Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борислав Григоров: Сред най-хубавите букови гори на Европа са тези в "Боатин"


"Резерватът "Боатин" е обособен в землището на с. Черни Вит, северно от връх Баба. Това е най-западният от резерватите на национален парк „Централен Балкан“. Цялата му територия представлява трудно проходим и стръмен терен. Надморската му височина е в границите между 800 и 2000 m. Целта на създаването на "Боатин" е да опази едни от най-хубавите букови гори на целия Балкански полуостров, като това е и едно от най-обширните пространства с бук в цяла Европа. Неслучайно е изведен и специфичния тип боатински бук. Иначе освен горската формация на бука, на която се падат над 80% от резервата, се открива също формацията на смърча, която е разположена над първата, а над нея са високопланински пасища. Като цяло в Боатин може да бъде наблюдавана около 20% от цялата ни висша флора. Във фаунистично отношение трябва да бъде отчетено голямото разнообразие от птици, като основната част от видовете попадат в Червената книга. Особен интерес представляват и южния белогръб кълвач уралската улулица." - заяви пред Радио Стара Загора доцент доктор Борислав Григоров, преподавател по биогеография в СУ "Свети Климент Охридски".

Още от категорията

При наследяване по закон низходящите изключват възходящите

При смърт на роднина наследството се смята за открито по последното местожителство на починалия. Кръгът наследници се определя от Закона за наследството като принципът е, че низходящите изключват възходящите. В определени случаи наследници могат да бъдат..

публикувано на 02.10.23 в 11:45

Собствеността при фактическа раздяла подлежи на доказване

Фактическата раздяла е институт в българското законодателство, който не е подробно регулиран. За начален момент се смята времето, когато двамата съпрузи са преустановили съвместното си съжителство, връзката им е изчерпана духовно и емоционално без да имат..

публикувано на 25.09.23 в 15:17

Дискриминираме, защото е модерно

"Дискриминацията при децата се формира първоначално от семейната среда. Дискримининативен е дори методът на оценяване в училище." - разказва доц. д-р Дончо Донев- психолог. Най-ранните признаци на разделение се появяват при израстването на индивида и..

публикувано на 25.09.23 в 14:37

Борислав Григоров: "Бели Лом" - богата горска екосистема

"Резерват „Бели Лом“ е разположен в района на административната единици община Цар Калоян, в местността Голямата курия. Част е от защитена зона „Ломовете“ от екологичната мрежа Натура 2000. Неговата площ е около 800 ха. Основната част от него е..

публикувано на 25.09.23 в 08:10

Марин Господинов: Музеят по спелеология и карстови форми в Чепеларе си струва да бъде посетен

"Музеят по спелеология и родопски карст е създаден от местен радетел и пещерняк, биологът Димитър Райчев. Той го създава през 50-те години на 20 век, като началото е поставено с кръжок по спелеология. През 1968 година е създадена първата музейна сбирка,..

публикувано на 22.09.23 в 14:34

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на България

Тържественият вариант на Манифеста за независимост на България е изготвен през 1910 г.  Това е новата датировка на документа, закодирана в една от завъртулките в подписа на Цар Фердинанд от художника Харалампи Тачев. Текстът на манифеста е изписан в..

обновено на 22.09.23 в 08:33

Тодор Гондов: Иконописната школа в Странджа е специфична

"Странджанската иконописна школа обхваща южните части на Бургаска област. Районът е изолиран от влиянието на другите иконописни школи. Като цяло нашествията на турците до голяма степен са повлияли на живопистта в района. Основното, което виждаме е..

публикувано на 21.09.23 в 10:49

Поставяне под запрещение може да иска всеки

Поставяне под запрещение може да се наложи на лице, което не е в състояние да разбира действията си и последиците от тях.   Възможно е човекът да страда от психическо заболяване по рождение или в последствие да се е разболяло. Това се отнася за непълнолетни..

публикувано на 20.09.23 в 15:01

Борислав Григоров: Един от четирите биосферни паркове от нов тип у нас

"През 2016 г. „Червената стена“ е номиниран за един от първите биосферни резервати от нов тип на България, за което на следващата година ЮНЕСКО дава своето одобрение и това го превръща в един от първите български съвременни биосферни..

публикувано на 19.09.23 в 12:55

Белодробната болница в Радунци е сред приоритетите на кандидат за кмет на община Мъглиж

 Юристът  Румен Манчев е кандидатът на Коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" за кмет община Мъглиж.   Първият въпрос, с който започва интервюто с  адвокат Манчев е какво го мотивира да смени посоката в личното му..

публикувано на 18.09.23 в 17:18