Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ден преди изборите е време за размисъл

Снимка: БГНЕС

Заради предсрочните парламентарните избори утре, днешният 1 април е Ден за размисъл. 
Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота, а също и оповестяването на социологически проучвания за електоралните нагласи. 
От ЦИК нееднократно призоваха медиите да не нарушават закона и забраните за агитация и разпространяване на социологически данни  в днешния ден. Говорителият на ЦИК Росица Матева припомни:
"Категорично е забранено, за да не се влияе на избирателите. Преценено е, че това е ден, в който избирателите трябва да бъдат свободни от всякаква такава информация". 
Социалните мрежи не попадат в обхвата на тези забрани.
Хиляди членове на секционни комисии както в страната, така и в чужбина днес са ангажирани с подготовката на вота. 
"В предизборния ден те получават всички книжа и материали, включително машините за гласуване в секциите, в които ще има машиния устройстата за видеонаблюдение, където ще има видеонаблюдение, подреждат изборното помещение така, както е записано в митологическите указания. След това се запечатва изборното помещение - стаята, в която ще бъде секционната избирателна комисия - и се предава под охраната на МВР".
За секциите с видеонаблюдение днес ще се извърши кратък тест на устройствата, които трябва да се свържат с платформата за излъчване. Ако има някаква причина, поради която тези устройства не работят, в съботния ден ще бъдат заменени. В изборния ден, ако по някаква причина някое от устройствата не работи, няма да бъде заменяно".

Още от категорията

Четири дни забавления за малки и големи по време на първия по рода си фест „На зелено“ в Стара Загора

Събота и неделя на занимателни дейности за деца и възрастни сред природата, на крачка от сърцето на града, както и природосъобразен базар – това са само част от предложенията на  първия по рода си безплатен фестивал