Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакцията на публиката е най-вярната оценка за артистите

Георги Иванов
Снимка: Мила Маринова
Днес 19.05 от 19.00 часа в Държавна опера Стара Загора, под диригентството на Младен Станев, ще бъде представена Миса Танго. Творбата е на съвременния аржентински композитор Мартин Палмери.

Произведението е създадено през 2006 година. То се радва на свръхпопулярност далеч зад пределите на родината си. Освен че е преминало през репертоара на почти всички филхармонични състави, ежегодно в различни европейски столици се прави фестивал с името на Мисатанго (тази година център на събитието е Берлин), който събира множество изпълнители и публика от цял свят.

Миса Танго(позната и като Меса от Буенос Айрес) е пленително произведение, изтъкано от ритмите, мелодиката и страстта на тангото – огненият танц, чрез който можем да изразим чувствата си, всяко моментно състояние и емоция в живота, дори и религиозната си отдаденост.

Публиката в залата ще има възможност да се чуе и специфичният аржентински инструмент бандонеон, близък по звучност до по-разпространения в европейските страни акордеон. Изпълнител в концерта е Георги Иванов – дипломант на Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, студент на изтъкнатия инструменталист Ангел Маринов.


Преди дебюта си на сцената на първата извънстолична опера Георги Иванов дебютира в ефира на първата извънстолична радиостанция, броени часове преди тя да отбележи 87 си рожден ден. "В момента, когато излизам на сцената, имам усещането, че ме блъска влак, но след първите пет минути и аплодисменти, разбирам, че публиката ми е приятел. Моят начин да общувам със зрителите е музиката", сподели младият изпълнител, сбъднал част от детските си мечти. "Искам да свиря там, където хората ще оценят изкуството ми, без значение дали това са най-големите световни сцени или някоя малка, местна. За мен е важно хората да харесат изпълнението ми и да си тръгнат усмихнати."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20