Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Овации за "Една българска роза"

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ароматна, маслодайна, фина, животворна – това е царицата на цветята – българската роза, която прославя страната ни от десетилетия по цял свят. Розата заема особено място в литературното наследство. Вдъхновени от Казанлъшката долина и нейните гюлови градини, наши и чужди творци ни завещават проникновени редове през годините.

Само преди броени дни Казанлък ни подари зрелищен фестивал, посветен именно на розата. В празничните дни специален гост на тържествата със 120-годишна история бе текстописецът Найден Вълчев, автор на емблематичната за поколения българи песен „Една българска роза“, изпята от певицата с вълшебен глас Паша Христова преди повече от половин век.

През далечната 1968 г. Найден Вълчев пише текст за песен за младежки фестивал в София. По онова време столицата се подготвя трескаво да посрещне студенти от цял свят и месеци по-рано комисия, натоварена с организацията, кани поети да напишат стихове, които композитори да претворят в песен. Строфите на младия текстописец не грабват вниманието на журито. След време Найден Вълчев показва отхвърления от комисията текст на композитора Димитър Вълчев и скоро след това лириката му се превръща в мелодия. Творческият тандем избира талантливата и обещаваща Паша Христова за изпълнителка на песента, която бързо се превръща в шлагер, завладява сърцата на публиката и им носи слава и признание. Песента „Една българска роза” печели през 1970 г. първа награда на „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ две години по-късно, а през 2000 г. е обявена за песен на столетието.

Текстописецът на достолепна възраст се обърна в емоционално слово навръх 2 юни – в Деня на Ботев и героите паднали за свободата на България към участниците в 18-ата световна среща на българските медии в Казанлък, организирана от БТА:

„Благодаря на Розовата долина, която преди 60 години така ме зарадва да напиша няколко думички, които композиторите и изпълнителите превърнаха в крилата песен, която се запя по читалища, училища, от деца, от професионални състави. През 2000 г. беше удостоена с песента на столетието. Повече за нея не може да се иска. Тя е родена от духа на Тракия. А онези траки, които са живели тук, къде ги, къде е държавата им? Няма я, защото не са имали букви. А ние сме деятелите, приятелите на буквите. И на мен ми е много драго да видя толкова млади хора, които служат на делото на буквите, на делото на просветителите. И като Ботевите четници носят в гърдите си словото, свобода, свобода, свобода. На думите, на мислите, на печата“, допълни Вълчев. 
Галерия

Още от категорията

Как се е гласувало на първите избори в Стара Загора?

Началото на местното самоуправление в Стара Загора започва преди 145 години. Тогава през март 1878 година се провеждат първите местни избори. По това време около 2000 мъже са се завърнали в опожарения град. Към този момент избирателни права имат само..

публикувано на 28.09.23 в 10:46

Треньорът Благовест Кисьов разказва за баланса между бадминтона и музиката

Благовест Кисьов започва да играе бадминтон на 10 години в родния си град Първомай .  На 15 се мести в клуб в Хасково. По това време се присъединява към юношеския национален отбор и започва да представя България на различни събития. През 2005 г...

публикувано на 27.09.23 в 17:00

Брадатият лешояд ще се рее отново гордо над България

Тези дни една добра вест долетя от Сдружение „Зелени балкани“  – след 30-годишни усилия и дълга, упорита работа природозащитниците у нас, са на път да върнат един от изчезналите  хищни видове птици – брадатия лешояд!   „ До този момент, когато..

публикувано на 27.09.23 в 15:52

Стара Загора ще е домакин на феста „В сърцето на Тракия"

Фестивалът „В сърцето на Тракия", посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври, се провежда за шести път. Негови организатори са Община Стара Загора, Народно читалище "Родина-1860" и Клуб за български народни танци „Загорци". Целта на фестивала  e..

публикувано на 27.09.23 в 13:11
esen

Започна есенното пренареждане на гардероба

Посрещнахме Есента. Листата на широколистните дървета променят цвета си. Слънце, дъжд, мъгли и ниски температури, съвсем скоро, започват разпределението на главните и второстепенните роли в годишната пиесата. И няма как в това променливо време да не..

публикувано на 23.09.23 в 15:15

Професионалният гримьор Дарина Господинова със съвети за красотата

Дарина Господинова е от Стара Загора и от дълги години се занимава с професионален грим. Професионализъм, качество, отдаденост и внимание към клиента може да откриете при нея, освен изключителен професионалист е и прекрасен и интересен човек с..

публикувано на 21.09.23 в 15:29

Александър Симеонов от „Гласът на България“ е рок музикант и учител в детска градина

Той е Александър Симеонов, на 41 години и е част от музикалния формат „Гласът на България“. Рок музикант е, част е от групата „ Strykers“ и е учител в детска градина в Плевен. Има няколко образования и интереси в различни области. Пример е затова..

публикувано на 21.09.23 в 14:39

Деветдесетгодишна училищна камбана се завърна в селото си след три десетилетия

Днес жителите на старозагорското село Казанка и кметицата Елка Михайлова  се вълнуват от неочакваното завръщане на една реликва в селото…  За историята  с щастлив край разказва Динко Михайлов, който върна на своите съселяни специално отлятата за..

публикувано на 20.09.23 в 14:07

Колекцията на Снежана Маринова разказва историята на Стара Загора в картички и снимки

Експозиция в Стара Загора представя над 200 пощенски картички и снимки от личната колекция на Снежана Маринова. Дългогодишният директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ е и изтъкнат колекционер и краевед, а нейната безценна колекция..

публикувано на 15.09.23 в 15:24

Правят ли старозагорци домашна лютеница

На прага на есента голяма част от домакинствата започват да подготвят зимнина. Споменът за приготвянето на българска домашна лютеница в семейна обстановка стои и до днес, но все по-рядко хората правят у дома най-вкусната българска разядка...

публикувано на 13.09.23 в 15:56