Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора ученици разкриват тайните на Шекспир в първи образователен спектакъл на Драматичен театър "Гео Милев"

| обновено на 25.04.23 в 14:23
Снимка: wikimedia.org


Стартира образователната програма на Драматичен театър "Гео Милев" за деца и младежи „Театър за всички, Шекспир за всички“. Програмата разделена на няколко части ще продължи близо три месеца и включва организирането и провеждането на няколкото уъркшопа и една практическа работилница.

Проектът спечелен по Национална програма" Устойчиво развитие на културните институции" на Министерството на културата се финансира от Национален фонд "Култура" и се реализира с партньорството на Центъра за подкрепа на личностното развитие Стара Загора и НУМСИ "Христина Морфова".

Крайната цел на програмата "Театър за всички, Шекспир за всички" е участниците в нея да подготвят спектакъл по пиеса на големия английски драматург. За осъществяването на тази нелека задача ще им помагат актьори от старозагорския драматичен театър. Премиерата е предвидена за началото на юли, а режисьор на постановката ще бъде Елена Панайотова, доктор по театрознание и театрално изкуство и преподавател в НБУ.

Участниците, на възраст от 15 до 18 години, са избрани след кастинг в старозагорските средни училища.

Първият уъркшоп от образователната програма "Театър за всички, Шекспир за всички" носи името "Сцената отвътре". Той е разделен на пет отделни части и ще се проведе до 28 април. 

На 25 април участниците в уъркшопа ще разберат как от първоначалната идея на театралния художник и сценограф се стига до реализацията на костюмите, декорите и реквизита в дадено представление. Децата и младежите ще направят творчески тур в трите ателиета на старозагорския театър - дърводелско, железарско и шивашко. Техен гид ще бъде Елизабет Димчева, възпитаник на НАТФИЗ, която се обучава в специалностите "Куклено актьорско майсторство" и "Културни продукции".

На следващия ден, 26 април - Наталия Цветкова, студент по театрознание в НАТФИЗ ще представи работата на помощник-режисьора. Ден по-късно април директорът на Учебния театър на НАТФИЗ Екатерина Цветкова ще запознае учениците с възможностите за реклама и продажби на един театрално представление. Отново тя ще води и последната част от уъркшопа „Зад сцената". На 28 април Цветкова ще говори пред участниците за силата въздействието на драматургичния текст.

Ето какво споделя инициаторът на проекта, директорът на старозагорския драматичен театър Светла Тодорова във връзка с реализацията на мащабната образователна програма:

"Трудна е днес съдбата на театъра във времена на изключително развитие на телевизията, киното, видеото и интернет, които са щедро субсидирани от рекламни, търговски и финансови компании", казва Тодорова. По думите ѝ мнозина изследователи от областите на културата и социалната антропология изразяват тревога за бъдещето на театъра като изкуство. "За да оцелее в съвременния свят, т.е. да бъде успешен един културен проект, трябва да бъде едновременно масов, зрелищен и развлекателен, но и да осигурява постоянни и нарастващи във времето печалби на своите създатели, изпълнители и мениджъри", обяснява директорът на ДТ "Гео Милев". И допълва:

"Образователните проекти са една възможност за увеличаване на почитателите на Мелпомена, както и за популяризирането на специалности в театъра, за които днес има сериозен кадрови дефицит. Всеки ден се търсят нови партньорства с училища, разработват се нови пиеси, работи се по налагането на нов и модерен имидж на театъра като организация, която е един от партньорите на учителите в преподаването на теми от учебната програма", споделя още Светла Тодорова.

Тя изтъква, че това е първи образователен проект, който трябва да се приеме като експеримент. И изразява надежда, той да е успешен.

До края на тази година ще се проведат още три уъркшопа по образователната програма "Театър за всички. Шекспир за всички".


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четирима задържани след масов бой в сливенския кв. "надежда"

Четирима са задържани за масов бой в квартал „Надежда" в Сливен. Причината е скандал между два рода за силна музика. През почивните дни е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и сигурност в областта...

публикувано на 12.08.24 в 17:31

Храмовете в община Болярово се готвят за празничния 15 август

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично на Успение Богородично 15 август.  Миряните ще могат да се поклонят и да запалят свещици в храмовете на селата Воден, Стефан Караджово. Малко Шарково, Голямо Шарково, Оман, Мамарчево,..

публикувано на 12.08.24 в 16:23

Община Стара Загора награди математическите таланти и техните преподаватели

Грамоти и награди за успехите си получиха старозагорските математически таланти и техните преподаватели от ръководството на Община Стара Загора.Учениците са завоювали призови места в математическите състезания в Куала Лумпур - WMI2024 и Сеул..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
гл. инсп. Димитър Димитров, сектор

Над 2300 водачи с превишена скорост само за седмица в Старозагорско

Общо 2311 нарушения на скоростните режими са установили пътните полицаи от 05.08 до 11.08 на територията на ОДМВР-Стара Загора. През посочения период в страната беше проведена специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими, която е..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Ръст на пожарите в Старозагорско

Пожароопасният сезон се измества, очертава се дълъг рисков период. Типичните за юли и август пожари се наблюдаваха до края на октомври миналата година, каза главен инспектор Антон Колев, началник на  Районна служба „Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 12.08.24 в 15:02

Работодателите са длъжни да осигурят нормални условия на труд в горещите дни

Според българското законодателство по-строги са мерките при работа на закрито, отколкото навън.  Това съобщи пред Радио Стара Загора Йордан Йорданов, началник отдел „Административно, информационно и правно осигуряване в Дирекция „Инспекция по труда“ –..

публикувано на 12.08.24 в 13:17

Община Стара Загора подарява пътуване с ретро тролей

Община Стара Загора и общинското дружество “Тролейбусни и автобусни превози “ ще возят безплатно граждани от всички възрасти с ретро тролей днес. Инициативата е по повод Международния ден на младежта - 12 август, каза пред Радио Стара Загора управителят на..

публикувано на 12.08.24 в 12:40
Община Стара Загора

Общината санкционира 7 водачи за неправилно ползване на тротинетки

355 е броят на наложените санкции глоба с фиш на стойност 20 лева през изминалата седмица, сочи бюлетинът за констатирани нарушения по наредбите на Община Стара Загора.   Проверките се осъществяват непрекъснато от Община Стара Загора и органите на..

публикувано на 12.08.24 в 12:33

Старозагорски криминалисти задържаха четирима с наркотици

Служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" от ОДМВР-Стара Загора  проведоха специализирана полицейска операция по линия "Наркотици". По време на акцията непосредствено след закупуване на наркотично вещество са задържани двама мъже на..

публикувано на 12.08.24 в 11:12

Отново насилие над жени в Старозагорско

За проявена агресия срещу жени съобщават от пресцентъра на полицията в Стара Загора. На 9 август е получено съобщение от 33-годишна жена от областния град , че от няколко месеца била подложена на системен физически тормоз от съжителя й - 34-годишен мъж...

публикувано на 12.08.24 в 10:57