Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Слави Славов, предс. на Сдружението на ОПЛ в област Стара Загора

Едва четирима са младите попълнения сред личните лекари в Стара Загора, по един - в Казанлък и Раднево

25% от членовете са в пенсионна възраст

| обновено на 31.03.23 в 15:42
Снимка: архив

Близо 4 000 са общопрактикуващите лекари в страната и средната им възраст е 60 години, по информация на Националното сдружение на ОПЛ в България.  Средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ, са 5 пъти по-малко от средните за Европейския съюз. От Националното сдружение на ОПЛ в България изчислиха, че ако се радели целия бюджет за първична извънболнична помощ на броя на регистрираните и извършени от личните лекари прегледи, се получава цена от 12 лв. за лекарски преглед. 

За област Стара Загора  семейните лекари са 200, 150 от тях членуват в регионалното Сдружение. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят му,  д-р Слави Славов. Интересът към семейните лекарски практики никак не е голям – младите лекари в областния град са четирима и по един в Казанлък и Раднево. Най – ниската възраст е 31 години. Поне 25% от членовете са пенсионери,  останалите – на възраст 55 +.  Причините за слабия интерес са голямата натовареност на личните лекари, трудните специализация и реализация и не напоследно място - личните лекари изпълняват и административни, социални и дори образователни функции. На този фон десетки по-малки населени места в областта са със затруднен достъп до лекуващ лекар. 

Чуйте повече от интервюто с д-р Слави Славов, предс. на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Стара Загора. С него разговаря Теодора Иванова.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Огънят се разпростира към Старозагорските бани, изпепелена е постройка

Гараж във вилната зона край Стара Загора изгоря, но няма пострадали хора или изпепелени къщи. Според кмета Живко Тодоров, благодарение на общите усилия на огнеборците, служителите на горското и доброволците, са спасени домовете и имотите на хората...

публикувано на 15.07.24 в 20:23
снимка: Живко Иванов

Затвориха пътя към Старозагорските минерални бани

Пътят от Стара Загора към Старозагорските минерални бани е затворен, съобщи репортер на Радио Стара Загора.  Огънят, който избухна около 15,30 ч. на хълм над Седмия километър, е стигнал до пътното платно и се е разпространил в част от дворовете на къщите в..

публикувано на 15.07.24 в 20:01

19-годишно момче пострада при пожар край свиленградско село

19-годишно момче пострада заради пламъците край свиленградското село Щит днес. Младежът е бил с баща и с брат и е правил опит да спаси пчелина си. Момчето е с изгаряния. След преглед в лечебницата в Свиленград веднага е бил транспортиран към пловдивската..

публикувано на 15.07.24 в 19:22

Огънят край Стара Загора наближава къщи от вилната зона

Пожарът, който бушува в района на Седми километър, вече е достигнал на около 500 метра от първите къщи на вилната зона. Автомобили на пожарната и на горското в Стара Загора са разположени непосредствено до домовете на хората, обясни за Радио..

публикувано на 15.07.24 в 19:12

Пожарът край Стара Загора се разраства, огънят тръгна към вилна зона

Частично бедствено положение обяви областният управител на Стара Загора Методи Марков. Това се налага заради п ожара над местността „7-и километър“ , който промени посоката си и вече з астрашава къщите в района . Военните имат готовност..

публикувано на 15.07.24 в 19:06
снимка: Николета Петрова

Пожарът край Стара Загора не застрашава населени места

Увеличават се екипите на пожарната, които гасят огъня над местността  "7-и километър" край Стара Загора. На място вече са четири екипа на старозагорската пожарна , един екип на пожарната в Казанлък и специализираната техника на Държавното..

публикувано на 15.07.24 в 16:47

От "Възраждане" предлагат законодателни промени срещу поправянето на изборни протоколи

От партия „Възраждане“ са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект, свързан с промени в Изборния кодекс, съобщиха в Стара Загора днес народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов. Промените, които те предлагат, са..

публикувано на 15.07.24 в 16:15
Снимката е илюстративна

Пожар гори край Стара Загора

Пожар гори в местността „7-и километър“ край Стара Загора. На място са два екипа на пожарната. Районът е опасен заради високата и суха растителност и близостта на боровата гора, а ситуацията се усложнява от вятъра, уточняват от пожарната...

публикувано на 15.07.24 в 16:06

Нов пожар в община Симеоновград

Нов пожар е избухнал в община Симеоновград , съобщават от пресцентъра на Областна администрация Хасково.  Горят сухи треви и храсти.  Огнената стихия се развива в посока с. Поляново и с. Константиново, фронтът на пожара е 5-6 км.  На място са..

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Старозагорци ще се потопят през уикенда в историята на „Знатните фамилии на Стара Загора и техните къщи“

На 20 юли /събота/ и 21 юли /неделя/, от 10.00 ч., Туристическият информационен център кани на безплатната разходка „Знатните фамилии на Стара Загора и техните къщи“. Темата е най-новата от инициативата „Стара Загора -неразказани истории по правите..

публикувано на 15.07.24 в 16:00