Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хората стават по-тревожни

Хората стават по-тревожни. Стресът в ежедневието отключва проблеми, каза д-р Пенчо Гюрковски, управител на общинското дружество "Център за психично здраве" в Стара Загора. Някогашният психодиспансер поддържа 3 структури - поликлиника с 4 кабинета, дневен стационар за хора с психични заболявания и денонощен стационар с 40 легла за спешни случаи.

Психиатричната помощ у нас е на добро ниво за разлика от редица държави, където за преглед от специалист се чака седмици, подчерта д-р Пенчо Гюрковски.
Още от категорията

Повишават квалификацията на медицинските специалисти

Следдипломното обучение на младите лекари е регламентирано с наредба, но има какво да се желание в това отношение за другите специалности в Медицински факултет. Затова през моя мандат ще работя за развитие на продължаващото обучение на..

публикувано на 23.09.23 в 12:05

Апликация за телефон разпознава инсулт

Мобилно приложение на български език ще открива първите симптоми на инсулт и ще бъде достъпно от ноември. Това съобщи доц. д-р Росен Калпачки,  председател на Българското дружество по инсулт. В повечето случаи пациентът не усеща сам първите симптоми -..

публикувано на 18.09.23 в 11:11

Сдружение „Самаряни“ подготвя кръводарителски акции

Сдружение „Самаряни“ подготвя две кръводарителски акции до края на годината. Първата ще бъде през месец октомври съвместно с боен клуб „Атила“, а втората ще се проведе в дните преди Коледа. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара..

публикувано на 16.09.23 в 12:05

Да превърнем здравословното хранене в начин на живот

  Като треньор по фитнес съветвам всички спортуващи да превърнат здравословното хранене в свой начин на живот. Хората, които се стремят да свалят излишни килограми, е хубаво след постигането на целта да се насочат към трайното поддържане на..

публикувано на 09.09.23 в 12:36

600 семейства са получили помощ при раждане в Стара Загора

600 семейства са получили помощ при раждане в община Стара Загора през миналата година на обща стойност 320 хиляди лева. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Георги Господинов, член на комисията по..

публикувано на 02.09.23 в 12:05

300 първокурсници в Медицински факултет

300 първокурсници ще започнат новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет. 200 от тях са държавна поръчка, а 100 са в платена форма на обучение. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 26.08.23 в 12:39

платена публикация
Сезонът на сватбите наближава. Как да се подготвим за този специален ден с процедури за лице и тяло

Подготовката за сватбеният ден действително изисква сериозно предварително планиране. Особено що се отнася до външният вид на младоженците за този толкова вълнуващ, важен и очакван момент в живота. Задачите са много, а времето все не стига. Когато..

публикувано на 21.08.23 в 09:48

Бондингът – хит в естетичната дентална медицина

Най-новите тенденции в естетичната дентална медицина са свързани с минимално инвазивен подход. При него зъболекарите се стремят към постигане на дълготраен резултат без изпиляване и при запазване на целостта на зъбните тъкани. Това коментира в..

публикувано на 19.08.23 в 13:14

130 първокурсници в Медицински колеж

130 първокурсници ще започнат новата учебна година в Медицинския колеж на Тракийския университет. Интересът към специалностите е много добър, като най-много са кандидатите за Медицински козметик. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 19.08.23 в 12:52

Национална лятна антиспин кампания

Лятната антиспин кампания в област Стара Загора продължава от 10.08. до 31.08.2023г. Целта е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани..

публикувано на 15.08.23 в 14:06