Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Една майка разказва за

Решенията на ТЕЛК и ходенето по мъките

За пореден случай на проблеми с медицинската експертиза и издаването на ТЕЛК решение ни сигнализира наша слушателка. 

Надежда Пачалова е майка на малкия Стефан, който след 2 месеца ще навърши 6 години. Още по време на бременността е установено, че детето има проблем с  бъбреците – десният не се развива и не функционира, а левият е с вродена хидронефроза.  Хидронефрозата е състояние, при което образуваната в бъбрека урина не може да се отдели от него и се задържа в бъбречното легенче. Ако не се лекува, може да увреди бъбрека и да доведе до бъбречна недостатъчност.  

На 4-месечна възраст Стефко претърпява първата си операция, след което му е издадено двугодишно телково решение със 70% степен на увреждане. След изтичане периода на валидност детето се явява повторно на комисия, която отрежда 0%, разказва майката. Надежда обжалва решението пред НЕЛК. От там издават ново решение с валидност до декември 2022 година за 50% увреждане. 

Към края на миналата година състоянието на детето се влошава. Налага се спешна операция за поставяне на нефростома - тръбичка, която да извежда отделяната урина през корема, за да се облекчи работата на бъбрека.    

Междувременно детето трябва да се яви отново на експертна лекарска комисия за освидетелстване. Новото телково решение е с дата 28 март 2023г. и определя 60% степен на увреждане.

Под телковото решение стоят подписите на трима лекари от Първи състав на комисията. Справка в регистъра на БЛС показва, че двама от тях са специалисти по акушерство и гинекология, а третият по УНГ и нито един от тях не е нефролог или уролог. Решението е съгласувано с консултант педиатър, но Надежда оспорва процента на увреждане и това, че в комисията няма лекар със съответната специалност. 

Как една майка е готова да се бори докрай, за да осигури достоен живот за своето и за всички деца в подобно състояние, чуйте от репортажа в звуковия файл: 

Още от категорията

Пилатес и ин йога за физически и душевен баланс

Името ин йога идва от концепцията за ин и ян – ин като противовес на ян, пасивно вместо активно. Особено в нашето ежедневие с преобладаваща ян енергия, имаме нужда от този баланс и можем да си го дадем с практиката. Това обясни в здравното..

публикувано на 27.05.23 в 12:05

Какво е кенгуру-грижа и има ли почва у нас?

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация  за грижата за бебетата родени..

обновено на 26.05.23 в 09:47

Самоусъвършенстване и възможности за реализация

Всеки крие определен капацитет от възможности, които рано или късно в процеса на самоусъвършенстване и реализация влизат в сила по един или друг начин. Необходимо е подрастващият да проумее това и да се стреми да го използва максимално,..

публикувано на 20.05.23 в 12:00
Казанлък

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“. Тазгодишното издание ще се проведе на 20 и 21 май в парк „Тюлбе“.Това каза за радио Стара Загора Нина Бойчева – координатор на фестивала за Казанлък...

публикувано на 16.05.23 в 16:15

РЗИ - Стара Загора отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) се провежда в периода  15-22 май 2023г ., отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН..

публикувано на 15.05.23 в 16:33

Въглехидратен махмурлук - ежедневна опасност в менюто ни

Въглехидратният махмурлук има много сходни симптоми като този, причинен от злоупотребата с алкохол: раздразнителност, главоболие, загуба на енергия. Но докато при алкохолният неразположенията се появяват почти веднага и може да се направи категорична..

публикувано на 14.05.23 в 12:14

Здравните специалисти отбелязват 20 години от обединението си

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязва 20 години от създаването си с редица събития. Кампанията се реализира под мотото „Даряваме здраве и връщаме вашите усмивки“. В област Стара Загора в асоциацията членуват..

публикувано на 13.05.23 в 12:23

Девет години сътрудничество на затворите с "Анонимни алкохолици"

С цел популяризиране на дейността и запознаване на затворническата общност с идеята на организацията „Анонимни алкохолици“ (АА), както и отбелязване на девет години от началото на сътрудничеството на затворите с АА, ще бъде организирана открита..

публикувано на 12.05.23 в 15:56

35% прогнозен ръст на инсулт в Европа до 2030 година

Община Стара Загора е сред 100 - те общини, които се включиха в националната кампания "Живот след инсулт" по повод 9 май - Европейски ден за информираност за инсулта.  Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството..

публикувано на 09.05.23 в 17:07

Хората стават по-тревожни

Хората стават по-тревожни. Стресът в ежедневието отключва проблеми, каза д-р Пенчо Гюрковски, управител на общинското дружество "Център за психично здраве" в Стара Загора.  Някогашният психодиспансер поддържа 3 структури - поликлиника с 4 кабинета,..

публикувано на 08.05.23 в 11:36