Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата


"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и от местното население. На по-късен етап се намират и средства, като е построен нов музей. Първоначално е бил част от областния музей в Ловеч, но през 1992 година става вече самостоятелен. Включва над 1000 образци, свързани с животинския свят, като птиците са широко представени. За 2022 година над 33 300 души са посетили нашия музей, като се надяваме с доста нововъведения през 2023 година интересът да бъде още по-голям. Любопитен факт е, че от 2017 година Средна Стара планина е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Основната цел на музея е популяризирането на природното наследство, като заради това сега върви обновяване на някой от залите му. През април месец 2023 година бяхме приети за извънреден член на Европейската мрежа на музеите, което е голямо признание за нас. Участваме в различни международни проекти. Планираме и нещо интересно - чрез звук и светлина да пресъздадем промените сред естествената природа в нашия Балкан. През месец юни 2023 година също ще имаме доста иновативни мероприятия." - заяви пред Радио Стара Загора директорът на Природонаучния музей в село Черни Осъм Павлина Иванова.

Още от категорията

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42

Борислав Григоров: Сред най-хубавите букови гори на Европа са тези в "Боатин"

"Резерватът "Боатин" е обособен в землището на с. Черни Вит, северно от връх Баба. Това е най-западният от резерватите на национален парк „Централен Балкан“. Цялата му територия представлява трудно проходим и стръмен терен. Надморската му височина е в..

публикувано на 15.05.23 в 06:53

Фестивал на технологиите завладява Стара Загора

В Стара Загора на 9 май стартира Фестивал на технологиите Zara Tech Spring , който ще продължи до 18 юни 2023г. Всеки, който се интересува от темата, дори и не професионално, може да се включи в разнообразните събития. Програмата се допълва..

публикувано на 13.05.23 в 13:45