Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С "Думи от Светлина" възраждат димитровградското село Светлина

Село Светлина е едно от онези мънички родни селца, в които нищо не се случва. Но само привидно. То има 27 постоянни жители и изглежда диво – с черни пътища и тучни ливади, заобиколено от стара дъбова гора.

И въпреки, че се намира сравнително близо и до Хасково, и до Димитровград, средства за него  от общинските бюджети все не стигат ...

Може би до 10-тина години и Светлина щеше да отпадне от картата на България, подобно на много други обезлюдяващи се места като него, ако не беше едно младо семейство, което се заселва в селото и му дава надежда, че не само ще оцелее, но и ще се възроди.

Когато преди години Елица Мавродинова и семейството ѝ решават да напуснат апартамента в големия град и започват да се оглеждат за  къща, случайно попадат в димитровградското село Светлина. „Ако бях търсила село точно с това име, може би нямаше да ми се получи“, разказва днес – 3 години по-късно младата жена.    

В селото с постоянна адресна регистрация са 27 жители, но реално живеят около 60 души. През последните години няколо английски семейства откриват красотата на селцето и се заселват там, а от известно време и двама холандци допълват националното разнообразие на с. Светлина     

Но понеже са малко село, с малко на брой постоянни жители, средства от общинския бюджет за облагородяване на селото почти не се заделят. Затова и светлинчани решават да вземат нещата в свои ръце. А първото нещо, с което започват, е да ремонтират детската площадка, за да има къде да играят единствените 4 деца в селото. 

Как жителите на с.Светлина се обединиха, за да възродят селото и как една старозагорска детска градина също помогна за доброто дело, можете да чуете от в звуковия файл:

Галерия

Още от категорията

Всеки си спомня за първия студентски празник

Няма бивши студенти е твърдение, което често можем да чуем на 8-ми декември. Или това е празник, още един повод за "поливане". Те са на различна възраст, учили са в различни години и университети, но всички са запазили спомени за своя първи студентски..

публикувано на 08.12.23 в 13:19

Честит празник, студенти!

Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник"...

публикувано на 08.12.23 в 08:00

Децата и гневът

" Свят от емоции " - така понякога определяме детската душевност, именно защото децата в  много по-голяма степен от възрастните са подвластни на емоциите си, а същевременно по-трудно ги разбират и управляват.  Една от най-разпространените родителски..

публикувано на 07.12.23 в 12:20

Помощник на Дядо Коледа в Стара Загора превръща всеки подарък в специален

19 дни преди Коледа вечер вероятно повечето деца държат небето под особено наблюдение. Защото  кой не иска да види шейната, елените и Дядо Коледа? Преди да дойде Добрият старец обаче, е нужна солидна подготовка. Тя започва с внимателна проверка на..

публикувано на 06.12.23 в 17:58

Шаранът е дошъл в Европа от Китай

Българите слагат по традиция на трапезата си на Никулден шаран, приготвен специално за празника на покровителя на рибарите и банкерите св. Николай, който е тачен светец в целия християнски свят. „Но малцина знаят, че шаранът е  пренесен от..

публикувано на 06.12.23 в 15:15

История за Храма, хората и вярата

Стотици, а може би дори и хиляди ще дойдат днес в Катедралния храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в Стара Загора, за да запалят свещица и да се помолят за здраве. Една от най-красивите църкви не само под Липите, но и в България, е единствената в..

публикувано на 06.12.23 в 08:40

Изложба в Хасково показва 110 автентични носии

Изложба в Хасково показва 110 автентични народни носии от почти всички етнографски области на България. Колекцията е на Златка Господинова, която за втори път показва носии, които тя колекционира. Най-старата носия е на 200 години и е от Одринско...

публикувано на 04.12.23 в 15:51

Само мечката Диана заспа отново, останалите осем търсят вниманието на посетителите

 В зоопарка в Стара Загора, днес на Андреевден, известен и като Мечкин ден, имаше много посетители.   Само мечката Диана отново е заспала зимен сън, след като се пробуди преди няколко дни, останалите 8 кафяви мечки се радват на посетителски интерес...

публикувано на 30.11.23 в 17:53

Монети от различни епохи показват в Стара Загора

„Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2023”, който се открива на 5 декември, вторник, от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора...

публикувано на 30.11.23 в 16:31

Зоопарк Стара Загора организира открита лекция посветена на зимния сън на мечките

Открита лекция „Да заспиш или да не заспиш?! – особености при хибернацията на кафявата мечка (Ursus arctos L., 1758)" подготвят Зоопарк Стара Загора, Тракийски университет и Парк за мечки „Белица". Събитието е насочено към студенти, преподаватели и..

публикувано на 30.11.23 в 11:02