Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зеленото предприемачество във фокуса на лекция на Алумни клуба в Езиковата гимназия

Стартира Менторска програма на Алумни клуба в Гимназия с преподаване на чужди езици  „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Менторската програма, която стартира в края на март, предвижда изграждане на мост между випуските. На 22 април, Деня на Земята, темата на събитието, което ще бъде под формата на отворена лекция, е "Екология и гражданско общество".

Гост - лектори ще бъдат д-р Румяна Грозева, Магдалена Малеева и представител от WWF.

За новата инициатива разговаряме в Минутите за Зелената сделка с  Данаил Маринов и Петър Иванов.

Те припомниха, че Алумни клуба е общност от хора, които са обединени от идеята да подпомагат с различни дейности благополучието на гимназията. Официалните членове са повече от 1000. Алумни са хората, които са завършили гимназията. Алумни клуба е основан преди година. Благотворителна дейност, стипендии са само част от дейността му. 

На сайта на клуба всеки може да намери информация как да допринесе при желание. 


Още от категорията

Председателят на Евромисията Урсула фон дер Лайен изнася реч по време на сесията на Европейския парламент в Брюксел, 16 декември 2020 г

Урсула фон дер Лайен произнася реч "За състоянието на съюза"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  ще произнесе пред евродепутатите последната си реч "За състоянието на съюза" за настоящия мандат на ръководената от нея институция на фона на неяснота дали ще се кандидатира отново за..

публикувано на 13.09.23 в 07:00

Териториалният план за справедлив преход за Стара Загора ще претърпи промени

Териториалният план за справедлив преход за региона на Стара Загора със сигурност ще претърпи промени преди да бъде предложен на Европейската комисия. Това коментира Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо..

публикувано на 30.08.23 в 11:40

В Казанлък подменят уличното осветление с енергийно-ефективно

Близо 700 мегаватчаса електроенергия се очаква да пести годишно община Казанлък след подмяна на уличното осветление с енергийно-ефективно. Това ще стане по проект, финансиран безвъзмездно по Плана за възстановяване и устойчивост. През следващите..

публикувано на 04.07.23 в 09:38

Първи обучителен семинар Водородна икономика ще се проведе в Стара Загора

Водородът е ключов стълб в плановете за устойчиво енергийно развитие на световната икономика и в частност на Зелената сделка на ЕС.  До 2030 г. на ЕС ниво необходимостта от квалифицирани кадри по възобновяема енергия и водород ще достигне 1 милион..

публикувано на 21.06.23 в 11:14

Община Стара Загора е единствената у нас, която ще реализира проект за справяне с текстилни отпадъци

Община Стара Загора ще участва като партньор по проект „Напреднали кръгови решения за текстилните отпадъци в Европейски общини“, чрез финансиране по Програма „Интеррег Европа 2021 – 2027“. Решението беше гласувано от Общински съвет на..

публикувано на 14.06.23 в 10:55
Снимката е илюстративна

Срещите за обмен между въглищните региони създават ползотворни взаимоотнешения

Инициативата за въглищни региони в преход в Западните Балкани и Украйна стартира през декември 2020 г., за да подкрепи държавите и регионите да се откажат от въглищата към въглеродно неутрална икономика, като същевременно гарантира, че този преход..

публикувано на 07.06.23 в 10:00

Среща по програмата за обмен между въглищните региони се проведе в Стара Загора

Програмата за обмен  между въглищните региони е възможност за регионите да започнат директен диалог едно към едно, да се свържат с различни заинтересовани страни, да се учат един от друг и да предават знания. Възможността да се изследва опита на..

публикувано на 31.05.23 в 10:10
Магдалена Малеева

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ.  През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от..

публикувано на 24.05.23 в 13:00

Проектът „De Carb“ събра опита на девет региона в енергиен преход

Стара Загора е домакин на заключителна конференция днес по проекта „De Carb“. Той обединява девет региона от Европейския съюз и работата им по прехода от базирана на изкопаеми горива икономика към такава, базирана на чиста енергия и технологии...

публикувано на 17.05.23 в 07:05
Соларен панел

За пръв път в България слънчевият ток изпреварва този от конвенциалните централи

За пръв път в България соларите произвеждат повече ток от АЕЦ и ТЕЦ.  В продължение на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен..

публикувано на 05.05.23 в 15:21