Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанлък празнува!

Снимка: Дарина Колева

Днес Казанлък отбелязва своя празник. Тържествата започнаха с издигане на националния флаг на площад „Севтополис“ и водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие със свещеници от епархията.


Кметът на Община Казанлък поздрави жителите и гостите на града за празника и напомни, че безпристрастната научна оценка отреждат дълголетието на българската култура: „Несломимият български дух е резултат на българския език, българската писменост и българската култура, опазени и съхранени през вековете.“, заяви Галина Стоянова. „Нещо повече, те са станали люлка и на европейската култура и цивилизация.“, посочи тя и отбеляза, че „Този дух е изграждан от самочувствие, формирано от знания и с него те не само са отстоявали своите земи от различни нашественици, но са ги и разширявали, без да проливат дори капка кръв.“. Кметът на Казанлък обърна внимание, че „Самочувствието на българина идва със знанието.“. Тя отдаде почит на предците ни: „Несломимите траки, славяни, прабългари, възрожденците, Петьо Ганин, д-р Стаболски, ученолюбивата дружина „Искра“, бойните редици на 23 Пехотен шипченски полк, Ненко Балкански, Иван Милев, академик Петко Стайнов, Чудомир, Дечко Узунов, Емануил Манолов. „Щастливи казанлъчани сме, какво повече да иска човек от това да осъзнава, че е част от една общност – казанлъшката!“, възкликна Галина Стоянова. „Трябва да имаш сърце, за да виши, че Казанлък свети като диамант върху короната на Отечеството ни и е пример за подражание!“, заяви Кметът на Казанлък.


Вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе специален гост на тържеството отправи поздрав за Деня на Казанлък: „Днес с Вас, уважаеми казанлъчани празнуваме всички българи, цялата страна! Защото красивото цвете, символът на Вашия град е символ на красивата ни родина!“, посочи вицепрезидентът на Република България в словото си към жителите на Казанлък. Тя разказа за славата на Розовата долина като „Райската долина на Европа“ и колко вълнение носи тя. Илияна Йотова припомни, че българското хоро идва още от времената на древните траки векове назад: „Не за нещо друго, а защото хората са застанали в кръг, хванати ръка за ръка. Този древен култ показва, че още тогава хората са вярвали в единението, в силата на единството, в онова невероятно човешко усещане да хванеш съседа си за ръка и в добро, и в трудни моменти и така да се чувстваш силен да преодоляваш всякакви препядствия!“. Тя честити 120-ия Празник на розата: „Красива и благоуханна традиция!“ и заяви, че казанлъчани са избранници на съдбата от още от времената на гордите си предци, разнасяли славата на розовото масло по целия свят.


Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова също поздравиха за Деня на Казанлък: „Здраве, омаен розов аромат и прекрасни, изпълнени с емоции празнични дни!“, пожелаха красавиците.

Сред официалните лица на празника бяха още министърът на външните работи Иван Кондов, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, бригаден генерал на 61 Стрямска механизирана бригада Маргарит Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, участници в 18-ата световна среща на българските медии, чиито домакин е Казанлък и събира журналисти от 33 държави, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) от днес до 4 юни 2023 г.

Във ритуала по издигане на националния флаг взеха участие представителна рота и оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.

За почит в Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България множеството се отрави на знаменно шествие под мотото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“, с поднасяне на цветя пред бюст-паметника на българския поет и революционер в парк „Розариум“. Тази годино отбелязваме 147 години от гибелта на героя на България.

По традиция празникът на Града на розите се отбелязва винаги първия петък на месец юни, съвпада с Празника на розата и дава начало на кулминационните дни.

Тази вечер предстои официалната церемония по Коронясване на 55-та Царица Роза Кристина Попова, реализиран от „Пеещите артисти“ на Игор Марковски, а след това казанлъчани и техните гости ще могат да се насладят на поп ритмите на популярната румънска изпълнителка ИННА.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15