Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора е пример за застъпничеството към българските евреи (ГАЛЕРИЯ)

13
Снимка: Мила Маринова

Радио Стара Загора продължава поредицата от разкази за спасяване на българските евреи по време на Втората Световна война, но оказва се, че застъпничеството за еврейската общност в Стара Загора е документирано много по-рано. 

Краеведът Снежана Маринова, при прелистване на периодичните издания от 30-те години на XX век, откри дописка в защита на еврейската общност. Тя е публикувана през месец януари 1932 г. във вестник "Южен глас", издаван в Стара Загора. Публикацията гласи:

"На няколко пъти неотговорни лица и групи се стремят да създадат в страната едно с нищо неоправдано движение срещу еврейството. Всички подобни опити са оставали без резултатни, главно поради разбиранията на българското общество. Последното е бивало винаги противник на едно такова движение.
Шепата антисемити в България, които искат да създадат държава в държавата забравят, че евреите родени в нашето отечество са равноправни наши братя, честно и почтено работят и с труд и умение са създали онова на което може би им се завижда. Ако се изхожда от гледището на патриотизма нека не се забравя, че това качество не е монопол на едни, а и още, че между евреите може би има по-добри българи и по-големи патриоти отколкото техните противници. Не бива да се забравя така също, че мнозина евреи оставиха костите си по бойните полета в защита на родината ни, а други са завърнаха от там с живи ордени на гърдите - рани.
Всяко движение у нас срещу еврейството сега, или по-късно няма да има успех поради липсата на оправдание. Но все пак за да се предотвратят домогванията на известни личности към подобна акция трябва о време отговорните фактори да вземат мерки." 

Красимира Готева, председател на Регионалната организация на евреите в Стара Загора "Шалом", член на Управителния съвет на организацията на евреите в България и носител на наградата "Шофар" за цялостен принос в развитието на еврейската общност в България в интервю разказа, че първите писмени сведения за еврейската махала в града са датирани от 1675 година. По-късно има свидетелства от 1875 година. По това време в града е имало турско, християнско и еврейско гробище. Повечето свидетелства за живота на евреите са от дописките, публикувани във вестниците "Зора" и "Дума". От там научаваме за първото съборено еврейско училище, през 1928 година. Със собствени средства и дарения се изгражда нова учебна сграда. Тя е официално открита на 12 октомври 1932 година. След изселването на евреите учебното заведение е превърнато в полицейски участък, а архивните документи и книги са унищожени.

Имало е нареждане от комисарството по еврейските въпроси 20 хиляди евреи от България да бъдат изпратени в Треблинка. Първоначално са изпратени около 11 500 души - от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които по това време са били в предалите на България. От тях 11 343 са загинали, сподели още Готева. 

На 10.03.1943г. евреите са спасени, но не и свободни. Съгласно постановление № 70 на МС от 21.05.1943г. 118 евреи от София са изселени в Стара Загора. Но в Стара Загора се намира щабът на маршал Лист, командващ германските войски на Балканите. Той нарежда евреи в този град да няма. И само месец по-късно всички евреи - софийските, старозагорските и казанлъшките/заради военните заводи "Арсенал"/ и варненските/заради пристанището, което е окупирано от германците/, са изселени и пръснати из страната. Главно в Северна България близо до Дунава - Бяла Слатина, Луковит, Нови пазар, Разград и Търговище.

Цялото интервю с Красимира Готева и проф.д-р Цанко Яблански, посланик на страната ни в периода 1999- 2003 година в Израел, чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10