Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Среща по програмата за обмен между въглищните региони се проведе в Стара Загора

Представители от Босна и Херцеговина черпят опит от Стара Загора

Програмата за обмен  между въглищните региони е възможност за регионите да започнат директен диалог едно към едно, да се свържат с различни заинтересовани страни, да се учат един от друг и да предават знания. Възможността да се изследва опита на връстниците и да се разсъждава върху собствените предизвикателства и развития ще помогне за ускоряване на прехода на въглищните региони към чиста енергия. Централна делегация, Западни Балкани, водена от Oбщина Какандж от Босна и Херцеговина беше на посещение в Стара Загора. Кметът на Общината Мирнес Байтаревич подчерта, че е важно страните от Западните Балкани да почерпят от опита на страните от ЕС за трансформацията на въглищните региони, какъвто е Какандж. 

Потенциални теми за обмен са преназначение на земя и инфраструктура; преквалификация на работниците и създаване на работни места; отзивчиво управление.

Ние в Какандж трябва да засилим предприемаческото съзнание на нашите съграждани. Имайки предвид големите системи, които имаме, ТЕЦ, мина, циментов завод, сега се опитваме да инвестираме в друг бранш и да отворим малки и средни фирми. Разбира се, да инвестираме и в туризма, където виждаме нашата възможност“, каза още кметът на Общината. 

Искаме да се позиционираме и да покажем на света, че Какандж не е само комини и кариери, че има и живот и че е град на добри хора. Знаем, че е част от голям преход, по-специално енергиен, и искаме да използваме целия си капацитет и да кандидатстваме за средства от местни и чуждестранни фондове. По този начин искаме да укрепим икономиката, доколкото е възможно, защото тя е бъдещето - каза на финала ръководителят на Какандж. Водени от фасилитатори от секретариата на инициативата, участниците в програмата за обмен разработват точни пътни карти на своя обмен. Пътните карти очертават темите, по които желаещите да обменят в рамките на тази програма, определят най-подходящите за тях формати и посочват всякакви теми, за които може да се нуждаят от външни експерти. 

Домакини на срещата бяха екпертите на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора, които представиха възможностите за енергийна трансформация на региона. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Стара Загора със зелен градски транспорт

Проектът „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020“ е на стойност  53 млн. и 800 хил. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е близо 45 млн...

публикувано на 27.09.23 в 10:00
Председателят на Евромисията Урсула фон дер Лайен изнася реч по време на сесията на Европейския парламент в Брюксел, 16 декември 2020 г

Урсула фон дер Лайен произнася реч "За състоянието на съюза"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  ще произнесе пред евродепутатите последната си реч "За състоянието на съюза" за настоящия мандат на ръководената от нея институция на фона на неяснота дали ще се кандидатира отново за..

публикувано на 13.09.23 в 07:00

Териториалният план за справедлив преход за Стара Загора ще претърпи промени

Териториалният план за справедлив преход за региона на Стара Загора със сигурност ще претърпи промени преди да бъде предложен на Европейската комисия. Това коментира Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо..

публикувано на 30.08.23 в 11:40

В Казанлък подменят уличното осветление с енергийно-ефективно

Близо 700 мегаватчаса електроенергия се очаква да пести годишно община Казанлък след подмяна на уличното осветление с енергийно-ефективно. Това ще стане по проект, финансиран безвъзмездно по Плана за възстановяване и устойчивост. През следващите..

публикувано на 04.07.23 в 09:38

Първи обучителен семинар Водородна икономика ще се проведе в Стара Загора

Водородът е ключов стълб в плановете за устойчиво енергийно развитие на световната икономика и в частност на Зелената сделка на ЕС.  До 2030 г. на ЕС ниво необходимостта от квалифицирани кадри по възобновяема енергия и водород ще достигне 1 милион..

публикувано на 21.06.23 в 11:14

Община Стара Загора е единствената у нас, която ще реализира проект за справяне с текстилни отпадъци

Община Стара Загора ще участва като партньор по проект „Напреднали кръгови решения за текстилните отпадъци в Европейски общини“, чрез финансиране по Програма „Интеррег Европа 2021 – 2027“. Решението беше гласувано от Общински съвет на..

публикувано на 14.06.23 в 10:55
Снимката е илюстративна

Срещите за обмен между въглищните региони създават ползотворни взаимоотнешения

Инициативата за въглищни региони в преход в Западните Балкани и Украйна стартира през декември 2020 г., за да подкрепи държавите и регионите да се откажат от въглищата към въглеродно неутрална икономика, като същевременно гарантира, че този преход..

публикувано на 07.06.23 в 10:00
Магдалена Малеева

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ.  През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от..

публикувано на 24.05.23 в 13:00

Проектът „De Carb“ събра опита на девет региона в енергиен преход

Стара Загора е домакин на заключителна конференция днес по проекта „De Carb“. Той обединява девет региона от Европейския съюз и работата им по прехода от базирана на изкопаеми горива икономика към такава, базирана на чиста енергия и технологии...

публикувано на 17.05.23 в 07:05
Соларен панел

За пръв път в България слънчевият ток изпреварва този от конвенциалните централи

За пръв път в България соларите произвеждат повече ток от АЕЦ и ТЕЦ.  В продължение на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен..

публикувано на 05.05.23 в 15:21