Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ганчо Илиев: Над 35% от ромите в Старозагорско завършват средно образование

Снимка: Радио Стара Загора

Конфликти като този, при който при масово сбиване в Казанлък загина човек, а още 18 бяха ранени, тлеят в почти всички ромски квартали, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“. Той обясни, че в села като Тъжа и Манолово, откъдето са двете фамилии проблем е работата на парче, липсата на работа с институции и възможности за постигане на трайна интеграция.

В махалите има борба за надмощие, за показване на сила. Такива конфликти тлеят в почти всички ромски квартали.  Там където има хора от общността, които са центрове на влияние, които разбират своята роля и място в обществото няма и няма как да се достигне до такъв момент както между тези семейства в двете павелбански села“, казва Илиев. Той обясни, че сдружението е работило на терен в двете села Тъжа и Манолово многократно, познават добре бита и ситуацията там.

„Проблем са липсата на адекватни услуги, липсата на достатъчно мотивирани центрове на влияние, липсата на достатъчна работа в модел на пряка работа с институциите няма как да има устойчив  и дългосрочен резултат. Проблем е продължаването на образованието, реинтеграция в образователна среда, защото в момента работим на парче. Работим по проблем свързан със здравеопазването, но паралелно трябва да има образователна институция, която да види децата ходят ли на училище или не. Да има механизъм да се приложат комплексно услуги, които да постигнат резултат, не само в рамките на програмата, а да може и след като нас ни няма там, да има развитие в положителен план“, казва Ганчо Илиев.

Той все пак вижда и положително развитие в тази общност.

Например вече над 35% от ромите в Старозагорско завършват средно образование, докато преди 10 години процентът е бил едва 10. Около 15% продължават да учат и висше образование, сочат данните на организацията.

„Между 20 и 50 човека от област Стара Загора продължават образованието си в Университети. Има вече традиция млади момичета да продължават образованието си в специалности на Медицинския факултет – Стара Загора, като медицинска сестра, акушерка, рехабилитатор, което е показателно, че на този етап визията за образование започва да става устойчив модел в общността“, обясни Ганчо Илиев.

Той допълни, че се наблюдават и трудности с реализацията на завършилите висше образование роми у нас.

„Големият проблем е търсенето на реализация и задържането на тези млади хора в България тъй като те са ролевият модел, който е ценен за общността. Над 30 момичета са завършили Педагогическия факултет в Стара Загора и нито едно не е намерило реализация. Друг проблем е, че голяма част от  медиаторите в ромските махали не са от ромски произход“, каза Ганчо Илиев от „Свят без граници“.

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Борислав Григоров: В "Парангалица" са едни от най-хубавите гори на смърч в Европа

"Резерватът "Парангалица" обхваща територия със северозападно изложение в Рила планина. В него са установени около 300 вида висши растения, сред които множество ендемити и реликти. Трябва да отбележим наличието на рилската иглика, бялата мура,..

публикувано на 31.05.23 в 07:02

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42