Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пълни хамбари чакат новата реколта от пшеница

Снимка: БГНЕС

40 дни преди старта на кампанията по прибирането на пшеницата сложната геополитическа обстановка изкарва на преден план въпроса със съхранението на новото зърно. Причината - големият преходен остатък от миналогодишната реколта, а и фактът, че дори и някои от търговците все още имат непродадени на склад количества. По думите на Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, до тази ситуация се е стигнало не заради задържането на продукцията от страна на производителите с  цел по-добра цена, а заради положението с Украйна и фактът, че на пазари, традиционни за българската пшеница, сега се продава украйнско зърно. Над 6 милиона тона пшеница са очакванията от тазгодишната реколта, казва  Радослав Христов. Състоянието на посевите като цяло е добро, допълни още производителят

С общо над 10 милиона зърно - от тазгодишната и реколта и от остатъка на над 3 млн. тона пшеница от миналата година - ще има ли къде да се съхранява цялото това количество - председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов казва, че е трудно да отговори. 

Около 900 000 тона слънчоглед, родно производство, стоят по складовете. Същото количество внос от Украйна е потребено от родните преработватели, посочи председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.  


БНР подкасти:

Още от категорията

Николай Жеков: Все повече млади семейства с малки деца се заселват в Лясково

"Вчера, 4 юни малкото и китно старозагорско село Лясково празнува своя празник. Той е посветен на Свети Дух, но се чества ден по -рано в неделя на Петдесетница. Много хора присъстваха на тържеството пред Кметството на селището, като програмата..

публикувано на 05.06.23 в 09:57

Валентин Ревански: Община Ямбол ще продължи да работи по приоритетите си

Община Ямбол ще продължи да работи по своите приоритети – създаването на нови паркове и места за отдих, както и развитието на масовия спорт и културата. Това каза в Деня на Ямбол кметът Валентин Ревански. Освен това неговото предложение за..

публикувано на 05.06.23 в 09:40
Росица Копривчина

Проверяват състоянието на липите в Стара Загора

Екип от ландшафтни архитекти и експерти от отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в община Стара Загора ще направят обход, за да преценят състоянието на липите в града. Това каза за Радио Стара Загора Росица Копривчина, директор дирекция..

публикувано на 05.06.23 в 09:09

Турска компания ще инвестира в димитровградското село Крепост

Турска компания е заявила намерение да инвестира в димитровградското село Крепост. От Министерството на иновациите и растежа съобщиха, че става дума за фабрика за производство на слънцезащитни конструкции. Инвестицията, която турската фирма смята да..

публикувано на 05.06.23 в 08:00
Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.

Ямбол празнува днес

На големия християнски празник Свети дух се отбелязва Денят на Ямбол. Празничните дни започнаха още в края на май с Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник, а днес проявите започват с празнична Света литургия в Православния храм „Света..

публикувано на 05.06.23 в 06:15
Свети Дух

Православната църква почита Свети Дух

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица.  П разнува се слизането на Светия Дух над апостолите  и..

публикувано на 05.06.23 в 04:45

Над десет хиляди се включиха в шествието за Празника на розата в Казанлък (Снимки и видео)

С най-голямото карнавално шествие у нас завършиха 120-ите Празници на розата. Близо 10 хиляди души от цял свят се включиха в дефилето в Казанлък. Кулминацията на тържествата по традиция в неделния ден започна от розовите градини между Казанлък и..

обновено на 04.06.23 в 18:28

България и Турция подписват Меморандум за разбирателство за железопътен транспорт

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще подпише с посланик Айлин Секизкьок Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт. Церемонията ще се състои на..

публикувано на 04.06.23 в 17:23

Интерактивен исторически спектакъл, посветен на 650 години от отбраната на Ямболската крепост

Интерактивният исторически спектакъл "Средновековен Ямбол - търговия, дипломация и война", посветен на 650 години от героичната отбрана на Средновековната ямболска крепост, събра на 3 и 4 юни стотици зрители, които се върнаха седем века назад в..

публикувано на 04.06.23 в 16:01
Община Ямбол

Денят на Ямбол ще бъде неучебен за учениците и без платена зона за паркиране

Празникът на Ямбол – 5 юни, Свети Дух, понеделник, по традиция ще бъде неучебен ден за всички училища на територията на общината, обявен със заповед на кмета Валентин Ревански. Жест към жителите и гостите на града по повод Деня на Ямбол е и..

публикувано на 04.06.23 в 15:53