Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво е кенгуру-грижа и има ли почва у нас?

Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета

| обновено на 26.05.23 в 09:47
Снимка: БГНЕС

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло. 

Каква е реалността обаче в България? За поредна година през месец май, в който отбелязваме Световния ден на кенгуру-грижата, от Фондация “Нашите недоносени деца” насочиха общественото внимание върху необходимостта от промяна в практиките в неонатологичните отделения в България. От фондацията за пореден път депозират писмо в Министерство на здравеопазването, с което изразяват притеснението си за затрудненията, свързани с прилагането на международно утвърдени практики и препоръки, с които все още се сблъскват майките и бащите на новородени в България: 

-Недостатъчно осигуряване на контакт кожа-до-кожа за новородените след раждането, което компрометира и ролята му като стимул за успешен старт на кърменето.

-Трудности или невъзможност за бащите да присъстват на раждането, независимо дали се касае за естествено раждане или Цезарово сечение.

-Ограничения на посещенията и за включване на родителите в грижите за бебето.

-Липса или ограничени възможности за прилагане на кенгуру-грижи за недоносените бебета.

-Дългосрочна раздяла и невъзможност за контакт между родители и бебета при престой в интензивно неонатологично отделение.

Нищо не се променя в тази насока през последните години, дори след COVID-19, сподели за Радио Стара Загора Маргарита Габровска от Фондацията "Нашите недоносени деца" като поясни, че това да се спразват препоръките е изцяло индивидуално на този етап и се случва само с определени лечебни заведения в страната, но веднъж опитали, тези отделения стават все по-склонни да го практикуват. 

В България тези неща се считат все още за прищявка, която би било добре, ако я има, но няма проблем и да я няма, разказа Габровска като посочи изводите от последните изследвания в тази насока като медицински доказателства в подкрепа на нуждата да се практикува "кенгуру-грижата".

В Стара Загора началникът на Клиниката по неонатология към УМБАЛ "Киркович" доц. Христo Мумджиев разкри, че в отделението е регламентирана възможността родителите да посещават своите деца, родени преждевременно. По думите му това е важно за спокойствието на самото семейство. Клиниката по неонатология към Университетската болница предоставя възможност на майката да остане известно време с преждевременно роденото си бебе преди изписване. 430 грама е теглото на най-малкото недоносено бебе, спасено в Клиниката. Около 60 недоносени бебета постъпват годишно в Университетската болница от съседните области Сливен, Ямбол и Хасково. За тази цел се ползва оборудвана линейка. Доц. Мумджиев подчерта, че Клиниката по неонатология разполага с нужната кадрова обезпеченост.
През месец март тази година неонатологичното отделение в МБАЛ Хасково получи дарение от Фондацията "Нашите недоносени бебета" -  реанимационна маса и кувьоз, като със събраните средства от предварителната кампания са закупени допълнително и две кислородни палатки. 
Завеждащият Неонатологичното отделение д-р Красимира Желязкова обясни за Радио Стара Загора, че не е нестандартно бащите да влизат в отделението, даже е практика при тях. Специалистът увери, че насърчават родителите да влизат при децата си, особено ако детето е в тежко състояние. Практиката показва, че бащите са не по-малко емоционални от майките в тези ситуации.

Кенгуру-грижата се използва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия – а именно, майчините обятия. Кенгуру-грижата се нарича още “утроба извън тялото”.

Многобройни проучвания, в продължение на повече от две десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа, е най-доброто дори за доносените деца, но за недоносените важи с пълна сила. Когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата показват, че са в опасност (дишане, сърдечна честота, температура, нива на хормоните и др. не са стабилни), но когато са с майките си, бебетата започват да нормализират показателите си.

Майките били инструктирани да държат бебетата върху гърдите си 24 часа в денонощието, да спят заедно с тях, да им дават да сучат, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи като много бебета оцелявали и се справяли с преждевременната адаптация сравнително бързо. Към днешна дата според проучванията 82 % от неонатологичните отделения в САЩ използват този метод.Още от категорията

Все повече деца се пристрастяват към екраните

Екранната зависимост е дигитален хероин, който спира развитието на децата и може да причини скрита епилепсия. Това твърди специалистът по невробиология и ръководител на Центъра за приложни невронауки доц. Стоян Везенков. Изследвания..

публикувано на 03.06.23 в 12:23

Пилатес и ин йога за физически и душевен баланс

Името ин йога идва от концепцията за ин и ян – ин като противовес на ян, пасивно вместо активно. Особено в нашето ежедневие с преобладаваща ян енергия, имаме нужда от този баланс и можем да си го дадем с практиката. Това обясни в здравното..

публикувано на 27.05.23 в 12:05

Самоусъвършенстване и възможности за реализация

Всеки крие определен капацитет от възможности, които рано или късно в процеса на самоусъвършенстване и реализация влизат в сила по един или друг начин. Необходимо е подрастващият да проумее това и да се стреми да го използва максимално,..

публикувано на 20.05.23 в 12:00
Казанлък

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“. Тазгодишното издание ще се проведе на 20 и 21 май в парк „Тюлбе“.Това каза за радио Стара Загора Нина Бойчева – координатор на фестивала за Казанлък...

публикувано на 16.05.23 в 16:15

РЗИ - Стара Загора отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) се провежда в периода  15-22 май 2023г ., отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН..

публикувано на 15.05.23 в 16:33

Въглехидратен махмурлук - ежедневна опасност в менюто ни

Въглехидратният махмурлук има много сходни симптоми като този, причинен от злоупотребата с алкохол: раздразнителност, главоболие, загуба на енергия. Но докато при алкохолният неразположенията се появяват почти веднага и може да се направи категорична..

публикувано на 14.05.23 в 12:14

Здравните специалисти отбелязват 20 години от обединението си

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязва 20 години от създаването си с редица събития. Кампанията се реализира под мотото „Даряваме здраве и връщаме вашите усмивки“. В област Стара Загора в асоциацията членуват..

публикувано на 13.05.23 в 12:23

Девет години сътрудничество на затворите с "Анонимни алкохолици"

С цел популяризиране на дейността и запознаване на затворническата общност с идеята на организацията „Анонимни алкохолици“ (АА), както и отбелязване на девет години от началото на сътрудничеството на затворите с АА, ще бъде организирана открита..

публикувано на 12.05.23 в 15:56

35% прогнозен ръст на инсулт в Европа до 2030 година

Община Стара Загора е сред 100 - те общини, които се включиха в националната кампания "Живот след инсулт" по повод 9 май - Европейски ден за информираност за инсулта.  Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството..

публикувано на 09.05.23 в 17:07

Хората стават по-тревожни

Хората стават по-тревожни. Стресът в ежедневието отключва проблеми, каза д-р Пенчо Гюрковски, управител на общинското дружество "Център за психично здраве" в Стара Загора.  Някогашният психодиспансер поддържа 3 структури - поликлиника с 4 кабинета,..

публикувано на 08.05.23 в 11:36