Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старозагорката Мариета Голомехова с награда АСКЕЕР за сценография

Тя ще представи първата си самостоятелна изложба в родния град през септември

На 24-ти май – в деня на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност икултура, Фондация „АКАДЕМИЯ АСКЕЕР”  връчи за 32-ри път своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.  „АСКЕЕР” са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Единадесетте спектаклови категории на „АСКЕЕР 2023” включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г. 

Наградата за "СЦЕНОГРАФИЯ" получи старозагорката Мариета Голомехова за работата си по два спектакъла - „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес на Младежки театър "Николай Бинев" и „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей  на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“– Пловдив. 

„Наградата ме кара да мисля за това, че е задължаващо и отговорно и разбира се,удовлетворяващо. Но сякаш усещането за отговорност изадължение е по – голямо…В тези постановки много честно изразяваме себе си и позициите си.Мисля, че с това спечелихме вниманието  и на публиката, и на критиката.“ Това каза за Радио Стара Загора Мариета Голомехова. Според нея „ начина, по който сеработи в театрите в момента, дава на сценографите все повече възможности за развитие и за експеримент,което е някак продължение на тези уъркшопи, които правим в Кукления театър в Стара Загора и уъркшопи, които се правят в момента из цяла България. Ние сме облагодетелствани да пробваме и да опитваме нови неща, нови технологии.“, каза още Мариета Голомехова. В момента тя работи в Благоевград по спектакъла „Преображение“ по Кафка, премиерата е на 30-ти. И в този спектакъл Мариета Голомехова на спира да експериментира „В „Преображение“ използваме един  хидравличен цилиндър, който вдига 15 тона. Идеята беше да можем да разгърнем пространството. Представете си самосвал, който се държи на една точка - обикновено се ползва такава хидравлика. А такова нещо използваме и на сцената в момента. Наистина усещането за движение на пространството е много силно и много въздействащо.И аз се радвам, че успях да преодолея страховете си и да накарам хората да преодолеят техните страхове, за да можем да използваме тази техника в цялата й мощност."

Голяма част от своята работа Мариета Голомехова ще представи през месец септември в Стара Загора. Сега е в процес на подготовка за самостоятелна сценографска изложба в Градската галерия. Под формата на инсталации ще бъдат позиционирани нейни сценографски решения за различни постановки от цялата страна, заедно с рисунки, чертежи и костюми . "Очертава  се голяма изложба.Това е първата ми  самостоятелна изложба, между другото.“ , разказва Мариета Голомехова.


Повече чуйте в прикачения звуков файл. Интервю на Теодора Иванова.

Още от категорията

„Ваклуш“ и „Гладиатор“ – два филма за пазителите на българския дух, част от програмата на "Златната липа"

Юбилейното 10 издание на Международен филмов фестивал  „Златната липа“ ще бъде официално открито на 27 май,  с церемония в 17,30 ч.  Всички прожекции от фестивала (27-31 май) са с вход свободен, в залите на Държавна опера , Регионална..

публикувано на 27.05.23 в 10:59
Ямбол

Двадесет и трето издание на националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" предстои в Ямбол

От 29 май до 1 юни Ямбол става столица на кукления театър с националния фестивал "Михаил Лъкатник", който ще се състои за 23-ти път в града. Четирите фестивални дни ще предложат спектакли, представления на открито, шествие и награди от конкурса за..

публикувано на 27.05.23 в 10:00

Първият документален филм на българското кино показва Музеят на фотографията в Казанлък

   Тази вечер любителите на документалистиката и и сторията в Казанлък ще имат възможността да видят първия документален български филм на  Александър Жеков. Филмът е с дължина 50 минути и е заснет по бойните полета на Балканската война през  1912-1913..

публикувано на 26.05.23 в 15:58

Един без друг - другата страна на любовта

"Един без друг", така се казва 25-та песен от музикалната поредица "Пеещи артисти". Дарин Ангелов е изпълнителят. Музика и аранжимент: Светослав Лобошки. Текст: Красимир Трифонов.  Дарко Ангелов разказва повече за новото попълнение в тази българска..

публикувано на 25.05.23 в 12:36
Лична колекция на Станислава Раянова

Книгоразделителят. По следите на един от най - древните книжни аксесоари.

Книгоразделителят е един от най - древните аксесоари за книги, стар почти колкото и книгата. Създаден е, за да не се поврежда книгата, да не се драска и прегъва. Все пак в началото книгите са преписвани на ръка и са били най - голяма скъпоценност.  Тук..

публикувано на 24.05.23 в 15:15

Загубени пари се връщат, загубено време не

24 май ни напомня, че носим отговорност да сеем светлина. Това е празник, в който духът побеждава. Думите са на писателката Здравка Евтимова. От учителя зависи да превърне училището в институция, дори в мисия. А всеки учител сам по себе си е..

публикувано на 24.05.23 в 11:10

Книга отпреди четири века повдига българския дух в Деня на българската азбука

Днес, в Деня на българските букви и слово, на българската книжнина, дух и култура до любителите на българската история в книжарниците ще пристигне луксозното издание на един забележителен труд от Българското възраждане, „Стематография“ на Христофор..

публикувано на 24.05.23 в 08:15
на снимката: Емелина Горчева - Димова

Емелина Горчева - Димова: Искахме "Боряно, българко" да се превърне в мото

Българските състезателки по художествена гимнастика се върнаха от европейското първенство в Баку с 13 медала. 4 от тях спечели Боряна Калейн в индивидуалната надпревара. Еднин от елементите, които добавят още повече красота в съчетанията на българките,..

публикувано на 23.05.23 в 17:35

Митрополит Киприан за втори път с диригентска палка на сцената на Софийската опера и балет

За втори път  Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира музикалната поема „Рилският пустинник“ на сцената на Софийска опера и балет. Спектакълът тази вечер е втори след световната премиера на 10 май и с него се отбелязват 70 години от..

публикувано на 23.05.23 в 16:01

Студенти на Тракийски университет представиха свои авторски приказки за деца

Студентите от Педагогически факултет към Тракийски университет и техният преподавател д-р Елена Недева осъществиха среща с малките ученици под надслов  „Всяка добрина”. Домакин на събитието беше  Художествена галерия Стара Загора. Срещата се осъществи..

публикувано на 23.05.23 в 14:01