Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тодор Гондов: Откритите тракийски съкровища при Синеморец и Бродилово са уникални за страната ни


"В района на селата Бродилово и Синеморец в община Царево са открити две от най-големите съкровища в региона. При Синеморец локализирахме златно такова от 2-1 век преди Христа, както и сребърно съкровище. Екипът който работи бе ръководен от професор Даниела Агре. Имаме един от шедьоврите на античното изкуство открит в района - златна обеца. Много монети също са намерени от времето на малко известния цар Мостис. През 2006 година на терен бе открит малък сегмент от силно разрушена могила в местноста "Поляните" при Синеморец. Тогава нищо не бе окткрито. В последствие обаче бе разкрит богат тракийски гроб на жена с огромно количество златни накити.  През 2007 година проучвахме хълма на 300 метра от тази тракийска могила в околностите на село Синеморец, местността "Голата нива". През 2012 година с помощта на Министерството на културата, меценати и община Царево открихме керамичен съд със 199 сребърни тетрадрахми. Те датират от 2 век преди Христа. Това сребърно съкровище изненада мнозина с такъв голям брой монети. Находката от Синеморец представлява значителен интерес към момента. Анализът на тези 36 монети от времето на на цар Мостис (130-90 година преди Христа), тракийски силен владетел привлича вниманието на много изследователи. Част от намерените предмети са в историческия музея на град Царево, а останалите са в София." заяви за Радио Стара Загора Тодор Гондов, директор на Общински исторически музей в град Царево.

Още от категорията

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42

Борислав Григоров: Сред най-хубавите букови гори на Европа са тези в "Боатин"

"Резерватът "Боатин" е обособен в землището на с. Черни Вит, северно от връх Баба. Това е най-западният от резерватите на национален парк „Централен Балкан“. Цялата му територия представлява трудно проходим и стръмен терен. Надморската му височина е в..

публикувано на 15.05.23 в 06:53