Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Свидетелства отпреди 13 000 г. свързват пивото със зараждането на земеделиетоБирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството. Със сигурност днес тя е третата най-популярна напитка в света след водата и чая и това съвсем не е случайно. А интересът към нея е много по-широк от директната ѝ консумация.

Предоставени от Съюза на пивоварите в България (СПБ) резултати от европейско изследване показват, че за съвременните почитатели на пивото най-важни са не само качеството на напитката и нейното многообразие от вкусове, а и нейната история, стилове на варене, характеристики и култура на консумация. Тези твърдения в голяма степен са валидни и за възприемането на пенливата напитка от българските потребители. 85% отдават значение на многообразието от вкусове на пивото – 93 точки от 100 възможни, следвани от многовековната история на бирата – 91 точки, а на трето място – с 88 точки българите поставят автентичните съставки и качество на напитката.

Как се е зародила страстта към тази напитка, която днес наричаме пиво, е предмет, който занимава учените по света. Още повече, че миналото и еволюцията ѝ крият много интересни факти. Един от най-любопитните от тях е, че древната жажда за бира може да е вдъхновила съзнателното отглеждане на определени растения и така да е възникнало земеделието.

Неотдавна изследователи от Станфорд откриха в пещера на територията на днешен Израел най-старите археологически доказателства за варенето на бира, датирани на 13 000 години. Находката е на каменни хаванчета, в които са намерени остатъци от нишесте и микроскопични растителни частици, известни като фитолит. Те са типични при превръщането на пшеницата и ечемика в алкохол. Тези находки за най-ранните пивоварни раздвижват стар дебат: Какво е било първо, бирата или хлябът? Най-древните останки от хляб до момента са открити в Източна Йордания и вероятно са на ,,възраст“ между 11 600 и 14 600 години.

Откриването на древни пивоварни практики подкрепя хипотезата, че в някои региони напитката, която е предшественик на днешната бира, може да е била главна мотивация за отглеждане на зърнени култури ида стои в основата на зараждането на земеделието. Изследователите смятат, че хората, населявали тогава древните земи Леванта, така наречените натуфианци, са варили пиво за ритуалните празници, на които са почитали мъртвите. Те водели уседнал начин на живот, строили зърнохранилища-хамбари и добре познавали и ползвали правия сърп, хромела и чукалката, като основни земеделски сечива.

Резултатите от анализите показват, че натуфианците са използвали най-малко седем растителни вида - пшеница, ечемик, овес, бобови растения и ликови влакна като лен. Опаковали растителните храни, включително малцовата пшеница и ечемик, в контейнери от влакна и ги съхраняваха в хавани от камъни. Те са използвали хаванчетата за счукване и готвене на растителни храни, както и варене на бира на основата на пшеница и ечемик.

„Това откритие показва, че производството на пиво не е непременно резултат от излишък от селскостопанска продукция, а е разработено за ритуални цели и духовни нужди, поне до известна степен преди селското стопанство“, казва Ли Лиу, ръководителката на екипа и професор по археология в Станфорд. Ферментиралите алкохолни напитки са играли централна роля в празненствата и социалните събития в миналите селскостопански и градски общества по целия свят, но произходът на съответните сложни технологии остава неуловим. Отдавна се спекулира, че жаждата за бира може да е била стимулът зад ,,опитомяването“ на зърнените култури, което е довело до голяма социално-технологична промяна в човешката история.

Древната бира е извървяла дълъг път - от глинен съд с ечемична каша, за да стигне до мястото, където е днес - кристално бистра, приятно горчива, студена, газирана и освежаваща напитка. Все по-често пивоварството се възприема като симбиоза между наука и изкуство, а по-смелите дори твърдят, че е магическа трансформация, заради сложните процеси  в технологията на бирата. Именно благодарение на съчетанието между традиции и иновации, както и на уменията на майсторите-пивовари, можем да се наслаждаваме на изобилие от марки и асортименти пиво, да експериментираме и да отпиваме от многообразието на над 120 регистрирани в Европа стилове.

Към днешна дата в България вече също се предлагат стотици марки и десетки видове бира. През последните години прави впечатление, че силно нараства и възприемането на пивото като напитка, подходяща за всякакви поводи и за всеки потребител.


БНР подкасти:

Още от категорията

Адвокат Слави Котаров в топ 35 на фотографите от България

В последното преди летния му отдих издание на предаването "60 минути повече", повече днес говорихме за фотографията и общото между нея и адвокатската професия. А то е старозагорският адвокат Слави Котаров. Юрист по образование, адвокат по професия и..

публикувано на 09.06.23 в 14:00

Седем абитуриентки и осем момчета се борят за Царица роза и Цар на минералната вода в Павел баня

Утре вечер от 20.00 часа в курортния град Павел баня предстои най-дългоочакваното събитие от програмата на 19-ия Празник на розата и минералната вода, а именно - изборът на Царица Роза и Цар на минералната вода 2023.  Седем абитуриентки и осем момчета..

публикувано на 07.06.23 в 14:38

Стоян Петров изпя песен за Розовата долина

Стоян Петров е роден в Стара Загора. От години не живее в града, но връзката му с дома е много силна. Град Казанлък го вдъхновява да създаде новата си песен „Подранила ми в зори „Розовата долина“. „Това е една песен с послание за изминалите дни,..

публикувано на 06.06.23 в 17:02
Собственичата на компанията-производител на козметика за императрица Масако Китаджима Котобуки, заедно с Царица Роза 2023 Кристина Попова  - (вдясно от Царицата)

Българско розово масло разкрасява императрицата на Япония

Императрицата на Япония Масако използва козметични продукти с българско розово масло. Това разказа за Радио Стара Загора  Китаджима Котобуки, собственичка на компанията - производител на козметиката за Императрицата.  Декоративни продукти на основата само..

публикувано на 06.06.23 в 16:05

Рожденичката Мариана Попова подготвя нов албум

Обичаната българска поп-певица Мариана Попова навършва 45 години днес на 6 юни!  "Пожелавам си да сме здрави, щастливи, да се събираме повече заедно. Ще празнувам със семейството. Искам в този динамичен свят повече спокойно време с децата и с..

публикувано на 06.06.23 в 15:39

Овации за "Една българска роза"

Ароматна, маслодайна, фина, животворна – това е царицата на цветята – българската роза, която прославя страната ни от десетилетия по цял свят. Розата заема особено място в литературното наследство. Вдъхновени от Казанлъшката долина и нейните гюлови..

публикувано на 06.06.23 в 15:07

„И след съня“ е новата песен на Дичо

„ И след съня “ е първата песен на  Дичо  за 2023 г. и последната избрана, за да влезе в лимитираната хит селекция към предстоящия му албум. Песента е всичко, което очакваме от певеца с кадифен глас: изпълнена с мелодия, със силен текст, завладяващо видео..

публикувано на 04.06.23 в 15:45

Председателят на Народното събрание цитира деветокласничка от Стара Загора

Словото на председателя на Народното събрание Росен Желязков, в памет на Христо Ботев и загиналите за България, включи части от есето на Миа Добрева, ученичка в 9 клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ - Стара Загора. Нейн преподавател по Български език и..

публикувано на 02.06.23 в 15:20

Зоопаркът с програма за 1 юни

С вход свободен работи старозагорският  зоопарк по повод празника на детето. Подарък за малките посетители беше специална програма, подготвена заедно с екипа на Драматичен театър „Гео Милев“. На открита сцена  актьорите от театъра подариха на..

публикувано на 01.06.23 в 15:48
2

Гласът на малките: как изглежда света през очите на второкласниците

Те са във втори "В" клас и учат във 2 ОУ "П.Р.Славейков", Стара Загора. Посетихме ги изненадващо в първия им час на последния им учебен ден за тази година. Любопитни, усмихнати, мислещи, уважителни помежду си и към техния класен ръководител..

публикувано на 01.06.23 в 15:38