Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операторът планира експанзия на местния пазар

Пускат 200 е-тротинетки за споделено придвижване в Стара Загора

4
Снимка: Личен архив

Евани Попдончева е представител на най-големия доставчик на споделени електрически превозни средства в света. Компанията предлага услугата наемане на скутер в Стара Загора от 2021 година. Тяхната мисия е бъдеще, в което транспортът е споделен, достъпен и без въглеродeн диоксид. Компанията се нарежда сред 100-те най-влиятелни в класация на списание Time през 2021 г., с повече от 400 милиона пътувания в над 250 града на пет континента.

Разговора води Таня Балабанова

Репортерска проверка констатира изпочупени и захвърлени по улиците на Стара Загора е-тротинетки в дните около Великден. Как се справяте с вандалските прояви? Какви са последиците за компанията от действията на недобросъвестни хора, г-жо Попдончева?

- В Стара Загора вандализмът е основният проблем, с който се борим, и за съжаление, той е постоянен. Имаме екип на място, който се грижи да събира неизправни тротинетки ежедневно. За последния месец най-много вандалски прояви е имало в парка на ул. "Иван Вазов". Възприемаме органите на реда като наши партньори и им благодарим за работата, която вършат. Относно последствията за компанията, освен финансови, те са и логистични от гледна точка на това, че трябва да заместим неизправните скутери с нови. Надяваме се, че вандализмът ще намалее, тъй като микромобилността се утвърждава като естествена част от вариантите за градския транспорт.

 

Има ли санкционирани граждани?

- Компанията си сътрудничи с органите на реда ежедневно. На територията на държавата са задържани граждани, но в Стара Загора все още не.

През зимните месеци почти не се забелязваха тротинетки по улиците. Ремонтите в града ли са причина за тяхното изчезване?

- През зимните месеци прибираме по-голямата част от флотилията на склад, тъй като тогава търсенето и потреблението на услугите ни е значително по-ниско. Това е политиката ни в глобален мащаб. Тротинетките, които остават навън, са разположени в по-големите градове в страната. Поради тази причина операциите ни в Стара Загора бяха замразени за периода от началото на ноември 2022 до средата на март 2023, затова и гражданите не са виждали нашите тротинетки по улиците.

-  Обмисляте ли оттегляне от местния пазар заради вандализъм или по други причини?

-  Не обмисляме да се оттегляме от града.

Какво показват данните от стъпването на компанията в Стара Загора?

 - В Стара Загора са били извършени над 46 800 пътувания от над 10 600 човека. Пътуванията продължават средно около 10 минути, като потребителите изминават средно около 1 км при всяко пътуване. Най-много пътувания се осъществяват на бул. “Цар Симеон Велики”. През 2022 година най-много пътувания е имало през месец юни. Любопитно е, че през настоящия месец април пътуванията са почти толкова, колкото през миналия юни. Това най-вероятно се дължи на факта, че тази година отделихме много по-голяма флотилия за Стара Загора спрямо предходната, когато тротинетките бяха 50, а тази година планираме да поддържаме флотилия от около 200. Очакваме през този сезон да видим засилен интерес от страна на потребителите към нашата услуга. 

Поскъпна ли услугата, която предлагате в Стара Загора? Колко струва да наемеш тротинетка?

- Няма промяна в цената на услугата. Тя остава 1.49 лв. за отключване на тротинетка и 0.29 лв. за всяка минута потребление.

- Ако се дистанцираме от вандалските прояви, смятате ли, че формирате нов тип култура сред местната общност по отношение на алтернативните средства за придвижване и микромобилността?

- Предлагаме нова алтернатива, която премахва много от негативните външни ефекти, които създава един автомобил. Помагаме за намаляване на задръстванията, намаляване на вредните въглеродни емисии, замяна на превозни средства, които убиват 1,3 милиона души и раняват 50 милиона души всяка година. Преосмисляме общественото пространство без автомобили, позволявайки на градовете да върнат улиците на хоратаСъдейки по увеличеното потребление на тротинетките ни спрямо миналата година, смятаме, че караме все повече граждани да се замислят за алтернативни начини на придвижванеВероятно ще отнеме време, но градовете вече се променят, за да дадат приоритет на микромобилността и смятаме, че ще продължат да го правят, защото ползите са напълно трансформиращи.

- Какви са основните правила за движение със скутер?

- Нашите превозни средства са ограничени да развиват максимална скорост до 25 км/ч. За да си създадат профил в нашето приложение, потребителите трябва да имат навършени 18 години. Препоръчително е потребителите да носят предпазни средства като каска и светлоотразителна жилетка. Относно местата за движение, тротоарите и пешеходните улици не трябва да се използват за придвижване с електрическа тротинетка. Най-безопасно за всички участници в движението е тротинетките да се движат по велоалеите.

Налага ли по-масовото навлизане на електрическите превозни средства промяна в нормативната уредба на национално и местно ниво?

- Ние се интересуваме от ясни правила. Като лидер на пазара, осъзнаваме отговорността, която носят компаниите за микромобилност в обучението на потребителите, осигуряването на качествени операции и това да гарантираме, че нашата услуга е безопасна и използвана по подходящ начин. Ето защо инвестираме сериозно в обучение за безопасност и технически функции, които следят за изправно паркиране и движение по тротоара. Това, което наблюдаваме обаче е, че сегашната инфраструктура е пречка.

Докато ние приветстваме промени в нормативната уредба, очакваме и градовете да бъдат преустроени по начин, който позволява и допринася за спазването на правилата и улеснява гражданите да използват този вид алтернативен транспорт. Гледаме на градовете като на наши партньори и винаги ги насърчаваме да работят с нас, за да създадем по-добри условия за всички граждани.

Планирате ли нови инвестиции в Стара Загора – е-колела, е-мотопеди, зарядна инфраструктура и сътрудничество с местната власт?

- За момента не планираме нови инвестиции в града, освен увеличаване на флотилията от електрически тротинетки спрямо търсенето. Електрическите колела на компанията все още не са налични никъде в България. Относно сътрудничество с местната власт - приветстваме всякакви инициативи от страна на Община Стара Загора и както вече споменах, си сътрудничим с всички местни районни управления на МВР. Работим по опцията гражданите да могат да подават сигнали за неизправни тротинетки на страницата за сигнали за нередности към Община Стара Загора. Докато осъществим тази опция, отправяме апел към хората да подават своите сигнали за счупени тротинетки или такива, които са пострадали от вандалски прояви, през приложението или чрез онлайн формуляра ни за сигнали: https://help.li.me/hc/bg/requests/new

Нека да поддържаме градовете на България чисти и подредени. Карайте внимателно!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48