Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Интернет инструменти за предизборни цели

Снимка: личен архив

Платени публикации в социалните мрежи, тролове и фалшиви новини съпътстват поредната предизборна кампания. Всяка политическа партия има различен целеви електорат, но това, което обединява всички партии в дигиталното пространство преди избори е сериозното им присъствие в социалните мрежи. То им осигурява по-голяма ангажираност сред онлйн потребителите, представя предизборните платформи и осъществява комуникация с тях, при това на значително по-ниска рекламна цена от тази в традиционните медии. 

Същевременно за избирателите, които активно ползват социалните мрежи и интернет съществуват някои предизборни капани.
" Интернет инструментите за постигане на партийно – политически цели трудно могат да се разпознаят. Те имат за цел да активират онази част от обществото, която все още се колебае, не е като твърд електорат към определана партия, и лесно може да бъде насочена в една, или друга посока. 
Месеци преди избори се появяват нови фейсбук страници, които споделят социални теми и каузи, различни от политиката, които печелят доверие и подкрепа.  Но този тип страници са направени с цел когато наближат избори  да генерират дигитално съдържание, което манипулира общественото мнение. Всяка една партия може да разполага с такива страници, в които политически тролове чрез коментари насочват хората да гласуват, или да не гласуват за определена политическа сила" -  обясни за Радио Стара Загора Александър Ненов, интернет предприемач и писател.

Той допълни още, че дигиталният отпечатък, който оставяме в социалните мрежи и интернет помага за събирането на данни от потребителските ни профили. Това е другия инструмент, който промотира конкретно политическо послание за постигане на предизборните цели на различни партии. 

За какво е добре да внимаваме в онлайн средата преди избори, чуйте в прикачения звуков файл.Още от категорията

Мартин Кулов: Трудно е да се каже откъде идват заплахите срещу училищата

Трудно е да се идентифицира източникът на зловредните атаки срещу училища в страната от последните дни, смята Мартин Кулов, председател на Асоциацията на софтуерните инженери в България.  "Трудно е да се каже откъде идват тези заплахи, тъй като..

публикувано на 31.03.23 в 13:38

Елена Панайотова: Да се освободим от страховете в един разделен свят

Елена Панайотова гостува в Стара Загора за лекция-разговор с бъдещите преподаватели от Педагогически факултет към Тракийски университет. Срещата се състоя след извънредна прожекция на филма „Майка“ , специално за старозагорските студенти...

публикувано на 30.03.23 в 16:35

Всяко дигитално устройство трябва да има адекватна защита

Изместването на бойното поле в киберпространството е факт от години, надявам се, че държавата взима мерки в тази насока. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора по повод поредицата бомбени заплахи, изпратени по имейл до десетки училища в..

публикувано на 29.03.23 в 16:59

Захари Стоянов: Интересът към нашия музей отново се възвръща

"Природонаучният музей в град Котел е разположен на приблизителна площ от 1000 квадратни метра и има над 30 000 експоната, като от тях реално са изложени 15 000. Започва да работи през 1952 година, като е създаден по инициативата на Васил Георгиев...

публикувано на 29.03.23 в 09:37
Стара Загора Античен форум и Съдебна палата

Нужно е ново решение за историческия център на Стара Загора

Исторически преглед на съвременното градоустройство и модерните му проблеми дискутираха архитекти, представители на научните среди и гражданския сектор на национален форум в Стара Загора на 25-ти март. Той е посветен на 145-ата годишнина от плана за..

публикувано на 28.03.23 в 16:42

Борислав Григоров: Беласица е още едно от уникалните природни кътчета у нас

"Беласица е погранична планина със стръмни склонове, разположена в крайните югозападните части на България. Интересен факт е, че това е последната сред планините в страната ни, преминаващи котата от 2000 метра. Тя попада в отделен биогеографски..

публикувано на 28.03.23 в 11:20

Мерките за защита на потребителите от опасни стоки в Интернет вече имат измерими резултати

Мерките за защита на потребителите от опасни стоки в Интернет вече имат измерими резултати. Това коментира за Радио Стара Загора Габриела Руменова, създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“. Думите й са по повод дейността на портала..

публикувано на 28.03.23 в 10:10

Изчакайте още седмица със смяната на гумите с летни

В закона е записано, че след 1 март водачите могат да сменят гумите на своите автомобили с летни, но моят съвет е да не се бърза с тази смяна. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи...

публикувано на 27.03.23 в 14:00

Тодор Гондов: Откритите тракийски съкровища при Синеморец и Бродилово са уникални за страната ни

"В района на селата Бродилово и Синеморец в община Царево са открити две от най-големите съкровища в региона. При Синеморец локализирахме златно такова от 2-1 век преди Христа, както и сребърно съкровище. Екипът който работи бе ръководен от професор..

публикувано на 24.03.23 в 09:43

Красимира Костова: Деултум е сред чудесата в страната ни

"Деултум е селището, което е предмет на нашите проучвания. Част е от археологическия резерват от над 40 години. Разкопките започват през 1980 година. Тогава се открива средновековна църква и митница. Също и тракийски ритуални ями. През 1986 година..

публикувано на 23.03.23 в 14:53