Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Илия Левков: Електрическата мобилност расте и без мерки от държавата

Темата не е по вкуса на българските политици

Снимка: Facebook /Илия Левков

"Не виждаме стратегическа визия за развитието на електрическата мобилност в България". Това заяви пред Радио Стара Загора Илия Левков, председател на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ). В Плана за възстановяване и устойчивост има раздел, посветен на електрическата мобилност с предвидено финансиране, сътрудничество между бизнеса, държавни и общински структури, но няма реални стъпки след неговото приемане на национално ниво - в подготовка на законодателство, което да регламентира стимули за покупка на е-кола от гражданите у нас. Той подчерта европейския опит с прилагането на мерки с временен характер за покупка на кола на ток, максимум до 4 години. В Норвегия, която е успешен пример за масовото навлизане на колите с нулеви емисии в ежедневието, стимулите вече отпаднаха. Все още в съседна Румъния държавната субсидия за електромобил стига до 10 000 евро. 

В навечерието на поредните извънредни парламентарни избори у нас, експертът призова кандидатите, устремили се към властта, да загърбят партийните си интереси и да осъзнаят, че това е огромна възможност за България и с поглед към младото поколение, защото те са хората, които управляват и електромобили, и тротинетки. 

"За съжаление българската държава в действителност бяга от тази огромна възможност и потенциал и за бизнес, и за просперитет, и за екология, и за климат. Електрическата мобилност не е по вкуса на българските политици", подчерта Левков, който от 13 години се е посветил на темата. 

В 15 професионални гимназии у нас се обучават над 900 младежи в две специалности, свързани с електрическите превозни средства по учебна програма на ИКЕМ. По думите му това е пробив в образователната система, но в същото време секторният модел за електрическа мобилност не получи нужната институционална подкрепа. И на този фон - професиите на бъдещето чукат на вратата, но ние не сме готови за тях заради липса на решителни действия.  

У нас се създава софтуер за всички големи автомобилни производители, разработки на наши специалисти намират приложение в електромобилите на водещите в сектора компании, отбеляза достиженията Левков, но се аргументира, че това не е крайната цел:

"Нашата задача е да създадем повече изследователски и развойни центрове в България, да не бъдем държавата, в която се работи на ишлеме". 

По думите му мантра е, че електромобилите са много скъпи. На българския пазар се продава е-кола за 37 000 лева. Софтуерът в една е-кола е около 30-35% от стойността й. Националният доверителен екофонд (НДЕФ), който субсидира държавни и общински структури за закупуване на електромобили, може да изиграе ключова роля за ускореното навлизане на тези превозни средства и сред гражданите, ако "реши да финансира авансовата вноска", каза още Левков и поясни, че след това "лизингови и други финансови институции ще се състезават да предложат подобен вид лизинг или наем".

Средногодишните разходи за поддръжка на автомобил с електрически двигател възлизат на около 80 лева. За сравнение - поне 400 лева на година е обслужването на конвенционално МПС. Зареждането на електромобил в гаража на физическо лице струва около 3-4 лева за 100 км пробег, каза в отговор на въпрос Левков.

Електрическата мобилност расте в геометрична прогресия. Е-коли, е-тротинетки и електробуси в градовете - това е сериозна крачка напред и ще изтегли електрическата мобилност напред. По данни на Центъра за градска мобилност - в София са регистрирани 6000 коли с нулеви емисии, извън столицата -10 000. 

Гостът изтъкна бързото развитие на зарядната инфраструктура в страната. Вече има поставени около 1000 зарядни станции и техният брой ще продължи да расте заради инициативност на предприемачи със зелено мислене. 

Запитан идва ли краят на една епоха, белязана от двигателя с вътрешно горене, Левков коментира, че електрическото задвижване в автомобилната индустрия няма алтернатива. Ако производител на традиционни автомобили не се преориентира към електрически превозни средства, ще фалира. Решението от 2035 г. да спрат продажбите на нови дизелови и бензинови коли в ЕС е достатъчно дълъг срок и компаниите следва да пренасочат инвестициите си. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Областният управител на Сливен Минчо Афузов подаде молба за напускане

Областният управител на Сливен Минчо Афузов подаде молба за напускане и излезе в отпуск, преди да бъде сменен от новото правителство. Днес той направи отчет на извършената от него и екипа му работа. До назначаване на нов областен управител..

публикувано на 08.06.23 в 17:21

Община Стара Загора приема документи за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради

Община Стара Загора приема документи за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради. Това съобщи Делян Иванов, секретар на общинската администрация. Той допълни, че Министерство на регионалното развитие и..

публикувано на 08.06.23 в 16:47
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Кабинетът Денков е опит за излизане от политическата криза.

„Няма гаранции, че съвместното правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще бъде успешно. Този кабинет обаче е опит за излизане от политическа криза.“ Това заяви е коментар за Радио Стара Загора политологът Огнян Минчев. Анализаторът обърна внимание, че..

публикувано на 08.06.23 в 16:16

Можем да подкрепим децата с аутизъм с СМС

От скоро аутизмът, считан за състояние, се приема за заболяване, а формите му на проявление са много. И все повече деца страдат от него.  В Стара Загора неправителствената организация Гражданско сдружение „Алтернатива 55“ работи от дълги години в..

публикувано на 08.06.23 в 15:48
Председателят на Сдружение „Българска праскова

Нулева година за добивите си прогнозират сливенските овощари

До 90 процента от цвета на прасковените насаждения в Сливенско е бил унищожен при рязкото застудяване в предпоследния ден на месец март. Общинските оценки на щетите продължават, но по данни на производителите, толкова тежки поражения върху..

публикувано на 08.06.23 в 15:30

Поправят безплатно стари уреди или вещи на чаша кафе

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 10 юни (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата се..

публикувано на 08.06.23 в 15:30

Как и какво могат да работят непълнолетните?

С настъпването на летния сезон се засилва интереса към възможностите за работа от страна на непълнолетни лица . Най-често младежите се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата ваканция. Разбира се, има определени..

публикувано на 08.06.23 в 15:23

Благотворителен концерт и пазар в село Роза ще подкрепи малката Ирен от Ямбол

Благотворителен концерт, в помощ на малката Ирен от Ямбол, събира над десет артисти в една обща програма, която ще съчетае народния фолклор с модерната музика. Част от събитието ще бъде и пазар, на който местни тунджански производители ще продават своята..

публикувано на 08.06.23 в 14:00

Определени парламентарни групи саботират съдебната реформа

Няма как да се случи съдебната реформа без да се водят разговори с всички парламентарни сили, заяви пред Радио Стара Загора инж. Димитър Чорбаджиев, общински съветник от ДБ и член на националното ръководство на ДСБ, които са част от коалицията..

публикувано на 08.06.23 в 13:57
Обновеният зоопарк в Стара Загора

Старозагорският Зоопарк се разраства с още 60 декара

Община Стара Загора ще кандидатства по програма на Министерството на околната среда и водите за увеличаване с още 60 декара на площта на Зоопарка в града, съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник - кметът Милена Желева. По думите й отварянето на..

публикувано на 08.06.23 в 12:14