качество. Това разказа по Радио Стара Загора краеведът Снежана Маринова, която беше гост в предаването „Репортер“ с водещ Гергана..

публикувано на 21.08.24 в 11:46

Даниел Смилов: Разумно е до месец да бъдат насрочени изборите

Възможен вариант за изход от политическата криза след отказа на президента Румен Радев да назначи служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева е кабинетът на Димитър Главчев да остане на власт. Това коментира в ефира на Радио Стара..

публикувано на 19.08.24 в 16:50
Георги Киряков

Георги Киряков: Пеевски има шанс на изборите само ако Калин Стоянов е вътрешен министър

Важно е какъв състав на служебен кабинет ще представи кандидатът за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Очаквам някои промени, ключова ще е фигурата на вътрешния министър, защото той пряко отговаря за честността на изборите. Това..

публикувано на 19.08.24 в 09:08

Даниел Йорданов: Предстоят още интересни прояви във Витоша, Рила, Пирин и Родопите

"Лятото е към своя край, но проявите на ТД "Сърнена гора" Стара Загора продължават с пълна сила. Предстоят доста такива във високите планини - Рила, Пирин, годишнина от първото изкачване от Алеко Константинов и приятели на Черни връх във Витоша. Ще има..

публикувано на 15.08.24 в 15:53

Ангел Ангелов: Трябва да пазим традициите на нашите предци и да даваме на младите хора знание

" На 29 април 2012 година в 10 часа сутринта за първи път показахме на нашите гости в Копривщица така наречения "юнашки тиган". Той се използва от тогава за направата на различни ястия и с него пътуваме из страната ни постоянно и целогодишно. Важно е да..

публикувано на 14.08.24 в 10:59
Снимка: община Казанлък

Галина Стоянова : Община Казанлък има одобрени проекти за 16 млн. лв.по НПВУ

Община Казанлък спечели финансиране на два проекта по процедура “Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Програма “Модернизиране на дългосрочната грижа“..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

Д-р Ваня Иванова: Отбелязваме важни годишнини в тракийското движение

За Радио Стара Загора главният редактор на вестник "Тракия" - д-р Ваня Иванова от Съюза на тракийските дружества представя новия том II на Енциклопедия "Тракия", както и отбелязването на бележити годишнини в тракийското движение у нас. В началото на..

публикувано на 03.08.24 в 18:03

Тодор Гондов: Одринска Тракия даде най-много жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание

"През 1895 година започва сформирането на революционен комитет в Одринска Тракия. Град Царево попада в 1 район и обхваща части от Странджа планина и земите около Черно море. Сред водещите войводи на този район са Михаил Герджиков, Пеню Шиваров, Цено..

публикувано на 02.08.24 в 11:32

Борислав Григоров: Инвазивните видове нанасят щети на местното биоразнообразие

"Инвазивните видове са организми, чието въвеждане извън естественото им местообитание заплашва биологичното разнообразие. Инвазивни видове се откриват сред всички таксономични групи. Освен цели организми, тук неизменно се включват и..

публикувано на 02.08.24 в 06:56