Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики вторник - ден за смирение и поучение

Снимка: БНР (архив)

В календара на православната ни църква днес е Велики вторник - ден за смирение и поучение.

В църковните служби се припомнят последните нравствени наставления на Исус Христос.

Във фолклорния календар Велики вторник е денят на ритуално носене на "мълчана" вода от девойките, която предците ни са използвали за причестяване и лечение.

На Велики вторник от Страстната седмица в църквата се чете освен притчата за талантите, тази за десетте девици. В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбират пет мъдри и пет неразумни човешки души.

Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос". Оттук е дошла и думата "полиелей", което означава "многомилостив".

В народния календар първите три дни от Страстната седмица  – от понеделник до сряда, са определени за почистване на къщата и къпане. Този ритуал има пречистващ характер и се вярва, че осигурява здраве.

На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на "мълчана вода„. По целия път от извора до дома, те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.


По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 15 юли България аргументира пред ЕК отпускането на първите 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток"

Европейската комисия е изпратила 24 уточняващи въпроса, свързани с гласувания от парламента първи транш от 250млн.лв. за "Мини Марица-изток". До 15 юли българската държава следва да аргументира пред Брюксел отпускането на средствата, за да може..

публикувано на 09.07.24 в 14:21
Събаряне на незаконни постройки в кв. Лозенец, Стара Загора

Събарят 36 незаконни къщи по поречието на река Бедечка

36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., съобщи Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ в Община Стара..

публикувано на 09.07.24 в 14:16

Гости от Тибет посрещнаха в Казанлък

Гости от мистичен и далечен Тибет, посетиха кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Тибетска делегация, предвождана от Лобсанг Пунтсок-председател на Хималайската културна фондация, координатор на събитието, трима от най-приближените монаси на..

публикувано на 09.07.24 в 14:05

Касата и аптеките се договориха

Със задна дата, от 1 юли, аптеките ще получават 15% допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от Здравната каса. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от Касата. За това..

публикувано на 09.07.24 в 14:03

В РАО „Тракия“ обсъждат новата методика за такса смет

Зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева участва в годишната конференция на РАО „Тракия“, която се проведе на 8 и 9 юли в Поморие. Представителите на местната власт са дискутирали актуални теми от дневния ред на общините. Сред акцентите в..

публикувано на 09.07.24 в 13:16

Вдигат паметник на Иван Асен II за 800 години от битката при Клокотница

В Хасково създадоха инициативна група, която ще подготви честването на 800 години от битката при Клокотница и славната победа на цар Иван Асен II. Годишнината ще се изпълни през 2030 г., като идеята е през следващите пет години с различни прояви да..

публикувано на 09.07.24 в 12:31
Жителите на Стамболийски осветиха курбан за откриването на ремонтираната църква Св. Неделя

Какво обединява хората в хасковското село Стамболийски

Хасковското село Стамболийски е само няколко километра от областния град. До там води автобус на градския транспорт, но все още не се води квартал на областния град. Има 823 жители. И християни и мюсюлмани живеят заедно, тихо и спокойно. Говорят за..

публикувано на 09.07.24 в 12:28

Община Стара Загора налага санкции за тротинетки, които хвърчат по паркове и тротоари

Шест нарушения на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора са установени през първата юлска седмица . Всички те са свързани с управлението на индивидуални електрически превозни..

публикувано на 09.07.24 в 11:33

Двама задържани за кражба на чаши

Полицията задържа двама души за кражба на стъклени чаши.  На 07.07.2024 г. в гр. Стара Загора служители на Второ РУ - Стара Загора са извършили проверка таксиметров автомобил "Опел", при която е установено, че пътниците в автомобила – двама мъже, на..

публикувано на 09.07.24 в 10:54

Разследват полицай за смъртния случай в ямболския арест

Полицейски служител ще бъде разследван във връзка със смъртта на 32- годишен мъж от Ямбол, починал при неизяснени обстоятелства в помещението за задържане на районното управление.  Дисциплинарното производство срещу полицейския служител е..

публикувано на 09.07.24 в 10:50