Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

12 послания на жени бежанки показва фотоизложба

снимка: радио Стара Загора

12 фотографии на жени бежанки в България представя изложбата „И ти можеш“, която е подредена в центъра за социални услуги на фондация „Мисия Криле“ в Стара Загора.

„Жените са силни, защото животът изисква от тях тази сила“

„Жената е милосърдна, а не слаба“

„Успешната жена е по-способна да помогне на жена в нужда“

Това са част от посланията, които непрофесионалните фотомодели са избрали да напишат до снимките си. Образите им преди две години запечатва Йонко Русев. 

Жените са от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Нигерия. Всяка от тях е пребивавала в бежанския лагер в Харманли.

Жените бежанки са сред нас, понякога ние не ги забелязваме, понякога просто не искаме да ги видим. Много ми се иска да има все повече места и социални услуги в България за хора от различен произход. Да не приемаме хората според цвета на кожата, религията или мястото от което идват, но ако са уязвими, да могат да ползват възможностите, които държавата им дава и законът позволява – каза Диана Димова, председател на фондация Мисия Криле

Важно е тази изложба да бъде представена в повече населени места, каза при откриването официалният представител на Уницеф за България Кристина де Бройн.

Тази изложба много ме трогва, аз виждам лицата на тези силни жени. Те ни показват, че жените са жени независимо откъде идват и следва да гледаме на тях като на хора, които имат своите мечти и умения и могат да допринесат в обществото.

Вече има идея и за второ издание на „И ти можеш“ с жените от Украйна, които са намерили убежище в България.

Изложбата е пътуваща – ако има организации и институции, които биха искали да бъдат домакини авторите са готови да я споделят. Тя е изготвена с подкрепата на UNICEF Bulgaria и Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women

Подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

Извънредно заседание на НС за избиране на Министерски съвет

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента от 13.00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.  В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура..

публикувано на 06.06.23 в 05:49

Горя апартамент в Казанлък

Майка и две деца с а обгазени след пожар, избухнал в апартамент в казанлъшкия квартал „Изток“. Пострадалите са откарани в спешния център в града, няма опасност за живота им. Два противопожарни екипа са потушили огъня, лумнал от стая в..

обновено на 05.06.23 в 22:48

Санирането на жилищни сгради продължава

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отвори за кандидатстване втори етап от изпълнението на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд" на Националния план за възстановяване и устойчивост..

публикувано на 05.06.23 в 17:47

Старозагорските огнеборци са най-добре подготвени и издръжливи

Финалите на две републикански състезания за противопожарен спорт се проведоха през миналата седмица.  Огнеборците от Стара Загора завоюваха купата в 51-то Републиканско състезание по противопожарен спорт, провело се в Пловдив. Това съобщи..

публикувано на 05.06.23 в 16:39

Колективна награда за добротворчество получи екипът на старозагорската пожарна

Колективна награда за добротворчество получи екипът на РДПБЗН-Стара Загора от кампанията „10 причини да се гордея с моята Стара Загора“, организирана от вестник „Стандарт“ и Община Стара Загора.   Наградата бе връчена на специална церемония по..

публикувано на 05.06.23 в 16:38

Затварят поетапно участъци от ул."Генерал Радецки" в Казанлък заради ВиК ремонт

От утре, вторник, 6 юни 2023 г., започва поетапно затваряне на участъци от ул."Генерал Радецки" за подмяна на водопроводната мрежа по проекта на „ВиК" ЕООД – Стара Загора в Казанлък. Въвежда се временна организация на движението в района на работа на..

публикувано на 05.06.23 в 16:25
Иван Демерджиев

Демерджиев: Ангел Христов не е влязъл в България със самолет

Всички полицейски сили в района на Дупница издирват всякакви веществени доказателства във връзка с починалия Ангел Христов, известен като един братята Галеви. Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на Капитан Андреево...

публикувано на 05.06.23 в 16:25

Полицията задържа двама за онлайн измами

Двама съпричастни към извършени онлайн измами са задържани в полицейски арест.  Операцията е проведена на 1 юни от служители от ГДНП и колегите им от ОДМВР-Стара Загора и Русе. Арестите на 46-годишния мъж и на младеж на 15 години са осъществени на..

публикувано на 05.06.23 в 16:06

С три нови трасета за камиони е разширен граничен пункт "Капитан Андреево"

С три нови трасета за хладилни камиони е разширен граничен пункт „Капитан Андреево“ на българо-турската граница. Днес министърът на транспорта Христо Алексиев, вътрешният министър Иван Демерджиев и турският посланик Айлин Секизкьой прерязоха лентата..

публикувано на 05.06.23 в 15:51

Повишават уменията на представители на институции и психолози за безопасна среда за младите хора на Стара Загора

На 7 юни – сряда, от 15:00 до 16:00 часа в зала „П. Р. Славейков" на Общинска администрация, ОДМВР – Стара Загора и МКБППМН към Община Стара Загора организират обучение за усъвършенстване и повишаване на професионалните умения на директори на..

публикувано на 05.06.23 в 15:50