Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Организират пореден национален протест срещу войната по пътищата

Снимка: Христо Христов

Пореден национален протест срещу войната по пътищата подготвят близки на загинали при катастрофи. Организаторите предвиждат блокада на главни пътни артерии в 20 населени места в цялата страна в неделя, обяви Иван Спасов в Ямбол.

Блокада на международния път към граничен пункт Лесово на кръстовището до ямболското село Козарево, както и спиране на движението по ключови пътни отсечки в още 19 населени места, между които София, Варна, Бургас, Хасково и Шумен, предвиждат организаторите, уточни Иван Спасов.

 „Костинброд, Самоков, Боровец, село Братаница, Етрополе, Казанлък, Чирпан, Тополовград, Търговище, Кубрат, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Любимец. Тази седмица ще го проведем от 10 часа, не както първоначално обявих от 11".

Исканията на протестиращите остават:

„За спешни, неотложни промени в Наказателния кодекс. Специално за транспортните произшествия, когато има употреба на алкохол, наркотици и грубо нарушение на Закона за движение по пътищата, ние искаме тези престъпления да бъдат умишлени, не както досега неумишлени и делата да свършват с условни присъди."

В писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков протестиращите настояват за спешна среща, а междувременно подготвят:

„На 31 май планираме протест в София, при който ще затворим бул. „Витошка", от там ще отидем пред народното събрание, където също ще ги затворим и ще чакаме да ни приемат".


По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Николай Жеков: Все повече млади семейства с малки деца се заселват в Лясково

"Вчера, 4 юни малкото и китно старозагорско село Лясково празнува своя празник. Той е посветен на Свети Дух, но се чества ден по -рано в неделя на Петдесетница. Много хора присъстваха на тържеството пред Кметството на селището, като програмата..

публикувано на 05.06.23 в 09:57

Валентин Ревански: Община Ямбол ще продължи да работи по приоритетите си

Община Ямбол ще продължи да работи по своите приоритети – създаването на нови паркове и места за отдих, както и развитието на масовия спорт и културата. Това каза в Деня на Ямбол кметът Валентин Ревански. Освен това неговото предложение за..

публикувано на 05.06.23 в 09:40
Росица Копривчина

Проверяват състоянието на липите в Стара Загора

Екип от ландшафтни архитекти и експерти от отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в община Стара Загора ще направят обход, за да преценят състоянието на липите в града. Това каза за Радио Стара Загора Росица Копривчина, директор дирекция..

публикувано на 05.06.23 в 09:09

Турска компания ще инвестира в димитровградското село Крепост

Турска компания е заявила намерение да инвестира в димитровградското село Крепост. От Министерството на иновациите и растежа съобщиха, че става дума за фабрика за производство на слънцезащитни конструкции. Инвестицията, която турската фирма смята да..

публикувано на 05.06.23 в 08:00
Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.

Ямбол празнува днес

На големия християнски празник Свети дух се отбелязва Денят на Ямбол. Празничните дни започнаха още в края на май с Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник, а днес проявите започват с празнична Света литургия в Православния храм „Света..

публикувано на 05.06.23 в 06:15
Свети Дух

Православната църква почита Свети Дух

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица.  П разнува се слизането на Светия Дух над апостолите  и..

публикувано на 05.06.23 в 04:45

Над десет хиляди се включиха в шествието за Празника на розата в Казанлък (Снимки и видео)

С най-голямото карнавално шествие у нас завършиха 120-ите Празници на розата. Близо 10 хиляди души от цял свят се включиха в дефилето в Казанлък. Кулминацията на тържествата по традиция в неделния ден започна от розовите градини между Казанлък и..

обновено на 04.06.23 в 18:28

България и Турция подписват Меморандум за разбирателство за железопътен транспорт

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще подпише с посланик Айлин Секизкьок Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт. Церемонията ще се състои на..

публикувано на 04.06.23 в 17:23

Интерактивен исторически спектакъл, посветен на 650 години от отбраната на Ямболската крепост

Интерактивният исторически спектакъл "Средновековен Ямбол - търговия, дипломация и война", посветен на 650 години от героичната отбрана на Средновековната ямболска крепост, събра на 3 и 4 юни стотици зрители, които се върнаха седем века назад в..

публикувано на 04.06.23 в 16:01
Община Ямбол

Денят на Ямбол ще бъде неучебен за учениците и без платена зона за паркиране

Празникът на Ямбол – 5 юни, Свети Дух, понеделник, по традиция ще бъде неучебен ден за всички училища на територията на общината, обявен със заповед на кмета Валентин Ревански. Жест към жителите и гостите на града по повод Деня на Ямбол е и..

публикувано на 04.06.23 в 15:53