Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната библиотека в Хасково празнува 70 години

Снимка: Община Хасково

Регионалната библиотека в Хасково „Христо Смирненски“ днес навършва 70 години от създаването си. По случая Читалня №1 на книгохранилището вече ще се казва „Атанас Ванчев дьо Траси“.

Юбилеят на библиотеката се отбелязва с различни инициативи. В нея има 400 000 книги, съобщи директорът на библиотеката Анна Щилянова.

Зала „Атанас Ванчев дьо Траси“ – това име ще носи от днес Читалня №1 в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ Хасково. Новината беше съобщена при откриването на кръгла маса на тема „Библиотеката -пресечна точка на наследство и бъдеще“. Форумът е посветен на 70 години от създаването на най-голямата библиотека в регион Хасково - „Христо Смирненски“. Във форума участва заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева.

Идеята читалнята да носи името Атанас Ванчев дьо Траси е на хасковските културни деятели.

Поетът е роден в Хасково на 3 януари 1940 г. 26-годишен заминава да учи във Франция. В продължение на години пътува и опознава културата и литературата на десетки страни по света. За свой дом избира Париж, където живее до края на живота си. Владее френски, руски, арабски, английски, италиански. Негови стихосбирки са преведени на десетки езици. Самият той е изявен преводач - превежда български автори на френски език и чужди автори на френски и руски.

Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите. Лауреат и член на няколко научни академии – българската, френската, бразилската, европейската. Носител е на редица международни и български награди. Награден е с орден „Стара планина” – І степен за принос в популяризирането на българската култура през 2010 г. През 2016 г. става носител на голямата награда „Александър Паскалев” на Община Хасково за цялостно творчество в рамките на Литературните дни „Южна пролет“. Атанас Ванчев дьо Траси умира 30 септември 2020 година в Париж.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха наркотици в имот в село Априлово

На 10.10.2024г., при проведена съвместна полицейска операция, с цел противодействие на престъпления свързани с придобиването и държането на наркотични вещества, от служители на Второ РУ-Стара Загора и РУ-Гълъбово е извършена проверка на имот в село..

публикувано на 18.10.24 в 10:05

Спецакция за купуване на гласове в Старозагорско

Специализирана полицейска операция с насоченост противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и противодействие на битовата престъпност се провежда на територията на ОДМВР-Стара Загора.  На територията..

публикувано на 18.10.24 в 09:58

Изложение събира най-доброто от родното животновъдство в Сливен

Родната порода бивол „Българска мурра“ ще може да бъде видяна на  Националното изложение по животновъдство,  което започва днес в Сливен.  Заради усложнената епизоотична обстановка на изложението  тази година няма да бъдат представени дребни преживни..

публикувано на 18.10.24 в 07:40
Чирпан

Кампания "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Чирпан

Кампания срещу рака на белия дроб и превенция на рисковите за заболяването, фактори,  се провежда днес от 9 до 12 часа в Чирпан.  На площада пред Общината в града на Яворов всеки желаещ може да се възползва от новите технологии в медицината като..

публикувано на 18.10.24 в 07:35

Слънчево, но хладно и ветровито

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север, съобщават от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, в София: 15°-16°. В планините ще бъде предимно..

публикувано на 18.10.24 в 05:43

Заради шарка умъртвяват овце и кози в хасковското село Узунджово

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в хасковското село Узунджово. Заради заболяването ще бъдат ликвидирани с 307 овце и 217 кози в засегнатата ферма. Областната епизиотична комисия в Хасково предлага да..

публикувано на 17.10.24 в 16:39

По-високи местни данъци и такси предлага администрацията в Казанлък

По-високи местни данъци и такси от началото на 2025 година ще плащат жителите на община Казанлък, след като окончателно бъдат приети измененията в Наредба № 31. Готвените данъчни промени бяха подложени на обществено обсъждане днес в Община Казанлък...

публикувано на 17.10.24 в 16:20

Осъдиха мъж за трафик на мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора 54 г. мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от прокуратирата.  Мъжът е признат за виновен за това, че на..

публикувано на 17.10.24 в 16:01
Повод за анализа стана недоволството на жителите на село Крушаре, заради честите аварии в остарелия водопровод.

Община Сливен заделя собствени средства за ВиК проектиране

Община Сливен ще задели собствени средства за проектиране подмяната на водопреносната мрежа на населените места. Тези средства ще бъдат включени в капиталовата програма на общината за следващата година. Вече е разпоредено да се направи цялостен анализ..

публикувано на 17.10.24 в 15:39

Слаб интерес към демо машината за гласуване в Ямболско

При изключително слаб интерес протича демонстрационното гласуване с машини в Ямболка област. В началото на следващата седмица започват присъствените и онлайн обучения на членовете на секционните избирателни комисии в петте общини на областта...

публикувано на 17.10.24 в 15:35