Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Планират фотоволтаични централи с мощност четири гигавата в „Мини Марица-изток“

Снимка: Дарина Колева

До 10 години на територията на „Мини Марица-изток“ да бъдат изградени 4 гигавата фотоволтаични централи. Това е една от представените от енергийния министър Росен Христов идеи, които е обсъдил днес на среща с ръководството на държавното дружество, шефовете на рудниците и синдикатите.

По думите му производството на енергия от възобновяеми енергийни източници може да става върху неизползваемата земя на територията на трите рудника.

„Идеята е около 30-40 000 декара да бъдат рекултивирани и там да бъдат изградени мощностите. Земята ще бъде отдадена на концесия за период от 30 години. От 3 до 8 хиляди лева на декар излиза към момента подобна рекултивация, а в същото време най-добрата земеделска земя в Добруджа се търгува за около 3-4 хиляди лева за декар. Затова и за държавата е по-изгодно частни инвеститори да се заемат с рекултивацията и след това в най-добрия вариант да изградят на обновените терени възобновяемите централи“, обясни енергийният министър.

Сред изискванията към инвеститорите ще е да не преотдават правото на концесия на други лица или фирми, както и да се ангажират с експлоатацията на парка.

В плановете е заложен и зелен енергиен парк от 150 мегавата на „Мини Марица-изток“. Но за рекултивацията на терена и там ще се търси частен инвеститор.

Идеята е държавните мини да връщат вложената сума разсрочено от продажбата на електроенергията от парка.

Как зелената сделка ще се впише в "ТЕЦ Марица изток 2", като същевременно ще запази поминъка и живота в региона?

Според министър Христов един от вариантите е включването на енергетици, миньори, а и хора, които живеят на територията на комплекса "Марица-изток", във виртуална централа. Планът е на покривите на къщите да бъдат поставени соларни устройства, а за това държавата да плаща на съгласилите се такса или за известно време токът за тях да е по-евтин или напълно безплатен. 

Още от категорията

Снимка: Община Стара Загора

Община Стара Загора започна кампания „Осинови (си) обич“

Община Стара Загора започна кампания „Осинови (си) обич“, насочена към намирането на дом за всяко куче, обитател на Приюта за безстопанствени животни, информират от пресцентъра на община Стара Загора. Първото събитие, което минава под мотото на..

публикувано на 01.04.23 в 16:06
Община Сливен

В област Сливен по график се предават изборните книжа и материали

В Сливенска област по график се предават изборните книжа и материали. Заедно с тях се разпределят и окомплектованите мобилни устройства за видеонаблюдение. В изборният ден в секционните избирателни комисии ще работят 2432 души, от които ще зависи..

публикувано на 01.04.23 в 15:35

50-годишна жена загина при трудова злополука в ТЕЦ "Брикел"

50-годишна работничка в брикетната фабрика на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово е загинала при трудова злополука на 31-ви март рано сутринта. Тя е била на нощна смяна, когато косата или част от дрехата ѝ попаднали в машината. Разследва се дали в инцидента е..

публикувано на 01.04.23 в 13:11

ЦИК: Хартиена бюлетина трябва да бъде сгъвана два пъти

Централната избирателна комисия даде препоръчителни указания как да се сгъват хартиените и  машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден.  Хората, които гласуват с хартиена бюлетина,..

публикувано на 01.04.23 в 11:51

Ден преди изборите е време за размисъл

Заради предсрочните парламентарните избори утре, днешният 1 април е Ден за размисъл.  Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота, а също и оповестяването на социологически проучвания за..

публикувано на 01.04.23 в 09:21

Започна ремонт на квартал "Три чучура - юг" в Стара Загора

От 31 март стартира първият етап на изпълнението на проект  “Реконструкция, благоустрояване и подобряване физическата среда на кв. Три чучура - юг, гр. Стара Загора”, информират от общинския пресцентър. Дейностите обхващат ремонт на всички..

публикувано на 31.03.23 в 18:42

Задържаха бус с мигранти след като аварира край Ямбол

Бус с русенска регистрация, превозващ 25 нелегални мигранти, е аварирал на входа на Ямбол. Задържаните са млади мъже в добро здравословно състояние.  Бусът е бил на пътя за село Чарган с пуснати аварийни светлини, а в близост до него са открити..

публикувано на 31.03.23 в 16:49

Още две фигури от неолита ще бъдат поставени в Стара Загора

Пластики на още две праисторически фигурки от Музей „Неолитни жилища“ ще бъдат поставени в Стара Загора.  „Вече сме избрали кои да бъдат те, предстои да бъдат изработени репликите и да изберем място, където да ги монтираме“, съобщи Маргарита..

публикувано на 31.03.23 в 16:00

Едва четирима са младите попълнения сред личните лекари в Стара Загора, по един - в Казанлък и Раднево

Близо 4 000 са общопрактикуващите лекари в страната и средната им възраст е 60 години, по информация на Националното сдружение на ОПЛ в България.  Средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ, са 5 пъти по-малко от средните за..

обновено на 31.03.23 в 15:42
Община Стара Загора

От 5 април отново очакват кандидати по проект на програма LIFE

На 5 април, на сайта на Община Стара Загора, ще бъде публикувана втората покана за кандидатстване по Основната фаза на проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN..

публикувано на 31.03.23 в 15:42