Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят "Образът на Дон Кихот през вековете" в Регионалната библиотека

Изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете“ откриха в Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Тя се реализира от Н. Пр. г-н Алехандро Поланко, Посланик на Испания в България, съвместно с Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“.

Експозицията представя поредица от илюстрации, изобразяващи героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“ посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по изданията от XVII и XIX в.

Сърдечен поздрав на град Стара Загора, особено на представителите от Общината – от Култура и Образование, представителите на Регионалното управление на образованието, разбира се на Областния управител и зам.-областния управител, които са сред нас, каза в приветствието си към гостите Н. Пр. Алехандро Поланко, Посланик на Испания в България. Той припомни, че само преди няколко месеца заедно с президента на Република България е чествана годишнината на това училище.

Н. Пр. г-н Алехандро Поланко разказа, че изложбата е създадена по повод 400-годишнината от смъртта на един от най-великите и универсални писатели, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, и представя поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по първите издания на произведението. 

Изложбата включва 28 гравюри, които съставят илюстрации от три издания на Дон Кихот. 6 гравюри от илюстратора Хайман от английския превод на Дон Кихот на Т. Смолет от 1755 г. Едно от най-популярните издания в Англия и също така посветено на испанския посланик в Лондон по това време. Копие от това издание е седяло на нощното шкафче на Джордж Вашингтон.

16 са гравюрите от изданието на Кралската академия на испанския език от 1780 г., която обединява творбите на най-важните испански чертожници и гравьори от онова време.

Освен това има 6 гравюри от издание от средата на XIX век Густав Доре от първото френско илюстрирано издание, публикувано през 1863 г. Изложбата включва и 9 пана с информация за гравюрите и различните издания на Дон Кихот, от които са част.

На официалното откриване учениците от СУ "Максим Горки" поздравиха посланика на Испания с празнична програма. Директорът Мариана Пенчева пък не скри гордостта си от това как за последната една седмица училището е отличено е участник в няколко знакови събития.

Изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете“ ще остане наредена в РБ до 14 май 2023 г.


По публикацията работи: Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С емигрантски разкази започна творческата лаборатория "Без корени"

13-тата творческа лаборатория „Без корени“ с ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов започна с емигрантски разкази от  Фондация „Мисия Криле“. В рамките на няколко часа участниците  се запознаха  с личните съдби на..

публикувано на 21.07.24 в 16:26
Снимки: Стоян Радев

Испанските самолети се включиха в гасенето край Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на село Воден в община Болярово. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на..

публикувано на 21.07.24 в 13:23

Повече от 10 автомобила и бус с помощи за Воден потеглиха от Стара Загора

Повече от десет автомобила и един бус с добороволци и помощ за село Воден потегли от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от Клуб за..

публикувано на 21.07.24 в 10:55

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат включени в действията по гасене. Младежите са от различни градове на страната. Тони..

публикувано на 21.07.24 в 10:10

Забраняват влизането в язовир "Жребчево", испанските самолети ще зареждат вода

Забранява се влизането с лодки и джетове в язовир "Жребчево" в неделя, 21 юли, съобщиха от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН)- Нова Загора. Днес се очаква два противопожарни самолета от Испания да зареждат вода за..

публикувано на 21.07.24 в 09:19

Вече е монтирана новата мобилна клетка в района на село Воден

За по-малко от 24 часа приключи процесът по монтиране на постоянна мобилна клетка в района на село Воден и от снощи тя е в експлоатация, информират от пресцентъра на министерството на транспорта. По разпореждане на премиера Димитър Главчев..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Четири хеликоптера и два самолета гасят и днес огъня край Воден

Продължава развитието на пожара в района на село Воден в широколистен масив, съобщи заместник-директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защити на населението" старши комисар Любомир Баров. Според информацията от тази сутрин огънят се развива в..

публикувано на 21.07.24 в 09:04

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца..

публикувано на 20.07.24 в 18:33

В Сливен започват проверки на земеделци за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна..

публикувано на 20.07.24 в 17:25