Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивал на технологиите завладява Стара Загора

Телерик Академия влиза в програмата на 8 училища в града

В Стара Загора на 9 май стартира Фестивал на технологиите Zara Tech Spring, който ще продължи до 18 юни 2023г. Всеки, който се интересува от темата, дори и не професионално, може да се включи в разнообразните събития. Програмата се допълва непрекъснато и може да я следите на сайта www.zaratech.bg

„В следващия месец и половина отваряме IT вратите за всички хора от сектора, специалисти от други индустрии, ученици, студенти, младежи, които трябва да изберат кариера и всички други хора с интерес към технологиите. С различни лекции, работилници, инициативи ще поставим фокус върху IT образование и бизнес, дигитализация, предприемачество. Събрали сме страхотни лектори, които пристигат от различни части на страната, за да си говорим за технологии.“ – сподели за предаването “Свободна зона“ по Радио Стара Загора Боряна Пейчева, от Сдружение "IT-Стара Загора", организатор на мащабния фестивал. Боряна е родом от Града на липите, в технологичния сектор е от 15 години и се занимава отдадено с маркетинг и развитие на бизнес в IT сферата. От 3 години нейна мисия и цел е да обучава кадри и да превърне Стара Загора в истински IT център на Вселената. „Стара Загора заслужава да има своето място на дигиталната карта на България.“- допълва с плам в очите Боряна Пейчева.

Част от добрите технологични новини за града е, че "Telerik Academy School" обявиха, че e подписан договор с Община Стара Загора и в града стартира мащабна програма за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците. През следващата учебна година осем старозагорски училища пилотно ще въведат школи по програмиране и дизайн в програмите си. През следващите години целта е програмите на Училищната Телерик Академия да бъдат достъпни за ученици от всички училища на територията на Община Стара Загора.

Повече може да научите в прикачения звуков файл:  


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

При наследяване по закон низходящите изключват възходящите

При смърт на роднина наследството се смята за открито по последното местожителство на починалия. Кръгът наследници се определя от Закона за наследството като принципът е, че низходящите изключват възходящите. В определени случаи наследници могат да бъдат..

публикувано на 02.10.23 в 11:45

Собствеността при фактическа раздяла подлежи на доказване

Фактическата раздяла е институт в българското законодателство, който не е подробно регулиран. За начален момент се смята времето, когато двамата съпрузи са преустановили съвместното си съжителство, връзката им е изчерпана духовно и емоционално без да имат..

публикувано на 25.09.23 в 15:17

Дискриминираме, защото е модерно

"Дискриминацията при децата се формира първоначално от семейната среда. Дискримининативен е дори методът на оценяване в училище." - разказва доц. д-р Дончо Донев- психолог. Най-ранните признаци на разделение се появяват при израстването на индивида и..

публикувано на 25.09.23 в 14:37

Борислав Григоров: "Бели Лом" - богата горска екосистема

"Резерват „Бели Лом“ е разположен в района на административната единици община Цар Калоян, в местността Голямата курия. Част е от защитена зона „Ломовете“ от екологичната мрежа Натура 2000. Неговата площ е около 800 ха. Основната част от него е..

публикувано на 25.09.23 в 08:10

Марин Господинов: Музеят по спелеология и карстови форми в Чепеларе си струва да бъде посетен

"Музеят по спелеология и родопски карст е създаден от местен радетел и пещерняк, биологът Димитър Райчев. Той го създава през 50-те години на 20 век, като началото е поставено с кръжок по спелеология. През 1968 година е създадена първата музейна сбирка,..

публикувано на 22.09.23 в 14:34

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на България

Тържественият вариант на Манифеста за независимост на България е изготвен през 1910 г.  Това е новата датировка на документа, закодирана в една от завъртулките в подписа на Цар Фердинанд от художника Харалампи Тачев. Текстът на манифеста е изписан в..

обновено на 22.09.23 в 08:33

Тодор Гондов: Иконописната школа в Странджа е специфична

"Странджанската иконописна школа обхваща южните части на Бургаска област. Районът е изолиран от влиянието на другите иконописни школи. Като цяло нашествията на турците до голяма степен са повлияли на живопистта в района. Основното, което виждаме е..

публикувано на 21.09.23 в 10:49

Поставяне под запрещение може да иска всеки

Поставяне под запрещение може да се наложи на лице, което не е в състояние да разбира действията си и последиците от тях.   Възможно е човекът да страда от психическо заболяване по рождение или в последствие да се е разболяло. Това се отнася за непълнолетни..

публикувано на 20.09.23 в 15:01

Борислав Григоров: Един от четирите биосферни паркове от нов тип у нас

"През 2016 г. „Червената стена“ е номиниран за един от първите биосферни резервати от нов тип на България, за което на следващата година ЮНЕСКО дава своето одобрение и това го превръща в един от първите български съвременни биосферни..

публикувано на 19.09.23 в 12:55

Белодробната болница в Радунци е сред приоритетите на кандидат за кмет на община Мъглиж

 Юристът  Румен Манчев е кандидатът на Коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" за кмет община Мъглиж.   Първият въпрос, с който започва интервюто с  адвокат Манчев е какво го мотивира да смени посоката в личното му..

публикувано на 18.09.23 в 17:18