Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите в Националния куклено -театрален фестивал „Михаил Лъкатник“

Наградите на отличените в различните категории в конкурсната програма на Националния куклено -театрален фестивал „Михаил Лъкатник" бяха връчени в Ямбол. Фестивалът се провежда за 23-и път, като в конкурсната програма участваха 9 постановки.  

Голямата награда на фестивала Играещият човек журито присъди на Бургаския държавен куклен театър за спектакъла „Мисия спящата красавица". За мъжка роля призът отиде при Димитър Караиванов за ролята му Петелът от постановката на Бременските музиканти на театъра в Търговище. За най- добра актриса наградата отиде при Ирина Шумелева за ролята й на Буратино, спектакъл на ямболския куклен театър. Детското жури присъди своята награда на спектакъла „Пакостникът „ на хасковския куклен театър. Преди да връчат наградата децата споделиха, че им е било изключително трудно в избора.

Защото , ако ни харесат няколко спектакъла, трябва да си изберем само един, а това е много трудно! На мен ми харесва и да го гледам и малко ми се иска и аз да съм куклен актьор

За цялостен принос към кукленото изкуство в България беше присъден диплом на режисьора Янко Митев за спектакъла „Пакостникат".

Силва Бъчварова и Васил Рокоманов спечелиха наградата за куклите в постановката „Принцесата и скъсаните обувки" на Младежки театър „Николай Бинев". Специалната награда за актьорски дебют получи трупата на Държавен куклен театър – Габрово за „Огнивото". Със същия спектакъл габровският театър спечели и наградата за сценография, която е дело на Юлия Лачева и Жени Лачева. Пламен Мирчев – Мирона бе отличен за най-оригинална музика в постановката „Вселената на Кристофър" на Държавен куклен театър – Сливен. Награда за иновативен прочит на класически текст бе присъдена на Държавен куклен театър – Русе за „Том Сойер".


По публикацията работи: Таня Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дават възможност за нова работа и преквалификация на освободени служители от ТЕЦ 3

Ръководството на Бюро по труда – Стара Загора проведе информационна среща със служители на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ , които предстои да бъдат съкратени.  Припомняме, че през месец май 160 работници ще бъдат освободени от работните си места..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

Два млади царски орела бяха освободени от екипа на Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани"

Два млади царски орела бяха освободени от екипа на Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани".  Птиците са едногодишни. Те бяха спасени миналата година и преминаха курс на рехабилитация и възстановяване във волиерите ни, съобщават от..

публикувано на 24.04.24 в 13:35

Военният духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада ще изнесе концерт в Хасково

По повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военният духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада ще изнесе концерт в Хасково.   Утре, 25 април 2024г., от 18 часа на пл. „Свобода“ военнослужещите от..

публикувано на 24.04.24 в 13:04

Днес е крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за предстоящите избори

Днес изтича крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите. До момента в Централната изибирателна комисия 10 партии и 8 коалиции са подали документи за участие на изборите. От тях са регистрирани пет партии..

публикувано на 24.04.24 в 11:34

Удължават приема на документи за съдебни заседатели в Стара Загора

Удължава се срокът за прием на документи на кандидати за съдебни заседатели при Районен съд – Стара Загора.  Общинският съвет откри процедура за определяне на 13 заседатели за попълване на списъка за предстоящия мандат 2024 г. - 2028 г. Всеки работен..

публикувано на 24.04.24 в 11:02

С празник в Болярово ученици отбелязаха Световния ден на книгата

Ученици от Средно училище „Д-р Петър Берон“-Болярово и Основно училище „Стефан Караджа“-Стефан Караджово препълниха в Световния ден на книгата залата на НЧ „Възраждане-1912“, а поводът беше състезание между техни връстници по представяне на любим автор..

публикувано на 24.04.24 в 11:02
Христина Морфова в ролята в операта „Двете вдовици“ на Бедржих Сметана

Певчески конкурс на името на българския славей обсъждат ръководството на НУМСИ и маестра Веселина Кацарова

Обявяването на нов специализиран конкурс за пеене е на етап обсъждане в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ Стара Загора. Инициативата е съвместна с маестра Веселина Кацарова и се очаква до лятото концепцията да..

публикувано на 24.04.24 в 11:01

Комисар Димитър Яръков е назначен временно за заместник-директор и началник отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР-Стара Загора

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 23.04.2024г. комисар Димитър Яръков е временно преназначен на длъжността заместник-директор, той и началник отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР-Стара Загора. Комисар Яръков е завършил БСУ -..

публикувано на 24.04.24 в 10:57

Ателие „Пъстър Великден" ще се проведе на Велики четвъртък в музея

В навечерието на светлите Великденски празници, Регионален исторически музей – Стара Загора организира художествена работилничка за изработване на шарени декоративни яйца и великденски картички. Преди заниманието малките посетители ще се..

публикувано на 24.04.24 в 10:45

Осъдиха мъж, извършил непристойни действия и произвел изстрел по лек автомобил

Наказание четири месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от три години, получи 58-годишният М. М. С одобреното от Районен съд – Стара Загора споразумение обвиняемият е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство..

публикувано на 24.04.24 в 10:36