Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е кенгуру-грижа и има ли почва у нас?

Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета

| обновено на 26.05.23 в 09:47
Снимка: БГНЕС

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло. 

Каква е реалността обаче в България? За поредна година през месец май, в който отбелязваме Световния ден на кенгуру-грижата, от Фондация “Нашите недоносени деца” насочиха общественото внимание върху необходимостта от промяна в практиките в неонатологичните отделения в България. От фондацията за пореден път депозират писмо в Министерство на здравеопазването, с което изразяват притеснението си за затрудненията, свързани с прилагането на международно утвърдени практики и препоръки, с които все още се сблъскват майките и бащите на новородени в България: 

-Недостатъчно осигуряване на контакт кожа-до-кожа за новородените след раждането, което компрометира и ролята му като стимул за успешен старт на кърменето.

-Трудности или невъзможност за бащите да присъстват на раждането, независимо дали се касае за естествено раждане или Цезарово сечение.

-Ограничения на посещенията и за включване на родителите в грижите за бебето.

-Липса или ограничени възможности за прилагане на кенгуру-грижи за недоносените бебета.

-Дългосрочна раздяла и невъзможност за контакт между родители и бебета при престой в интензивно неонатологично отделение.

Нищо не се променя в тази насока през последните години, дори след COVID-19, сподели за Радио Стара Загора Маргарита Габровска от Фондацията "Нашите недоносени деца" като поясни, че това да се спразват препоръките е изцяло индивидуално на този етап и се случва само с определени лечебни заведения в страната, но веднъж опитали, тези отделения стават все по-склонни да го практикуват. 

В България тези неща се считат все още за прищявка, която би било добре, ако я има, но няма проблем и да я няма, разказа Габровска като посочи изводите от последните изследвания в тази насока като медицински доказателства в подкрепа на нуждата да се практикува "кенгуру-грижата".

В Стара Загора началникът на Клиниката по неонатология към УМБАЛ "Киркович" доц. Христo Мумджиев разкри, че в отделението е регламентирана възможността родителите да посещават своите деца, родени преждевременно. По думите му това е важно за спокойствието на самото семейство. Клиниката по неонатология към Университетската болница предоставя възможност на майката да остане известно време с преждевременно роденото си бебе преди изписване. 430 грама е теглото на най-малкото недоносено бебе, спасено в Клиниката. Около 60 недоносени бебета постъпват годишно в Университетската болница от съседните области Сливен, Ямбол и Хасково. За тази цел се ползва оборудвана линейка. Доц. Мумджиев подчерта, че Клиниката по неонатология разполага с нужната кадрова обезпеченост.
През месец март тази година неонатологичното отделение в МБАЛ Хасково получи дарение от Фондацията "Нашите недоносени бебета" -  реанимационна маса и кувьоз, като със събраните средства от предварителната кампания са закупени допълнително и две кислородни палатки. 
Завеждащият Неонатологичното отделение д-р Красимира Желязкова обясни за Радио Стара Загора, че не е нестандартно бащите да влизат в отделението, даже е практика при тях. Специалистът увери, че насърчават родителите да влизат при децата си, особено ако детето е в тежко състояние. Практиката показва, че бащите са не по-малко емоционални от майките в тези ситуации.

Кенгуру-грижата се използва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия – а именно, майчините обятия. Кенгуру-грижата се нарича още “утроба извън тялото”.

Многобройни проучвания, в продължение на повече от две десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа, е най-доброто дори за доносените деца, но за недоносените важи с пълна сила. Когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата показват, че са в опасност (дишане, сърдечна честота, температура, нива на хормоните и др. не са стабилни), но когато са с майките си, бебетата започват да нормализират показателите си.

Майките били инструктирани да държат бебетата върху гърдите си 24 часа в денонощието, да спят заедно с тях, да им дават да сучат, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи като много бебета оцелявали и се справяли с преждевременната адаптация сравнително бързо. Към днешна дата според проучванията 82 % от неонатологичните отделения в САЩ използват този метод.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

500 хиляди с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
д-р Мария Жукова

Световен ден на болните от хемофилия отбелязваме днес

Хемофилията е рядко генетично заболяване. В България има над 700 души , диагностицирани с него. То засяга процеса на съсирване на кръвта и може да бъде овладяно с подходяща индивидуална терапия. Тя се провежда в домашни условия и не е необходим болничен..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Лекарите пренебрегват информираното съгласие и правото на второ мнение на пациентите

Пациентските организации са в дълг към пациентите в България, заради вялата разяснителна дейност за правата на пациентите. От друга страна, заради политическата обстановка у нас и Министерството на здравеопазването  провежда по-малко разяснителни и..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Психиатриите тънат в мизерия

Намаляване на пациентите в психиатричните болници и подобряване на условията в тях. За такава реформа в психиатричната помощ се обявиха последните управляващи. В техния план за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат реновирани 34..

публикувано на 13.04.24 в 12:05

Мобилни медицински кабинети ще заработят в труднодостъпни селища на три области

От есента ще заработят мобилни медицински кабинети с екипи от специалисти, оборудвани с апаратура за клинична лаборатория в трудонодостъпните села на областите Стара Загора, Сливен и Бургас. С тях ще се провеждат информационни кампании, ефективна..

публикувано на 11.04.24 в 12:09

Съдбата на електронните рецепти

От началото на седмицата електронните рецепти за антибиотици отново са задължителни. В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в..

публикувано на 06.04.24 в 12:52

Как да се справим с болките в кръста?

Болките в областта на гърба и по-конкретно в кръста се нареждат на второ място по честота на оплакванията сред пациенти в световен мащаб. Всеки човек е изпитвал подобни оплаквания, ако не често, то поне веднъж през живота си, а в тази връзка..

публикувано на 30.03.24 в 12:20

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Увеличава се броят на засегнатите от алергии

Приблизително 20 процента от населението в световен мащаб е засегнато от алергии. Те обичайно са предвидими, протичат еднотипно и за тях е характерна сезонна повторяемост. Това коментира имунологът Проф. д-р Ирена Манолова. Броя на..

публикувано на 22.03.24 в 12:27

Алергичните състояния не бива да се подценяват

Алергичните реакции зачестяват, но хората понякога трудно забелязват симптомите. След посещение при различни специалисти, грешна диагностика и лечение, често се стига до извод, че става въпрос заалергия. Състоянието не бива да се подценява, това..

публикувано на 22.03.24 в 12:19