Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично шествие и почит към възрожденците в Сливен за 24 май

6
Снимки: Стоян Радев

С празнично шествие от ученици, учители и културни деятели и церемония по издигането на националното знаме и поднасяне на цветен гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци в Сливен бе отбелязан на Деня на светите братя Кирил и Методий и празник на българската азбука, просвета, и култура. Пред учениците на площада отново бе припомнено делото за възвисяването на българския дух и култура от сливенските възрожденски учители и културни просветители – Добри Чинтулов, Сава Доброплодни, създателя на първия български филм Васил Гендов, художникът Димитър Добрович и първият директор на БНР Сирак Скитник. 


В празничното си слово кметът Стефан Радев нарече днешните учители „съвременни рицари на духа и свободното слово".

„Радвам се, че имаме такъв ден, в който можем да славим нашата култура, нашата писменост, нашата памет, която ние съхранила през годините, и която ще ни съхрани и за в бъдеще.“, каза Радев.

Носителят на най-голямата награда на общината за издигане престижа на учителската професия „Аргира Жечкова" Веселина Тонева сподели, че да си учител е призвание и съдба и призова учениците:


„ Да обичат България! Да вярват, че имат бъдеще и тук, и в Сливен!“

Според хората 24-май е най-хубавият български празник.

„ Нашият празник – празникът на бъдещето!“

Горда съм с това, което правя! Много съм щастлива! Това е моето място и се надявам, че давам от себе си нещичко на тези деца, за да бъдат достойни българи.


От 19.30 часа отново на централния площад предстои концерт на Графа и Intelligent Music Project.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разпали се едно от огнищата на пожара край Стара Загора

Силните пориви на вятъра са разпалили едно от огнищата на пожара на Седми километър край Стара Загора. На място са изпратени четири екипа на пожарната. Те са овладели бързо огъня, съобщи областният управител на Стара Загора Методи Марков. На място..

обновено на 19.07.24 в 11:53

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

С богата програма, в събота, под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му. На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в..

публикувано на 19.07.24 в 11:15
Община Стара Загора

Отмениха частичното бедствено положение в Стара Загора

Днес, 19 юли, от 9.30 часа се отмени обявеното частично бедствено положение в Стара Загора, информират от пресцентъра на общината.  До него се стигна след възникналия в района на „7-и километър“ пожар в началото на тази седмица. „И през..

публикувано на 19.07.24 в 10:57
димът над село Воден

Пожарът в община Болярово продължава четвърти ден, овладяна е ситуацията в село Крайново

Четвърти ден продължава пожарът в крайграничната община Болярово. Остава в  сила частичното бедствено положение обявено в пет населени места. В борбата с огъня са включени стотици пожарникари, горски служители, военнослужещи. В района има противопожарни..

публикувано на 19.07.24 в 10:50

Община Свиленград организира дарителска кампания за пострадалите от пожарите ферми

Общо 165 тона храна са осигурени с отпуснатите с решение на общинския съвет в Свиленград 20 хил. лв. за селскостопанските животни в районите пострадали от пожари. Вече се доставя и на най-нуждаещите се фермери в селата Левка, Равна гора и..

публикувано на 19.07.24 в 10:01
Живко Тодоров

Община Стара Загора ще подмени екипировката на доброволците

Работи се за подновяване на екипировката и оборудването на доброволните отряди към община Стара Загора. Това каза за Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Той още веднъж благодари на всички включили се в гасенето на големия пожар на Седми..

публикувано на 19.07.24 в 09:46

Спокойствие на пазара на храни в средата на юли

Стойността на зеленчуците, плодовете и основните хранителни продукти тази седмица са напълно идентични с тези през същия период на миналата година, увери председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Стойността на малката потребителска кошница от 30..

публикувано на 19.07.24 в 09:20
Снимка: НИМХ

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила  днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област..

публикувано на 19.07.24 в 07:48

Пожарът в Харманли e овладян

Пожарът в Харманли, който вчера стигна застрашително до бензиностанция и имаше опасност от взрив е локализиран. Стихията е унищожила 1000 дка. Пламъците пометоха още 10 вили, една кошара с овце и 150 дка борова гора. На място остават 5 екипа на..

публикувано на 19.07.24 в 07:44

Продължава борбата с големия пожар около Воден

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села . Вчера огънят достигна, граничното с Турция, село Крайново . В Крайново са изгорели къщи , някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани.  Помощ за гасенето е дошла и от..

публикувано на 19.07.24 в 07:22