Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В града на розите представят "Нашиятъ Казанлък"

4
инж. Стефан Папукчиев
Снимка: Мила Маринова

Албумът „Нашиятъ Казанлък“ представят тази вечер, от 18.00 часа, в зала "Иван Милев" на улица "Искра" N 4 в Града на розите. 

Идеята за създаването му се заражда преди повече от 4 години. Тогава директорът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства инж. Стефан Папукчиев решава, че за идните поколения трябва да бъде съхранена паметта на града и хората, които са го населявали.

Папукчиев представя идеята си на кмета Галина Стоянова. Получава безрезервната й подкрепа. Проектът започва лека полека да набира популярност сред обществеността. Така месец след месец, в музея се събират около 5000 изображения. 

Каузата обединява казанлъчани от близо и далеч, а сред дарителите са имената на някои от големите местни колекционери като Сашко Кръстев, Петя Големанова, Николай Вапирев и Антон Цанков.

Интересен факт е, че сред предоставените от Големанова албуми, Папукчиев открива изображения с интериор от стаята на известния казанлъшки род Шипкови.

„Селектирахме над 1500 изображения от всичките 5000, които получихме. След това решихме да ги подредим по обекти – „Розариума“, Площада, Чешмата, училищата, уличните чешми и т.н.", разказа инж. Папукчиев.

Своето място в книгата намират 900 снимки разположени на 520 страници луксозна хартия. „Стремили сме се да запазим максимално вида, в който ни е представена картичката, затова е наречен „Нашиятъ Казанлък“ такъв какъвто се пази в албумите, чекмеджетата и скриновете на хората. Около 280 човека ни дадоха картички, а 20 ни помогнаха да локализираме част от местата на снимките“, уточни директорът на музея.

Най-старата картичка включена в албума е от 1892 година. Тя е от честването на 300 годишнината от рождението на Ян Амос Коменски, в Казанлък.

С помощта на запазен градоустройствен план от 1908 година екипът на проекта успява да покаже разположението на града по това време, като за целта са използвани още и различни авиационни и панорамни снимки.

Местата, по които ще преминат читателите, разлиствайки страниците на албума са от Гарата на север по улицата към Площада до чешмата, а от там на запад до Пощата. В обратната посока ще минат по улица „Иван Хаджиенов“, стигайки до Болницата. На север от площада ще се разходятпо днешната улица „Скобелевска“, както си я знаем казанлъчани, от там ще стигнат до площад „Камилата“ или както му казваме днес „Малкото площадче“, след което до парк „Розариум“, летището и самолетната фабрика. Разходката продължава по „Обущарската“ улица, днешната „Свети Паисий Хилендарски, Пазара, Банята, Турската баня, реката, Кулата и качвайки се по стълбите ще стигнат на „Тюлбето“. 

В албума е запазено място за различните професии, с които са се препитавали казанлъчани, от точилари до хора сортиращи орехи за износ и такива, които вадят мед. Прелиствайки страниците ще узнаете,че любимите места за почивка на местните са били Кайнарджа, Крънската кория, местностите около река Тунджа и село Ягода.

По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Казанлък - Исторически музей „Искра“

Екипът на Художествената галерия в Казанлък започва работа по проект за изграждане на депо „Съвремие“ към институцията

Екипът на Художествената галерия в Казанлък започва работа по проект за изграждане на депо „Съвремие“ към институцията. То ще бъде своеобразен дом за творчеството на всички визуални артисти, развиващи своята творческа дейност на територията на..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Ще изчезнат ли традициите на котленския килим?

На гости на майстор-тъкачката на котленски килими Величка Съботинова са две от нейните многобройни ученички – Нели Стоянова и Жана Качакова от Бургас. Двете приятелки всяка година идват за Фестивала на етносите и котленския килим.   Величка..

публикувано на 01.08.24 в 14:57

Хореографът на „Дон Кихот“ Аршак Галумян репетира с балета на Старозагорската опера

Днес започват последните репетиции, които ще бъдат водени лично от  хореографа на балета „Дон Кихот” Аршак Галумян - с трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора. Зрителите ще видят бляскавия и лъчезарен спектакъл на сцената на Античен форум..

публикувано на 29.07.24 в 10:02

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11