Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проектът „De Carb“ събра опита на девет региона в енергиен преход

Стара Загора е домакин на заключителна конференция днес по проекта „De Carb“. Той обединява девет региона от Европейския съюз и работата им по прехода от базирана на изкопаеми горива икономика към такава, базирана на чиста енергия и технологии.

„На място ще бъдат делегации от Козани (Гърция) и Южна Олтения (Румъния) - два съседни региона, с които винаги сравняват Стара Загора, за да представят техния напредък по пътя; какво направиха като планове и какво вече изпълняват“, обясни Румяна Грозева, директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора, водещ партньор по проекта. Тя добави, че Агенцията е единствената водеща българска организация в Европа в програмата Interreg Europe.

„Ако долу горе започнахме с някакъв равен старт с някои региони като Козани и Южна Олтения в Гърция и Румъния- то сега тези региони вече ни водят с много обиколки, което мен вече много ме притеснява като човек от Стара Загора. От друга страна свършихме не малко,  изградихме много добри връзки между заинтересованите страни в региона- синдикати, тецове, мини, хора, работещи там. Успяхме да предоставим нова информация на местните власти. Успяхме да отсрамим региона и България на международно ниво“, коментира Румяна Грозева.

В програмата на събитието днес е предвидено и дискусия по управлението на Териториалните планове за справедлив преход. Тези планове, включително и този за Стара Загора закъсняват изключително много и все още не са представени, а Европейската комисия настоява те да са готови до юни.

„Толкова сме закъснели с плановете, че не знам дали отговорните за това осъзнават със съдбите на колко много хора си играят всъщност, защото това са реални възможности и за малкия и среден бизнес в региона и за самите хора, които работят в комплекса. Огромно е закъснението. Да не говоря за местните власти. Съвсем наскоро излязоха регулярните изследвания на института на пазарна икономика, в които Стара Загора е извън челната десятка. И колегите предупреждават за това, че ако продължаваме по същия начин нещата ще вървят много назад и много надолу. Ние си живеем в нашия собствен балон, с лозунги, подкрепяни много крещящо от псевдопатриотични изказвания, особено по време на избори, но този балон ще се пукне и тогава ще осъзнаем колко точно сме си пречили само“, коментира още Румяна Грозева.

Конференцията е насрочена за 10 часа и ще се проведе в залата на общинския съвет в Стара Загора. На нея ще бъдат представена още идеята за създаване на водороден хъб в региона. посока. Друг акцент е дейността на европейския цифров иновационен хъб „Загоре“, каза още Румяна Грозева.

БНР подкасти:

Още от категорията

Магдалена Малеева

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ.  През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от..

публикувано на 24.05.23 в 13:00
Соларен панел

За пръв път в България слънчевият ток изпреварва този от конвенциалните централи

За пръв път в България соларите произвеждат повече ток от АЕЦ и ТЕЦ.  В продължение на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен..

публикувано на 05.05.23 в 15:21

Националната пътна карта за водородните технологии отваря пътя към „Загора, устойчив водороден регион“

Национална пътна карта за водородните технологии у нас бе приета от Министерски съвет. Тя е в изпълнение на реформите по Плана за възстановяване и третото плащане по него. „Приемането на Водородната пътна карта с фокус „зелен водород“ следва..

публикувано на 03.05.23 в 10:45

Териториалните планове да бъдат представени в Брюксел през юни е амбициозната цел на МРРБ

Информационна среща за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход се проведе в Стара Загора. Събитието в зала „П. Р. Славейков“ беше организирано от Министерството на..

публикувано на 26.04.23 в 10:00

Зеленото предприемачество във фокуса на лекция на Алумни клуба в Езиковата гимназия

Стартира Менторска програма на Алумни клуба в Гимназия с преподаване на чужди езици  „Ромен Ролан“ в Стара Загора.  Менторската програма, която стартира в края на март, предвижда изграждане на мост между випуските. На 22 април, Деня на Земята,..

публикувано на 19.04.23 в 10:00

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата представят в Стара Загора

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата ще бъде представена от експерти от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Платформата „Еducation for climate”-  https://education-for-climate.ec.europa.eu/community  ще..

публикувано на 12.04.23 в 10:00

Експерти от Карлови вари на обмен по Териториалните планове в Стара Загора

Група от чешкия регион Карлови вари е на двудневно посещение в Стара Загора по програмата за обмен на въглищни региони. Домакин на срещата е Агенцията за регионално икономическо развитие, представител на Старозагорски регион.  Водени от..

публикувано на 05.04.23 в 10:48

"Климатичен вот 2023"

За четвърти пореден път „Горичка“ стартира своята инициатива "Климатичен вот" преди избори.  "Наша основна цел е да запознаем българските избиратели с платформите и становищата на основните политически сили и в същото време да накараме бъдещите..

публикувано на 29.03.23 в 10:00

Приключи обучението на първите курсисти по „RES-SKILL"

Връчиха дипломите на първите 8 души от въгледобивния сектор, преминали през курса за допълнителна квалификация в сферата на възобновяемите енергийни източници, организиран от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.23 в 13:30

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00