Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истории под Липите

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас. 

А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с модерния облик на Стара Загора и с продължаването на започнатото от чешкия архитект, е старозагорец? Неговото име е Никола Каишев, а това е човекът, взел активно участие във възстановяването  на града след опожаряването му по време на  Освободителната война.  

"Лубор Байер прави плана, спомага за изграждането на две гимназии и напуска Стара Загора. А инженер Каишев е този, който всъщност продължава делото му", разказва Райна Антонова старши уредник отдел Нова история в Регионалния исторически музей. 

Никола Каишев е роден на 15 февруари, 1863 година. Освен Класическата  гимназия в София, той  завършва една от престижните инженерни школи в Европа – инженерната школа  по пътно строителство към Държавния университет в Санкт Петербург. В навечерието на Сръбско-българската война  Каишев се завръща в Родината и се включва в нея. Отличен е с орден за храброст. 

"През 1866-та година постъпва на служба в Техническия участък на Окръжната архитектурна служба в Стара Загора. Под негов надзор се изграждат по-голяма част от обществените и частни сгради в града след Освобождението", разказва Райна Антонова. 

Инженер Каишев  е  човекът, прозрял жизненоважното значение на добрите, сигурни и удобни пътни артерии, свързващи града с околността. Като специалист по пътно строителство проектира общински пътища, свързващи града с околни населени места, мостове, водоскоци.  

В Регионалния исторически музей в Стара Загора пазят част от архива на инженера, допринесъл толкова много за  съвременния облик на  Стара Загора.  Днес скромен паметен знак в парк "Тракия" напомня за инж. Никола Каишев. А избора на мястото за поставянето му не е случаен - запазените документи  свързват Никола Каишев с  Тракийското дружество. На което той става председател през 1896-та година и остава почетен председател до края на живота си.  Никола Каишев е  и сред най-активните съратници и помагачи за Илинденско - Преображенското въстание. 

Той доживява до дълбока старост.  Заради заслугите си към Стара Загора през 2000 година посмъртно удостоен със званието почетен гражданин. А в сърцата на хилядите  тракийци той остава завинаги. С помощта, която им е оказал. За да намерят те у нас сигурност и подслон, за да  стане Стара Загора вторият им дом, а България – втората им родина.


Още от категорията

Адвокат Слави Котаров в топ 35 на фотографите от България

В последното преди летния му отдих издание на предаването "60 минути повече", повече днес говорихме за фотографията и общото между нея и адвокатската професия. А то е старозагорският адвокат Слави Котаров. Юрист по образование, адвокат по професия и..

публикувано на 09.06.23 в 14:00

Седем абитуриентки и осем момчета се борят за Царица роза и Цар на минералната вода в Павел баня

Утре вечер от 20.00 часа в курортния град Павел баня предстои най-дългоочакваното събитие от програмата на 19-ия Празник на розата и минералната вода, а именно - изборът на Царица Роза и Цар на минералната вода 2023.  Седем абитуриентки и осем момчета..

публикувано на 07.06.23 в 14:38

Стоян Петров изпя песен за Розовата долина

Стоян Петров е роден в Стара Загора. От години не живее в града, но връзката му с дома е много силна. Град Казанлък го вдъхновява да създаде новата си песен „Подранила ми в зори „Розовата долина“. „Това е една песен с послание за изминалите дни,..

публикувано на 06.06.23 в 17:02
Собственичата на компанията-производител на козметика за императрица Масако Китаджима Котобуки, заедно с Царица Роза 2023 Кристина Попова  - (вдясно от Царицата)

Българско розово масло разкрасява императрицата на Япония

Императрицата на Япония Масако използва козметични продукти с българско розово масло. Това разказа за Радио Стара Загора  Китаджима Котобуки, собственичка на компанията - производител на козметиката за Императрицата.  Декоративни продукти на основата само..

публикувано на 06.06.23 в 16:05

Рожденичката Мариана Попова подготвя нов албум

Обичаната българска поп-певица Мариана Попова навършва 45 години днес на 6 юни!  "Пожелавам си да сме здрави, щастливи, да се събираме повече заедно. Ще празнувам със семейството. Искам в този динамичен свят повече спокойно време с децата и с..

публикувано на 06.06.23 в 15:39

Овации за "Една българска роза"

Ароматна, маслодайна, фина, животворна – това е царицата на цветята – българската роза, която прославя страната ни от десетилетия по цял свят. Розата заема особено място в литературното наследство. Вдъхновени от Казанлъшката долина и нейните гюлови..

публикувано на 06.06.23 в 15:07

„И след съня“ е новата песен на Дичо

„ И след съня “ е първата песен на  Дичо  за 2023 г. и последната избрана, за да влезе в лимитираната хит селекция към предстоящия му албум. Песента е всичко, което очакваме от певеца с кадифен глас: изпълнена с мелодия, със силен текст, завладяващо видео..

публикувано на 04.06.23 в 15:45

Председателят на Народното събрание цитира деветокласничка от Стара Загора

Словото на председателя на Народното събрание Росен Желязков, в памет на Христо Ботев и загиналите за България, включи части от есето на Миа Добрева, ученичка в 9 клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ - Стара Загора. Нейн преподавател по Български език и..

публикувано на 02.06.23 в 15:20

Зоопаркът с програма за 1 юни

С вход свободен работи старозагорският  зоопарк по повод празника на детето. Подарък за малките посетители беше специална програма, подготвена заедно с екипа на Драматичен театър „Гео Милев“. На открита сцена  актьорите от театъра подариха на..

публикувано на 01.06.23 в 15:48
2

Гласът на малките: как изглежда света през очите на второкласниците

Те са във втори "В" клас и учат във 2 ОУ "П.Р.Славейков", Стара Загора. Посетихме ги изненадващо в първия им час на последния им учебен ден за тази година. Любопитни, усмихнати, мислещи, уважителни помежду си и към техния класен ръководител..

публикувано на 01.06.23 в 15:38