Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За пръв път в България слънчевият ток изпреварва този от конвенциалните централи

Соларен панел
Снимка: Радио Видин


За пръв път в България соларите произвеждат повече ток от АЕЦ и ТЕЦ. В продължение на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен оператор.  Над 31% от производството на ток в страната е резултат на соларните паркове, докато ядрената енергия е 29%, а от ТЕЦ – едва 22%, отчитат от Оператора.

Причината в конкретния случай е планов ремонт на 5 блок на АЕЦ Козлодуй, който започна в последния ден на април. Новото при този случай е, че при предишно подобни спирания на блоковете, дейността им основно е била замествана от ТЕЦ и ВЕЦ, а на първи май  се е случило от възобновяем енергиен източник.

Румен Петров от Българска соларна асоциация коментира пред Радио Стара Загора, че произведеният ток в обедните часове на 1 май е бил близо 1100 мега вата. Той допълни, че интересът към соларните централи се засилва все повече както от страна на бизнеса, така и от частния сектор. 

Финансова подкрепа за физически лица се очаква със старт на две програми за битови соларни централи, включени в националния план за възстановяване и усточиво развитие, поясни още Румен Петров.

Въпреки, че се наблюдава понижаване на общата консумация на енергия в страната с 5,5% на годишна база, енергийни експерти са скептични за трансформация, в която енергията от възобновяеми източници да бъде алтернатива за българската енергетика. 

За ползите от соларната енергия и как изглежда соларния пазар в България, чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Магдалена Малеева

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ.  През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от..

публикувано на 24.05.23 в 13:00

Проектът „De Carb“ събра опита на девет региона в енергиен преход

Стара Загора е домакин на заключителна конференция днес по проекта „De Carb“. Той обединява девет региона от Европейския съюз и работата им по прехода от базирана на изкопаеми горива икономика към такава, базирана на чиста енергия и технологии...

публикувано на 17.05.23 в 07:05

Националната пътна карта за водородните технологии отваря пътя към „Загора, устойчив водороден регион“

Национална пътна карта за водородните технологии у нас бе приета от Министерски съвет. Тя е в изпълнение на реформите по Плана за възстановяване и третото плащане по него. „Приемането на Водородната пътна карта с фокус „зелен водород“ следва..

публикувано на 03.05.23 в 10:45

Териториалните планове да бъдат представени в Брюксел през юни е амбициозната цел на МРРБ

Информационна среща за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход се проведе в Стара Загора. Събитието в зала „П. Р. Славейков“ беше организирано от Министерството на..

публикувано на 26.04.23 в 10:00

Зеленото предприемачество във фокуса на лекция на Алумни клуба в Езиковата гимназия

Стартира Менторска програма на Алумни клуба в Гимназия с преподаване на чужди езици  „Ромен Ролан“ в Стара Загора.  Менторската програма, която стартира в края на март, предвижда изграждане на мост между випуските. На 22 април, Деня на Земята,..

публикувано на 19.04.23 в 10:00

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата представят в Стара Загора

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата ще бъде представена от експерти от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Платформата „Еducation for climate”-  https://education-for-climate.ec.europa.eu/community  ще..

публикувано на 12.04.23 в 10:00

Експерти от Карлови вари на обмен по Териториалните планове в Стара Загора

Група от чешкия регион Карлови вари е на двудневно посещение в Стара Загора по програмата за обмен на въглищни региони. Домакин на срещата е Агенцията за регионално икономическо развитие, представител на Старозагорски регион.  Водени от..

публикувано на 05.04.23 в 10:48

"Климатичен вот 2023"

За четвърти пореден път „Горичка“ стартира своята инициатива "Климатичен вот" преди избори.  "Наша основна цел е да запознаем българските избиратели с платформите и становищата на основните политически сили и в същото време да накараме бъдещите..

публикувано на 29.03.23 в 10:00

Приключи обучението на първите курсисти по „RES-SKILL"

Връчиха дипломите на първите 8 души от въгледобивния сектор, преминали през курса за допълнителна квалификация в сферата на възобновяемите енергийни източници, организиран от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.23 в 13:30

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00